Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

DİŞ HEKİMİ SEMA YILDIRIM’DAN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYARILARI

DİŞ HEKİMİ SEMA YILDIRIM’DAN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYARILARI
Diş Hekimi Sema Yıldırım, sağlıklı bir yaşam için ağız ve diş sağlığının önemine dikkat çekerek, genel vücut sağlığı açısından önemini vurguladı. Yıldırım; “Ağız sağlığımızı, vücut sağlığımızdan ayrı tutmayalım. 6 ayda bir diş eti bakımı ve diş taşı temizliği yaptıralım. Beslenmeye ve ruhsal sağlığımıza dikkat edersek birçok hastalığı önlemiş olacağız” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Diş Hekimi Sema Yıldırım, koruyucu diş hekimliği hakkında bilgiler vererek; ağız sağlığına yeteri kadar önem verilmesinin diş ve diş etleri için kıymetli bir amaç olduğunu ifade etti. İyi ağız ve diş hijyeni, ağız kokusunun, diş çürüğünün ve diş eti hastalığının önlenmesine yardımcı olabildiğini söyledi.

“6 AYDA BİR DİŞ ETİ BAKIMINA GELİNMELİ”

Bakterilerin diş köklerine yerleşmesi sonucu oluşan diş eti rahatsızlığını önlemek için mutlaka diş hekimine gitmek gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Sema Yıldırım, “Bizim yaptığımız en büyük hata, dişimiz ağrıdığında dişçi koltuğuna oturmak. Bu yanlış bir uygulama. Bizim bildiğimiz hiçbir sorunumuz olmayabilir. Yine de biz istiyoruz ki, hastalarımız belli aralıklarla gelsinler. Hastaların görmediği, bizim gördüğümüz çok sayıda problem olabiliyor. En basiti, dişlerimizi fırçalarken kanama olabiliyor. Diş taşı ya da sizin bilmediğiniz enfeksiyonlar olabilir. Bunu ihmal etmeyelim, gelin sizi bir değerlendirelim. Diş etleriniz hakkında bilgi verelim. 6 ayda bir ya da yılda bir gelin, görüşelim.  Diş etleri, bizim için çok önemli. Toprak sağlıklı olacak ki, ağaç kuvvetli olsun. Eğer diş etimiz problemli olursa, dişlerde çürük ya başka bir problem olmasa bile biz o dişleri kaybedebiliyoruz. O yüzden 6 ayda bir diş eti bakımı ve diş taşı temizliği yaptırmalarını öneriyoruz. Sindirim ağızdan başlıyor. Biz, ağız sağlığımıza dikkat etmezsek, ağızda oluşan bakteriler kalbe kadar yerleşebiliyorlar. O yüzden ağız sağlığımızı ihmal etmeyeceğiz. Ağız sağlığımızı, vücut sağlığımızdan ayrı tutmayalım” ifadelerini kullandı.

DİŞ TAŞI DİŞLERE ZARAR VERİR Mİ?

Diş taşının oluşmasını engelleyecek en önemli etkenin yeterli ağız ve diş bakımı olduğunu belirten Sema Yıldırım; “Ayakkabınızda bir taş olduğunda, o sizin ayağınızı rahatsız eder. Dişte de aynı durum geçerlidir. Diş etlerindeki diş taşları, sizin diş sağlığınıza mutlaka etki edecektir. Oralarda çok fazla bakteri üreyebiliyor. Siz orayı temizleyemiyorsunuz ve ağız kokusu yapıyor. Bunların hepsinden kurtulmamız için diş eti sağlığı bizim için çok önemli. Profesyonel bir bakım yapıldığı zaman dişleriniz zarar görmesi söz konusu değil. Çünkü diş taşı temizliği yaparken dişleri çizmiyoruz. Mekanik olarak diş taşlarını alıyoruz. Diş taşı temizliğinde belli bir yaş sınırı koymak çok doğru değil. 18 yaş altı kişilerde de diş taşları varsa ve diş etlerini olumsuz etkiliyorsa tedavi yapabiliriz. Bazı insanların tükürük akışı fazla olabiliyor. Bazı insanların ise tükürüğü daha az ve daha yapışkan olabiliyor. Tükürük akışı fazla olan insanlarda diş taşı daha fazla görülüyor. Düzenli fırçalamalarla bunu azaltabiliriz ama sıfıra indirmek çok da mümkün değil. Çünkü besin ve tükürük varsa, orada diş taşı oluşacak. O yüzden bizleri ziyaret ettiğinizde gerekli temizlikleri yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“HASTADAN ÇOK BİZLERE GÖREV DÜŞÜYOR”

Dişçi koltuğuna oturmaktan korkusu olan hastaları psikolojik olarak anlamak gerektiğinin altını çizen Dr. Sema Yıldırım; “Burada hastadan çok bizlere görev düşüyor. Bizlerin hastaları sabırla dinlemeli onların ihtiyaçlarına en iyi şekilde karşılık verebilmemiz gerekiyor. Ağız ve diş sağlığı sadece hastanın buraya oturup bizim hastaya kanal, dolgu yapmamız demek değildir; hastayı psikolojik olarak da anlamamız gerekiyor. Hasta diş sıkıyorsa bunun altta yatan başka bir sebebi olabilir ve mide, böbrek, karaciğer problemleri olabilir. Benim hastalarıma yaklaşma açım sadece bütüncül yaklaşmak. Hastaların bütünsel isteklerine cevap verebilmek. Hastayı buraya oturup dolgusunu, kanalını yapıp kaldırmak değil” dedi.

“ASİTLİ YİYECEK SONRASINDA 1-2 SAAT BEKLENMELİ”

Meyvelerdeki asitlerin dişleri çok hassaslaştırdığını ve meyve yedikten hemen sonra dişleri fırçalamanın dişlere zarar verebileceğini ifade eden Yıldırım; “Meyveler bizim düşündüğümüz kadar masun yiyecekler değil. İçerisindeki şeker oranları çok yüksek. Sadece meyveler değil asitli içecekler tükettiğimiz zamanda dişlerimizi hemen fırçalarsa o asidi ağız içerisine hemen yaymış olacağız. O yüzden asitli bir yiyecek tükettikten sonra önce bir su içip o asidin biraz yoğunluğunu azaltmak, 1-2 saat sonra fırçalamak daha doğru olacak” diye konuştu.  

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA NASIL OLMALI?

Diş fırçalama nasıl olmalı, diş ve dişetlerine zarar vermemek için hangi noktalara dikkat edilmelidir? sorusunu da yanıtlayan Diş Hekimi Sema Yıldırım; “Diş fırçalamada şöyle bir yanlışımız var. Fırçayı alıp hemen gelişi güzel fırçalıyoruz. Her bir diş etinden dişe doğru gerekirse 5 saniye sayarak fırçalamak gerekir ve en çok da unutulan iç taraflar. İç taraflarda fırçayı dik ya da yan tutarak işlemi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Diş fırçası olarak ta tavsiyemiz orta sertlik. Fakat hastalarda diş eti problemleri, hassasiyetleri var ise yumuşak diş fırçasını da önerebiliyoruz. Hastadan hastaya değişiyor.

Benim tavsiyem sabah kalkar kalkmaz yemek yemeği beklemeden önce diş fırçalanmalı. Çünkü gece uyurken ağzımız açık kaldığı için birçok bakteriler ağız içerisinde birikebilir. O bakterileri de ağız içerisinden uzaklaştırabilmenin en etkili yolu da dişleri fırçalamak” şeklinde konuştu.

“KALSİYUM YAPICI YİYECEKLERE İHTİYACIMIZ VAR”

Ağız ve diş sağlığında beslenmenin önemini de aktaran Yıldırım; “Toplum olarak tatlıyı, asitli gıdaları çok seviyoruz. Bunların hepsi içerdikleri bakterilerden dolayı veya şekerin mekanizmasından dolayı bizim ağız ve diş sağlığımıza etki ediyor. Ağız ve diş sağlığımız için daha çok kalsiyum yapıcı yiyeceklere ihtiyacımız var. Bunlar, yoğurt, süt olabilir. O yüzden ağız sağlığı içerisinde bizim için şeker içeriğinin düşük kalsiyum içeriğinin yüksek olması önemli. Bütün hastalıkların sebebi beslenme ve ruhsal durumlarımız. O yüzden biz beslenmeye ve ruhsal sağlığımıza dikkat edersek birçok hastalığı önlemiş olacağız” ifadelerini kullandı.