Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MARKETLERİN ÇALIŞMA SAATLERİNE DÜZENLEME GETİRİLDİ

MARKETLERİN ÇALIŞMA SAATLERİNE DÜZENLEME GETİRİLDİ
İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında yayımladığı yeni genelge, Bolu'daki marketlerde uygulamaya konuldu. Aktaş Mahallesi'nde bulunan marketler, genelge uyarınca kapılarını saat 09.00'da açtı.


Haber: Aslı Akış

MÜŞTERİ ÇIKMADAN BAŞKA MÜŞTERİ İÇERİYE ALINMAYACAK

İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında yayımladığı, marketlerin çalışma saatleri ve alışveriş yapan müşteri sayısına ilişkin genelge uyarınca marketler, açılış saatlerinde düzenlemeye gitti.

Yaşanan salgının biran önce engellenmesine yönelik marketler için ilave tedbirlerin alınması gerekli görüldüğü belirtilen genelgede alınan tedbirler; “İl ve ilçelerdeki küçük, büyük tüm marketler en fazla 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verebilecek Market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın (depolar, idari bürolar vb. hariç) onda biri kadar olacak. Tüm marketler, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan edecek. Market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatacak” şeklinde sıralandı.

Öte yandan, Bolu Belediyesine bağlı Zabıta ekipler, İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında marketlerin çalışma saatleri ve alışveriş yapan müşteri sayısına ilişkin yayımladığı genelge kapsamında Bolu’daki marketlere tebliğde bulundu. Ekipler, iş yeri sahiplerinden marketlere ilişkin kararların uygulanmasını istediler.

“TEDİRGİNLİK ARTTIKÇA İNSANLAR BİLİNÇLENİYOR”

Aktaş Mahallesi'ndeki Market mağaza sorumlusu Serkan Sekmen, market içinde kurallara uyumlası noktasında müşterileri bilgilendirdiklerini söyleyerek;  “Market içerisinde öncelikle ekmek alımlarında eldiven kullanımı ve hepsi için poşet kullanımına dikkat edilmesini öneriyoruz. Zabıta müdürlüğünün verdiği bilgiler doğrultusunda sebze ve meyvelerin seçilmeden alınması için yönlendiriyoruz. Mağaza için de de mümkün olduğunca kasaya yaklaştıklarında bilgilendirmelerimiz var 1,5 metre kuralı ile ilgili bilgilendiriyoruz.  Personel olarak maske ve eldiven kullanımına devam ediyoruz. Mümkün olduğunca temastan uzak kalmaya çalışıyoruz. Geçen hafta müşteri sayımız çok fazla idi. İnsanlarda tedirginlik arttığı için bilinçlendiğini düşünüyoruz biraz daha dikkat ediyorlar” diye konuştu. 

“VATANDAŞLARIMIZI UYARIYORUZ”

Market şefi Erol Korkmaz, market içinde aldıkları önlemlerden bahsederek çalışma saatlerinin kendileri için iyi olduğunu kaydetti. Korkmaz;  “Vatandaşlarımız sürekli uyarılarımızı yapıyoruz. Yazılarımız astık. Gelen müşterilerimize ürünleri biz poşetleyip veriyoruz. Çektiğimiz şeritlerin ardından müşterilerimizi meyve-sebze reyonlarına yaklaştırmıyoruz. Çoğunlukla da uyarılarımız devam ediyor. Alınan önlemlerden bizim sağlımız açısından memnunuz. Olması gereken bu. Çalışma saatleri de bizler için iyi oldu” dedi.

“UYARILARA RAĞMEN İNSANLAR ÇOK TEDBİRSİZ”

Market sorumlusu M. Yıldırım yaptığı açıklamada, sağlının çok ciddi olduğu vurgusunu yaparak insanların daha tedbirli olması gerektiğinin altını çizdi. Yıldırım; “Bu salgının çok ciddi ve tehlikeli olduğunu biliyorum. Çok çabuk bulaşabilen ve uzun vadede insanları ölüme kadar götürebilen bir salgın olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili biz; maske, eldiven, dezenfektan ve kolonya kullanıyoruz. Müşterilerimizin kullanması için de kasada dezenfektan bulunduruyoruz. Fakat uyarılara rağmen insanlar çok tedbirsiz. Dezenfektan, kolonya gibi hijyen ürünleri alıyorlar ama ne derece kullanıyorlar? Kolonya ve eldivene çok yoğun talep oldu ama gelen müşterilerin çoğunda eldiven yok. Her ürüne dokunuyorlar. Biz, 15 dakikada bir kolonya, dezenfektan kullanıyoruz. Eldiven takıyoruz, kirlenince atıyoruz. Bunları kullandığımız halde biz korkuyoruz. İnsanlar bu konuda hiç dikkat etmiyorlar. Yarım saat kadar markette kalıp rahat rahat alışveriş yapıyorlar.

“BİZ DE TEHDİT ALTINDAYIZ”

Düzenleme yeterli değil bence. Daha kısa vadeli çalışılabilir. Gıda sektörü temel ihtiyaç neticede ama biz çalışanlar da bir aile sahibiyiz, çocuklarımız var. Ne olursa olsun, sağlık açısından biz de tehdit altındayız. Her gün açık olsa bile, en azından daha kısa süreli çalışabilir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK ÖNEMLİ, HERKES EVİNDE KALSIN”

Market sorumlusu Ferit Delibaşoğlu, Korona virüsten kaynaklı alınan tedbirleri uyguladıklarını belirterek;  “Şimdiye kadar bize gelen bilgilerin hepsini tamamen uygulamaya çalıştık. İnşallah müşterilerimiz de bizleri anlayışla karşılar. Ürün seçiminden mağaza genelinde dolaşmaya kadar bize yardımcı olurlar. Vatandaşlarımız sosyal mesafeyi korusunlar. Hepimiz için önemli. En önemlisi de yaşlılarımızın dışarıda bulunmaması. Onlar için de elimizden geleni yapacağız. Uyarılarımızı normalde yapıyorduk bugünden itibaren daha çok uyarı yapmaya gayret göstereceğiz.  Bu süreçte müşterilerimiz azaldı malum koronavirüs var. Sağlık önemli, herkes evinde kalsın. Elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz, gerekirse telefon etsin müşterilerimiz biz onlara her türlü desteği veririz.” İfadeleri kullandı.