Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE YENİ GELİR KAPISI

BOLU BELEDİYESİ’NDEN ÜRETİCİLERE YENİ GELİR KAPISI
Kültür mantarı üreticiliğini teşvik etmek amacıyla Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) işbirliğinde 150 metrekare alanda üretilen 6 buçuk ton kültür mantarının ilk hasadı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı tarafından yapıldı. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ilk etapta 6 buçuk ton mantar ürettiklerini ve daha ilk hasatta yatırım maliyetinin çıktığını belirterek, “Mantar yetiştiriciliğini özendirmek istiyoruz. İnşallah kısa süre içinde Bolu mantar üretiminde iyi bir yere gelecek. Belki de Bolu’nun gelir kaynaklarından biri haline gelecek” dedi.


Bolu’da tarımsal çeşitliliği arttırmak ve çiftçilere yeni kazanç kapıları açmak amacıyla iki kurum arasında geçtiğimiz Şubat ayında kültür mantarı üretimi için protokol imzalanıştı.

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin 150 metrekarelik üretim tesislerinde, Bolu Belediyesi ile imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, yaklaşık 45 gün önce 20 ton mantar besin maddesi kompost kullanılarak üretilen yaklaşık 6.5 ton organik kültür mantarının hasat çalışmaları başladı.

Hasat çalışmalarına, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ile projede görevli akademisyenler ve belediye personeli katıldı. Hiçbir zirai ilaç kullanılmadan yetiştirilen mantarların toptan satışı, kilosu 10 liradan yapılacak.

İLK HASADI ÖZCAN VE ALİŞARLI BİRLİKTE YAPTI

Hiçbir zirai ilaç kullanılmadan üretilen organik mantarların ilk hasadını Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı birlikte yaptılar.

“İLK HASATTA YATIRIM MALİYETİ ÇIKTI”

Belediye Başkanı Tanju Özcan burada yaptığı açıklamada, iki kurum arasında yapılan işbirliğine değinerek, “Üniversitemizle güzel bir işbirliği yaptık. Burası üniversitemizin Ziraat Fakültesi Dekanlığına bağlı mantar üretim merkezi. Mantar üretimini hep birlikte gerçekleştirdik hocalarımızın destekleriyle.  Bu alttaki kompost yani mantarın besin maddesi dışarıdan geldi. Yaklaşık 35 günde ilk filizler ortaya çıktı. İlk aşamada 150 metrekare alanda yaklaşık 6 buçuk ton mantar üretildi.  Üniversitemiz burayı bize tahsis ettikten sonra bu ranza sistemini ve mantar üretim hammaddesi olan kompostu satın alarak bir yatırım yaptık. Ama daha ilk hasatta bu yatırım maliyeti çıktı.” dedi.

“MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİNİ ÖZENDİRMEK İSTİYORUZ”

Üretilen mantarlar tamamen organik olduğunu ve hiçbir zirai ilaç kullanılmadığını belirten Belediye Başkanı Tanju Özcan, projenin amacından bahsederek, “Bolululara yeni bir imkan sunmak, mantar yetiştiriciliğini özendirmek istiyoruz.” diye konuştu.

“BOLU MANTAR ÜRETİMİNDE İYİ BİR YERE GELECEK”

Özcan ayrıca, belediye bünyesinde bir tarım kooperatifi kurduklarını da söyleyerek, “Bir kooperatif kurduk. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Belediye şirketimizin hâkim olduğu bir kooperatif bu. Bu kooperatifin amacı bu tür ürünlerin Bolu çiftçisi tarafından yetiştirilmesi. Bunun için bir kılavuz hazırlanıyor. Sonrasında bu ürünlerin pazarlanması konusunda destek vereceğiz. Hatta gerekirse alım garantisi vereceğiz. İnşallah kısa süre içinde Bolu mantar üretiminde iyi bir yere gelecek. Belki de Bolu’nun gelir kaynaklarından biri haline gelecek. Biz bunu amaçlıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Özellikle de Sayın Rektörümüze ve onun şahsında tüm hocalarımıza. Bence Bolu’nun yararına bir iş oldu.” ifadelerini kullandı.

REKTÖR ALİŞARLI: “HER ZAMAN İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”

Bolu’ya katma değer sağlayacak projenin “ürün geliştirme” örneği olduğunu vurgulayan BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise “Güzel bir ürün geliştirme örneği oldu.  Bu noktada biz de oldukça memnunuz. Böyle bir işbirliğinden gözle görülür bir iş çıkması bizim için önemliydi. Demek ki elbirliğinden güç doğabiliyor.” dedi.  Rektör Alişarlı ayrıca, yapılan işbirliğinin önemine değinerek “Burası sadece ürün geliştirmeye değil, ARGE çalışmalarına da fayda sağlayacak.  Ümit ederim ki bundan sonra benzer çalışmaları arttırırız. Bu sayede hem ilimize hem de ülkemize katma değer sunarız. Bu bizim en büyük hedefimiz, övünç kaynağımız. Böyle güzel çalışmalarda her zaman iş birliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Faydalı bir çalışma oldu. İnşallah daha da gelişecek hep birlikte kazanacağız.” şeklinde konuştu.

“MANTARI TAMAMEN KENDİ İMKANLARIMIZLA ÜRETMİŞ OLACAĞIZ”

Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ise, mantar tohumu miselin yerli üretilmesinin önemine dikkati çekerek, “Mantar üretiminin bir ayağı da misel yani mantar tohumu üretimi. Türkiye’de şu anda yüzde 90’ı ithal ediliyor. Mantar üzerine çalışan Beyhan hocamızın TÜBİTAK 1001 projesi var bu konuda. Bölgedeki yerel mantarları toplayıp onlardan misel üretimini de gerçekleştirirsek, mantarı tamamen kendi imkanlarımızla üretmiş olacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, mantar üretim tesislerini gezdiler.