Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’DA DEPREME DAYANIKSIZ 20 OKUL GÜÇLENDİRİLECEK

BOLU’DA DEPREME DAYANIKSIZ 20 OKUL GÜÇLENDİRİLECEK
Bolu Valisi Ahmet Ümit, ilimiz genelinde yürütülmekte olan bakım ve onarım ile güçlendirme çalışması devam eden okul binalarını gezip incelemelerde bulundu. Ümit, devam eden çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından depreme dayanıksız olduğu belirlenen 20 okulda başlatılan güçlendirme çalışmalarında sona gelindiğini ifade eden Vali Ahmet Ümit, 58 milyon bütçe ayrılan çalışmalarda okullarda yeni eğitim döneminde hazır hale geleceğini vurguladı.

HABER: Aslı Akış

Bolu’da, geçtiğimiz yıllarda meydana gelen depremlerden etkilenen ve deprem sonrası yapılmasına rağmen olası bir depreme dayanıksız olduğu belirlenen 46 okulda çalışma yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde okullardan 26’sının yıkılmasına, 20 okulda ise güçlendirme çalışması yapılmasına karar verildi. Ocak ayında resmi süreci başlatılan ve güçlendirme çalışması için toplam 58 milyon bütçe ayrılan 20 okuldaki çalışmalarda sona gelinirken, okulların büyük bir kısmının yeni eğitim döneminde hazır hale gelmesi planlanıyor.

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Kalıcı Konutlar Yaşamkent Mahallesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy ilkokulunu ziyaret ederek güçlendirme çalışmalarını inceledi, yetkililerde bilgi aldı.

“ÇALIŞMALAR 9 AY ÖNCE BAŞLATILDI”

Bolu Valisi Ahmet Ümit, çalışmaların 9 ay önce başlatıldığının altını çizerek;  “Bolu’da 50 bin civarında öğrencimiz var. 4 bin kadrolu öğretmenimiz, bin civarında da ücretli öğretmenimizin bulunduğu bir ilimiz var. Ne yazık ki korona virüs dolayısıyla geçen sene belli bir süre içerisinde okulları kapatmak durumunda kaldık. Bu arada biz de kendimizi yenileyelim ve bu süreci değerlendirelim diye harekete geçtik. Buradaki inşaatların çalışmaları en yakın olanı 9 aylık bir sürece sahip. Yaklaşık 9 ay önce bu çalışmaların alt yapısını başlatmıştık” şeklinde konuştu.

“EYLÜL AYINDA İHTİYACIMIZ KADAR BİNAYI TESLİM ALACAĞIZ”

Çalışma yapılan 20 okuldan ihtiyacı giderecek kadarının Eylül ayında teslim edileceğini kaydeden Ümit, “Bütün binalarımız kontrolden geçirildi. Kesin olarak yıkılması gereken 26 bina tespit edildi. Bu binaları önceden boşaltmıştık. Onun dışında 20 tane öncelikli güçlendirme yapılması gereken bina tespit edildi. Ocak ayı itibariyle resmi süreci başlattık. Mayıs ayında bütün işlemler tamamlandı. Eylül ayının başında ihtiyacımız kadar binayı teslim almış olacağız. Planlamayı bu şekilde yaptık. Bazıları devam edecek ama mümkün olan en kısa zamanda onlar da tamamlanacak” ifadelerini kullandı.

“20 BİNA 58 MİLYON LİRA TUTACAK”

Çalışmaların toplam maliyetinin 58 milyon lira olduğunu açıklayan Vali Ümit, “20 binanın yaklaşık 58 milyon lira tutarı var. İlk başta Milli Eğitim Bakanlığı’mız 20 milyon lira kadarını tahsis etmişti. Bizim geçen seneden itibaren çalışıyor olmamızın semeresi olarak ilave 28 milyon lira daha bakanlıktan taahhüt aldık. Umuyoruz ki okullarımız açılacak. Okullar açıldığında zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılayacak bütün dersliklerimiz tamam. Yaklaşık 3 bin dersliğimiz var. Bunlar modernize ediliyor. Bu binalar sadece güçlendirme yapılmıyor, aynı zamanda kapı, pencere, zemin, elektrik sistemi tadilatları da yapılıyor” dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ OKULLARINI ÇOK ÖZLEDİ”

Okulların açılması ile ilgili soruya cevap veren Vali Ahmet Ümit, ”Okullarımızın açılma süreci ve planlaması Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından yapılıyor. Yönetmelik gereğince Eylül ayının başında okullarımız açılmış olacak. Temennimiz açılmasıdır. Biz, açılacakmış gibi hareket ediyoruz, buna göre hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hepimiz okullarımızı özledik.  Çocuklarımızın sesleri okullardan eksik olunca kendimizi eksik hissediyoruz. Öğrencilerimiz okullarını çok özledi. Bunu kabul ediyoruz ama bir de gerçek var ki, tüm dünyayı etkileyen bir koronavirüs hikâyemiz var. ‘Önce sağlık’ demek durumundayız. Bakanlığımızın kontrolü ve planlaması çerçevesinde, inşallah okullar açılacak. Açıldıktan sonra da yapılması gereken ne varsa uygulanacak” ifadelerini kullandı.

“TÜM TEDBİRLER KORONAVİRÜSLE MÜCADELE KURALLARI KAPSAMINDADIR”

Vali Ümit, okullar açılmadan önce Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli şekilde çalışarak bir takım tedbirlerin alınacağını belirterek; “Okullarda alınacak tedbirlere ilişkin çalışmalarımız var. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın da mutlaka bir takım önerileri ve talimatları olacaktır. Bütün bunları birleştirme suretiyle okullar açılmadan önce son şekliyle tedbirler alınacaktır. Bakanlıkla koordineli şekilde hem yerel hem de genelde koronavirüse yönelik tedbirler alınacaktır. Yapmış olduğumuz bütün çalışmalar, alacak olduğumuz tüm tedbirler mutlaka koronavirüsle mücadele kuralları kapsamında yapılmaktadır, bu konuda hiçbir tereddüt yok ”diye konuştu.