Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU GEZİLECEK YERLER (2020) - BOLU MUTLAKA GEZİLMESİ GEREKEN YERLERİN LİSTESİ

BOLU GEZİLECEK YERLER (2020) - BOLU MUTLAKA GEZİLMESİ GEREKEN YERLERİN LİSTESİ
Tabiat ve doğa dendiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri tartışmasız olarak Bolu’dur. Yılın dört mevsiminde de eşsiz güzellikleri bünyesinde barındıran Bolu, yerli ve yabancılar tarafından sıklıkla tercih edilmekte ve talep görmektedir. Saymakla bitmeyecek doğal güzelliklerine ek olarak mimari anlamda da oldukça zengindir. Sizler için Bolu’ya gidildiğinde kesinlikle görülmesi veya bilinmesi gereken 15 farklı yeri derledik.


Bolu, mimari ve doğal güzelliklerine ek olarak mutfak anlamında da fazlasıyla zengindir. Türkiye genelinde bilinen Bolu lezzetlerine şehrin çeşitli noktalarında kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Neolitik dönemden, Osmanlı döneme kadar sayısız medeniyetten izler taşıyan Bolu, müzeleştirme çalışmaları ile tüm bu kalıntıları ve eserleri misafirlerine sunmaktadır. Daha çok tabiat parklarıyla, milli parklarıyla, yaylalarıyla, kayak merkezleriyle bilinen Bolu, Türkiye’nin çoğu şehrine göre daha sessiz ve sakin bir yapıya sahiptir. Bu nedenle şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Bolu’ya gitmeden önce tüm güzelliklerin görülebilmesi için bir gezi rehberi hazırlanmaktadır. Rehber içerisinde doğal güzellikler olduğu gibi, mimari yapılar ve semtler de yer almalıdır. Eski Türk yerleşim yerleri ve mimarilerini görebilmek için bu yerlerin de ziyaret edilmesi gerekmektedir.

ABANT GÖLÜ VE TABİAT PARKI

Bolu’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen Abant Gölü, köknar ve çam ağaçları ile çevrilmiştir. Heyelan set gölü olan göl, oldukça turistik bir nokta haline gelmiştir. Genellikle hafta sonları yerli ve yabancılar tarafından fazlasıyla tercih edilen Abant Gölü ve Tabiat Parkı doğaseverler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Göl kıyısındaki yürüyüş parkurlarını kullanabilir, çeşitli restoranlar ile manzaranın tadını en iyi şekilde çıkarabilirsiniz.

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

Türkiye’nin tartışmasız en güzel doğa manzaralarından birine sahip olan Yedigöller her sene milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Çoğunlukla meşe, karaçam ve kayın ağaçları ile dolu olan park gerçek anlamda büyüleyici bir yapıya sahiptir. Çadır kampları için oldukça fazla tercih edilen Yedigöller, fotoğraf çekimleri için de kullanılmaktadır. Bölge içerisinde Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl, Sazlıgöl, Seringöl ve Büyükgöl yer almaktadır. Doğa ile iç içe bir hafta sonu geçirmek için güzel bir piknik masası hazırlanarak, göl kenarında doğanın ve sessizliğin tadı çıkarılabilir.

GÖLCÜK TABİAT PARKI

Bolu denildiğinde akla direkt olarak göl kenarındaki yalnız ev gelmektedir. O evin bulunduğu Gölcük Tabiat Parkı, sessiz ve eşsiz yapısıyla doğa ile iç içe bir görüntü oluşturmaktadır. Şehrin karmaşasından ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyen kişilerin uğrak noktası haline gelen park içerisinde çok sayıda kafe bulunmaktadır. Kafe ve restoranların haricinde bireysel olarak da mangal, piknik yapılabilmektedir. Fakat parka gidildiği zaman gölün etrafında kesinlikle tur atılmalıdır.

SÜLÜKLÜGÖL

Mudurnu ilçesinde yer alan göl, deprem sonucunda çöküntünün meydana gelmesi ile birlikte oluşmuştur. Göle gidildiği zaman aynı köyde yer alan şelale de kesinlikle görülmelidir. Dingin ve sessiz bir atmosfere sahip olan Sülüklü Göl, yeşilin birbirinden farklı tonunu da ziyaretçilere sunmaktadır. Kamp amacıyla sıklıkla tercih ediliyor olsa da, vahşi hayvanları da içerisinde barındırmaktadır.

GÖKSU TABİAT PARKI

Doğa anlamında oldukça zengin bir yapıya sahip olan park, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Bu tarihten sonra da korunmaya başlamıştır. Park içerisinde Aladağ Göleti yer almaktadır. Göl çevresinde kamp ve piknik yapılarak doğanın tadı en iyi şekilde çıkarılabilir.

KARTALKAYA KAYAK MERKEZİ

Yakın tarihlerden itibaren Kartalkaya, kış aylarının en iddialı yerlerinden biri haline gelmiştir. Çam ağaçlarının arasında karın tadı daha farklı çıkarılmaktadır. Genellikle hafta sonu tatili için tercih edilen Kartalkaya Kayak Merkezi, her yıl binlerce kişi tarafından tercih edilmektedir. Kartalkaya’da bulunan çok sayıda oteli kullanarak güzel ve keyifli bir şekilde kış tatili yapılabilir.

KARACASU KAPLICALARI

Bolu’nun merkezinden yalnızca 5 km uzaklıkta olan kaplıcalar termal turizm açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Kaplıcaların su sıcaklığı ortalama 42 ile 44 derece arasında değişmektedir. Ph değerleri ise 6,3’tür. Kaliteli hizmeti sayesinde de ziyaretçiler tarafından tercih edilmektedir.

BOLU MÜZESİ

1975 yılı içerisinde Bolu çevresindeki eserlerin korunması ve misafirlere sunulması amacıyla müzenin çalışmaları başlamıştır. 1981 yılında ise müze ziyarete açılmıştır. Arkeolojik ve etnografik anlamında çok sayıda eserin içerisinde bulunduğu müze, yoğun olarak Bizans ve Osmanlı kültürlerine ilişkin eserler ile donatılmıştır. Ayrıca Eski Tunç Çağı’ndan Neolitik Dönem’e kadar çeşitli dönemlere ilişkin eserler de müze içerisinde yer almaktadır.

MUDURNU EVLERİ

Eski Türk evlerini merak edenler tarafından ziyaret edilen evler, eski mimari yapısından dolayı büyük talep görmektedir. Sit alanı ilan edilen bölge içerisinde Haytalar Konağı ve Armutçular Konağı yer almaktadır. Bölge içerisinde en çok dikkat çeken bu iki yapıda bolca ahşap oymalar ve tavan süslemeleri kullanılmıştır.

AKŞEMSEDDİN TÜRBESİ

Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapan Akşemseddin’in tarihe etkisi oldukça büyüktür. Mimari yapı ve ahşap işçiliği anlamında oldukça göz doyurucu bir yapıya sahip olan Akşemseddin Türbesi 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yapılmıştır. Günümüzde Bolu’ya gelen kişiler tarafından en çok ziyaret edilen yerler arasında yer almaktadır.

ALADAĞ YAYLASI

Aladağ Yaylaları Bolu şehir merkezinin 30 km güneyinde yer almaktadır. Dağın yamaçlarında yer alan bu yaylalar yazın ve kışın birbirinden farklı hallere bürünmektedirler. Daha çok piknik için tercih edilen bölgede yürüyüş yapılabilir, bisiklet kiralanarak tüm doğal güzellikler görülebilir. Her yaylada olmasa da Ardıçtepe, Gölcük, Sarıalan ve Değirmenözü gibi yaylalarda kamp yapılabilmektedir.

KIZIK YAYLASI

Yayla üzerinde bulunan evlerin oldukça farklı bir mimari yapısı vardır. Seben yolu üzerinde bulunan yayladaki evlerin yapımında hiç çivi kullanılmamıştır. Tamamen birbirine geçme ve kenetleme yöntemi ile yapılmış olan evler, ziyaretçiler tarafından ilgi ile incelenmektedir. Ayrıca bahsi geçen evlerde çok sayıda bölgeye özgü eşyalar ve geniş ocaklar da yer almaktadır.

SAROT KAPLICASI

Mudurnu ilçesinde yer alan Sarot Kaplıcası, 1500 yıldan daha uzun süredir kullanılmaktadır. Kaplıca içerisinde ayrıca tarihi hamam da yer almaktadır. Kaplıca içerisinden çıkan suyun sıcaklığı 66 derecedir. Tatlı sulardan farklı olarak Sarot Kaplıcası’nın suyu acıdır. Fakat yine de hem içme hem de banyo kürleri için kullanılabilmektedir. Kaplıca çevresinde çok sayıda termal otel de müşterilerine hizmet vermektedir.

ESENTEPE KAYAK MERKEZİ

Gerede ilçesinde yer alan kayak merkezi, çam ormanları ile kaplı bir alanda yer almaktadır. Güzel manzarası ve tertemiz havası ile misafirlerini en iyi şekilde ağırlayan kayak merkezi ana yola oldukça yakındır ve ulaşım açısından avantajlıdır. Yaz aylarında daha çok yürüyüş için tercih edilen Esentepe, mart - kasım ayları arasında kayak amacı ile kullanılmaktadır. Bölgenin Arkut Dağı’nda yer almasından dolayı Arkut Dağı Kayak Merkezi olarak da anılmaktadır.

ÇUBUK GÖLÜ

Çubuk Gölü, adeta saklı bir cennettir. Kalabalıktan ve gürültüden çok uzakta yer alan göl, denizden tam 1150 metre yüksekliktedir. Heyelan set gölü olan Çubuk Gölü, yılın her dönemi misafirlerine harika bir görüntü sunmaktadır. Göl çevresinde çeşitli yürüyüş parkurları yer almaktadır. Düz yürüyüş parkurlarına ek olarak, tırmanış amacıyla da yürüyüş parkurları dizayn edilmiştir. Ayrıca yine göl çevresinde çok sayıda yel değirmeni yer almaktadır. Fotoğraf çekmeyi seven kişiler Çubuk Gölü’ne gittiği zaman buraları da görmelidirler.

Etiketler: