Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

200 YILDIR KORUNAN ISPANAK TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞTU

200 YILDIR KORUNAN ISPANAK TOHUMLARI TOPRAKLA BULUŞTU
Bolu Belediyesi, Karacasu beldesinde bulunan 10 dönümlük alanda yerli tohumların geliştirilmesi ve çoğaltılarak yaygın hale getirilmesi için “Yerli Tohum Bahçesi” kurdu. Kurulan bahçenin 5 dönümlük alanına organik domates, fasulye ve yerli sebze fideleri dikildi. Bahçenin geri kalan 5 dönümlük alanına ise, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da katılımıyla Kıbrıscık ilçesi Bölücekaya köyünden getirilen 200 yıllık ıspanak ata tohumu ekimi yapıldı.


200 yıldır korunarak günümüze ulaşan atalık ıspanak tohumlarını toprakla buluşturmak için Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Yerli tohumları gelecek kuşaklara taşımak amacıyla Bolu Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalara bir yenisi daha eklenerek, 200 yıllık atalık ıspanak tohumları toprakla buluştu.

Projeye ilgili bilgiler veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Organik tarım konusunda, iyi tarım uygulamaları konusunda çalışmalarımız var. Bu üretimi desteklemek amacıyla bir kooperatif kurduk. Ankara ile İstanbul’un arasında 35 milyon nüfusun 2 saat içerisinde ulaşabildiği noktadan Türkiye’ye tarımsal ürünlerimizi satmak, köylümüzün cebine para girmesini sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“KÖYLÜMÜZÜN CEBİNE PARA GİRMESİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”

Yapılan ekimin ardından açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan projenin amaçlarına değinerek;  “Bir dönem özellikle İsrail’den satın alınan, bir dönem ürün veren, genetiğiyle oynanmış, Türkiye’nin dışa bağımlılığını artıran ve toplumun sağlığını bozan fide ve tohumlarla tanıştık. İnşallah bundan kurtulmak istiyoruz. Organik tarım konusunda, iyi tarım uygulamaları konusunda çalışmalarımız var. Bu üretimi desteklemek amacıyla bir kooperatif kurduk. Kooperatif şuan şekilleniyor. Hem burası hem de kurmuş olduğumuz kooperatif aracılığıyla binlerce üreticimize doğrudan katkı sağlamak istiyoruz. Ankara ile İstanbul’un arasında 35 milyon nüfusun 2 saat içerisinde ulaşabildiği noktadan Türkiye’ye tarımsal ürünlerimizi satmak, köylümüzün cebine para girmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bugün de 200 yıllık geçmişi olan ıspanak ekimi gerçekleştireceğiz. Bunun kaynağı da Kıbrıscık’a bağlı Bölücekaya köyü. Domateslerimizi, biberlerimizi mümkün olduğu kadar organik olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Konuşmasının ardından projeye destek verenlere teşekkür plaketlerini takdim eden Özcan, daha sonra tarlaya girerek,  200 yıllık atalık ıspanak tohumu ekimi yaptı.  Özcan etkinlikte son olarak, yerli tohumlardan üretilen organik domates, biber gibi sebzelerden de topladıktan sonra fidanlıktan ayrıldı.