Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“İnançlarını kaybetmesinler, hedeflerini düşünsünler”

“İnançlarını kaybetmesinler, hedeflerini düşünsünler”
Matematik Öğretmeni Mustafa Ertem, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek öğrencilere başarılar dileyerek, önerilerde bulundu. Ertem; “Sınav esnasında asla inançlarını kaybetmesinler. Hedeflerini ideallerini düşünsünler, sınav esnasındaki krizi daha kolay çözebilen öğrencilerin daha başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.

Haber: Aslı Akış

Yükseköğretim Kurumları Sınavı için geri sayım başladı. Mustafa Ertem, COVID-19 salgınıyla mücadele edilen bu günlerde daha çok sınav stresi ve kaygı yaşayan öğrencilere gelecek kaygısından uzaklaşarak hedeflerini düşünmelerini tavsiye ederek sınav anını iyi değerlendiren öğrencilerin daha başarılı bir sonuç elde edeceğini ifade etti. Ertem, ebeveynlerin çocuklarına sınav öncesinde moral vermelerini ve psikolojik olarak çocuklarını rahatlatmaya yönelik iletişim kurmalarını da önerdi.

“ÖSYM TARİHİNİN EN ZOR SINAVI OLACAK”

Matematik Öğretmeni Mustafa Ertem, korona virüs salgını sürecinin YKS’ye hazırlanan öğrencileri psikolojik yönden etkilediğini belirterek olumsuz şartların motivasyonlarını düşürmemesini istedi. Ertem; “Bu sınav belki de ÖSYM tarihinin en zor sınavı olacak. Burada kastım soruların zorluğu değil, daha çok psikolojik faktörlerden ve gelecek kaygısından kaynaklanan zorluklar. Çünkü bu süreçte öğrenciler ve veliler gerçekten çok yıprandılar. Gelecek kaygısından dolayı, 2 milyon 433 bin öğrencinin gireceği sınavda, yaklaşık olarak 550 bin öğrenci 4 yıllık bölümlere yerleşecek. Bu açıdan öğrencinin kaygı duyması, öğrencinin streslenmesi, bununla beraber virüsün getirdiği birtakım olumsuz şartlardan dolayı bu olumsuz havayı öğrencinin hissetmesi son derece normaldir. Öğrenci çalışmalarını düşünerek, hedeflerini düşünerek, verdiği emekleri düşünerek bu baskının üstesinden gelebilir.

“TARİHİN EN EŞİTLİKÇİ SINAVI”

Bu anlamda çoğu öğrencinin motivasyonu düşük ve öğrencilerin bir kısmı bu sınava yeteri kadar hazırlanamadı. Bu açıdan baktığımızda, belki de tarihin en eşitlikçi sınavı da olduğunu düşünüyorum. Çünkü mezun öğrenciler bu sistemde daha avantajlıydılar. Mezun öğrenciler ve 12.sınıf öğrencileri eş değer şekilde sınava hazırlandıkları için belki de tarihin en eşitlikçi sınavı olacaktır” şeklinde konuştu.

“SINAV SONUÇLARI SÜRPRİZE AÇIK OLACAK”

Sınav anını iyi değerlendiren öğrencilerin daha başarılı olacağına dikkat çeken Mustafa Ertem; “Şunu da değerlendirmek lazım. Sınav sonuçları bu sene sürprize açık olacak. Çünkü ben matematik öğretmeni olarak, soruların geçmiş yıllara kıyasla biraz daha zor geleceğini düşünüyorum. Bu anlamda kendi psikolojisini daha iyi ayarlayabilen, sınav esnasındaki krizi daha kolay çözebilen öğrencilerin daha başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.

“TEK BİR SINAVIN HAYATI BELİRLEDİĞİ BİR DÜNYA ARTIK YOK”

Ertem, öğrencilerin hedefleri doğrultusunda mücadele etmelerinin hayatlarını belirleyeceğini vurgulayarak; “Şunu da bilmek lazım. Kişinin hayatını belirleyecek olan sadece bir sınav değil. Kişinin hayatını belirleyecek olan, kişinin tercihleri, kişinin aynı zamanda karakteridir. Tek bir sınavın hayatı belirlediği bir dünya artık yok. Bizim öğrencilik dönemlerimizde de yoktu, şu an zaten hiçbir şekilde yok. Sınavlar bir şekilde gelir geçer, önemli olan kişinin bir hedef doğrultusunda, bir amaç doğrultusunda mücadele etmesidir. Çünkü unutmamak lazım; öğrencilerin girdiği sınav bir sıralama sınavı olduğu için sorular zorsa herkese zor kolaysa herkese kolaydır. Sınav esnasında esas olan, öğrencinin psikolojisini bozmadan ve öğrencinin hedeflerini unutmadan sınav esnasında konsantrasyon kaybı yaşamamasıdır.

“EN GEÇ PERŞEMBE GÜNÜ ÇALIŞMAYI SONLANDIRMALILAR”

Bu anlamda sınavdan önce öğrenciler en geç Perşembe günü çalışmayı sonlandırmalılar. Cuma günü onları mutlu eden hangi uğraşları varsa onlarla uğraşmalarını öneririm” ifadelerini kullandı.

“1-1,5 SAAT ÖNCE SINAV YERLERİNE ULAŞSINLAR”

Öğrencilerin sınav günü yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı inançlarını kaybetmemelerini dile getiren Ertem, sınav binalarına erken saatlerde ulaşması önerisinde bulundu. Ertem; “Sınav sabahında öğrenciler, sınav yerlerine kesinlikle sınavdan 1 veya 1,5 saat önce sınav yerlerine ulaşsınlar. Bu öğrencilerin sınav havasına girmelerini sağlar. Sınav sabahı kesinlikle öğrenciler duş almasınlar çünkü Bolu şartlarında sabah saatlerindeki herhangi bir soğuk algınlığı sınav esnasında burun akıntısına sebep olur. Bu da elbet ki öğrencilerin performanslarını düşürür. Öğrenciler sınav esnasında ve öncesinde asla kimseyle polemiğe girmesinler. Sınav gözetmenleri veya yönlendiriciler ne diyorlarsa, öğrenciler onları harfi harfine yerine getirsinler ve sınav esnasında konsantrasyonları asla bozmamaya çalışsınlar. Kulaklarını etrafta olabilecek gürültüye veya olumsuz şartlara tıkayıp tamamen sorularına konsantre olsunlar. Sınav esnasında asla inançlarını kaybetmesinler. Hedeflerini ideallerini düşünsünler, emin olun ki bu öğrencileri rahatlatacaktır” diye konuştu.

“İLK SINAVDAN SONRA SOSYAL MEDYAYI KULLANMASINLAR”

“İnşallah öğrenciler emeklerinin karşılığını alırlar” diyen Mustafa Ertem; “Biliyorsunuz sınavlar Cumartesi ve Pazar günü, öğrenciler ilk sınavdan sonra, bence sosyal medyayı kullanmamalılar. Çünkü sosyal medyadan gelebilecek olan yalan ya da yanlış bilgiler, ertesi gün için öğrencinin konsantrasyonunu bozabilir. İlk sınavdan sonra öğrenciler kendilerini dinlenmeye alsınlar, ikinci sınavda olabilecek şeyleri kafalarında tartsınlar, düşünsünler. Kendilerini dinlenmeye alarak, ertesi günkü daha önemli olan sınava yani AYT sınavına konsantre olsunlar. Benim de arzum dileğim, öğrencilerin emeklerinin karşılığını almaları yönündedir” açıklamasında bulundu.

“POZİTİF YÖNLENDİRMELER ÖĞRENCİLERİN KAYGI SEVİYESİNİ AZALTIR”

Mustafa Ertem, YKS öncesinde öğrenciler olduğu kadar ailelere de pozitif yönlendirmelerin öğrencilerin kaygı seviyesini azaltacağına değinerek; “Sadece öğrenciler değil, aileler de bu süreçten ciddi şekilde etkilendiler.  Çünkü hiç umulmadık bir süreçti ve hepimizi fazlasıyla zorladı.  Bu anlamda son günlerde velilere tavsiyem olacaktır. Hep pozitif yönlendirmeler yaparlarsa, bu öğrencinin hem kaygı seviyesini hem de stresini azaltır. Ben çalıştığına inanıyorum, ben mücadele ettiğine inanıyorum, inşallah emeklerinin karşılığını alacaksın şeklindeki pozitif yönlendirmeler, öğrenciyi arkadaşı veya çevredeki herhangi biriyle kıyaslamamak burada doğru olan olacaktır. Bu sınav bir sıralama sınavıdır. Sıralama sınavı olduğu için, burada esas olan şey öğrencinin başarısından ziyade öğrencinin sıralamada bulunduğu konum olacaktır. Son günlerdeki pozitif yönlendirmeler, öğrencinin kaygı seviyesini azaltacağı için velilere önerim bu doğrultuda olacaktır” ifadelerini kullandı.