Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU TOPRAKLARINDA YENİ BİR RENK YENİ BİR TAT

BOLU TOPRAKLARINDA YENİ BİR RENK YENİ BİR TAT
Bolu İli Mengen İlçesi Babahızır Köyünde Mart ayının son haftasında ekimi yapılan Siyah (Beluga) Mercimeğinin hasadı yapıldı.


Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet Murat; “Her mevsim kolayca bulabildiğimiz ve kış aylarında soframızdan eksik olmayan mercimeğin çoğunlukla kırmızı, sarı ve yeşil mercimek çeşitlerini kullanılsa da son zamanlarda kahverengi ve siyah beluga mercimeklerini de sıkça duyar olduk. Beluga mercimeğini yeni yeni tanımaya başlasak da, başlangıcı M.Ö. 6.000 yıllarında Nil nehri, Dicle nehri ve Fırat bölgesine, 8000 yıl önce de Anadolu-Mezopotamya’ya dayanmaktadır. Bu topraklara özgü olmasına rağmen, 1900’lerin başından itibaren Amerika’da ticari olarak yetiştirilmeye başlandığı için günümüzde oradan ithal ettiğimiz bir ürün haline gelmiştir.

“ANTİOKSİDAN GÜCÜ ÇOK YÜKSEK OLAN ANTOSİYANİN İÇERİR”

Beluga mercimeğini diğer mercimek türlerinden farklı kılan özelliği ise siyah rengi ve bu rengi sebebiyle içerdiği antosiyanindir. Antosiyaninler koyu kırmızı, mavi, siyah bitkilerde bulunan ve 300’den fazla türü olan antioksidan özellikteki pigmentlerdir. Renk koyulaştıkça antioksidan gücü de artmaktadır. Araştırmalara göre antosiyaninler kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahiptir. Beluga mercimeği de siyah rengi sebebiyle antioksidan gücü çok yüksek olan antosiyanin içerir.

“BELUGA MERCİMEKLERİ ZİRAİ İLAÇ KULLANILMADAN EKİLDİ”

Bolu ilimizde 18 dekar alanda, ÇKS sistemimize kayıtlı Duo Agro firmasının yetkilisi Ferhat Aktay tarafından takibi yapılan tarlada, elektrikli çitle koruma yapılarak ekimi yapılmıştır. Zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilen Beluga mercimeklerinin yabani ot mücadelesi insan eliyle yapılmıştır. Tamamen doğal şekilde yetiştirilen ürün hasadı bereketli olmuş ilimizin tarımsal ürün yelpazesine katma değeri yüksek ve önemli bir renk katmıştır. Hasadımız yetiştiricimize bereketli, İlimiz ve ülkemiz adına da hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.