Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ŞERAFETTİN ERBAYRAM’IN ARDINDAN....

ŞERAFETTİN ERBAYRAM’IN ARDINDAN....
Geçtiğimiz gün vefat eden Bolu’nun önemli değerlerinden Şerafettin Erbayram’ın ardından, birlikte çalıştığı isimler, Erbayram’ı anlattı.

Köroğlu Haber mikrofonuna Erbayram’la anılarını anlatan Bolu’nun tanınmış isimleri, Erbayram’a Allah’tan rahmet diledi.

Vefatının ardından Şerafettin Erbayram’ı anlatan isimler şöyle:

Sabahattin Eratalar (İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi)

Biz, acımızın birini unutmadan, diğeri geldi başımıza. Daha evvel çok sevdiğimiz Dr. Mesut Kalaycıoğlu vefat etti. Onun üzüntüsü halen devam ederken, Şerafettin Bey geldi. Şerafettin Bey benim, hayatımda çok büyük emeği olan, çok sevdiğim, beraber çok işler yaptığım, arkadaşlarımdan bir tanesi. Söyleyecek çok fazla bir şey bulamıyorum. Allah rahmet eylesin, taksiratını affetsin.

Aladdin Yılmaz (Bolu Belediye Eski Başkanı)

Şerafettin Erbayram, Bolu’nun bir kaybı değil, Türkiye’nin bir kaybıdır. Keçilerle ilgili çalışmayı, Türkiye’de ciddi anlamda başlatan, Şerafettin Abi’mizdir. Hindi sektörü Türkiye’de oluştuysa, bunu kuran, bir noktaya getiren, Şerafettin Abi’dir. Kendisini tarıma adamış ve Bolu’ya adamış insan kimdir? Derseniz, o işte Şerafettin Abi’dir. Allah çabuk aldı, gani gani rahmet eylesin, eksikliği dolmaz. Bu tür insanlara hem illerin, hem de ülkenin büyük ihtiyacı var. Onlara ihtiyacımız hiçbir zaman bitmeyecek. Bolu’ya ilk geldiğim gün, İlim Yayma Cemiyetine girdiğimde onunla beraber çalışmıştık. O günden bu yana Şerafettin Abi’nin bir çok konudaki çalışmalarda birlikteliğimiz oldu. Çevre düzeni planını Bolu’da onla beraber yaptık. Tarımsal faaliyetler olarak Bolu’da herhalde, bir tarihte bana şunu söyledi; keşke gençlikte sen de bu görevde olsaydın da beraber çalışma fırsatı bulsaydık, benim hayallerimi gerçekleştiriyorsun demişti. Bir sene önce Iza Buğdayı ile ilgili bir çalıştayda, ben ona demiştim ki, Bolu’da kestane yetişmesi lazım abi dedim. O dedi ki, dışarıda görüyor musun? Yoksa Bolu’da yetişmez demişti. O çalıştayda bir baktım bir köyde kestane ağacı gördüm. Yaşı ve sağlık pozisyonunun sıkıntısına rağmen abi burada kestane ağacı var deyince, yürüyerek oraya kadar heyecanla gelmişti. Onun tarıma verdiği önem anlamında bu çok önemlidir. O ağacı görünce Alaaddin dedi, sen haklıymışsın. Yaşının ilerlemiş olmasına, sağlık problemi olmasına rağmen tarım ve Bolu ile ilgili heyecan duyan insan bulmakta zorlanırsınız. Lafa geldiğinde herkes laf etmeyi becerir de iş yapmayı beceren insan çok azdır, iş yapmayı beceren ve örnek olan bir büyüğümüzü kaybettik. Allah onu cennetine alacaktır, yürekten inanıyorum. Allah gani gani rahmet eylesin. Bolu’muzun ülkemizin başı sağ olsun. Ailesine de başsağlığı diliyorum.

Mustafa Aksoy (İşadamı)

Şerafettin Erbayram, Bolu’nun yetiştirebileceği bana göre en önemli kişilerden bir tanesiydi. Bütün hayatı boyunca Bolu için bir şeyler yapabilme umudu ve çabasıyla, yaşamış, gezdiği gördüğü yerlerde Bolu’ya getirebileceği, kendi mesleği açısından, ziraat mühendisiydi. Bolu’ya ne ürün getirebiliriz, Bolu’da bunu nasıl yetiştirebiliriz amacıyla, hep dolaştı. Dolayısıyla, Bolu büyük bir değerini kaybetti. Benim, Bolu’da yaşadığım dönemde saygı duyduğum, bütün anılarımı, kendi duygularımı paylaşabildiğim tek insandı. Kendisine gani gani rahmet diliyorum. Bolu’nun başı sağ olsun. Bolu’da Şerafettin Erbayram’ın yokluğunu Bolulular bundan sonraki yıllarda hissedeceklerdir. Bütün toplumsal olaylarda, bütün Bolu ile ilgili bütün yapılaşmalarda Şerafettin Abi hep olmuştur, hep önde fikir yürüten insan olarak görev yapmıştır. Dolayısıyla büyük bir kayıptır, Bolu’nun başı sağ olsun.

Mustafa Namdar (Bolu Kalkınma Ve Tanıtma Vakfı Genel Sekreteri)

Şerafettin Erbayram, Bağışçılar Vakfı kurulurken bizdeydi, halen daha bizde. Yönetim kurulu üyesidir şu an bizde. Sağ olsaydı, burada olacaktı. Şerafettin Erbayram, bir anlamda benimle yaşıt. Özellikleri itibariyle, davranış özellikleri itibariyle her şeyi ince hesap eden ve yumuşak bir lisanla, kırmadan, dökmeden bir şeyleri yerine getirmeye çalışır. Bağışçılar Vakfına geçtiği zaman özellikle söylediğim Bolu tarımı ile ilgili Bolu’da çok eskiden var olan bir takım meyve ve sebze çeşitlerini ise bunların araştırmalarını yapmak suretiyle, Bolu’da yeni baştan hayata geçirmeye çalışan çalışkan bir arkadaşımızdır. Bu konuda sanki kendini Bolu’ya vakfetmiş bir pozisyonda idi. Bağışçılar Vakfında da o işi yapıyordu. Bağışçılar Vakfı kurulurken, neler olacak neler olmayacak bunları beraber yine bizim yönetimimizdeydi. Konuştuk, değerlendirdik, şunu söyledim, burada yönetimde olduğum bir vakıf var, yeni bir vakıf kurmak nereden aklınıza geldi dedim. Birilerinin o konuda istekleri ve düşünceleri olduğu için böyle bir vakıf kurarsak, çok iyi olur. Küçük dozlarda yardımları toplayıp, bütün olarak bir taraflarda harcama şansımız olur dedi. Unutulması zor bir arkadaşımız, sevdiğimiz bir arkadaşımız. Ama hayat bu, bir bakıyorsunuz var, bir bakıyorsunuz yok. Son dönemlerde biraz rahatsızlığı artmış vaziyetteydi. Özellikle o ahde vefa programından sonra sanki biraz daha ağırlaştı gibi. O akşam da zor ayakta duruyordu yakinen biliyorum. Allah mekanını cennet etsin diyorum, geride kalanlara da sabırlar versin diyorum, başka söylenebilecek bir şey yok. 5 – 10 kelime ile anlatılabilecek bir kişi değil. Gerçekten hizmet adamı. Hizmet etmekten zevk duyan bir yapısı vardı. Ruhu şad olsun.

Özer Özcan
Bolu çok önemli bir değerini, bir evladını kaybetti. Her Bolulu gibi ben de aynı üzüntüyü taşımaktayım. Eser bırakan bir insandı. Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfının üyesi olarak çalıştığımız zamanda diğer zamanlarda olduğu gibi üretme hassasiyetini Bolulu olma hassasiyetini, prensipli, hayırsever ve ilkeli bir insan olma hassasiyetini devamlı korumuş önder bir insandı. Ders alınması gereken bir insandı. Nur içinde yatsın. Mekanı cennet olsun. Bizim de gelecekte hepimize örnek olsun. Sayın Şerafettin Erbayram ile son görüşmem bir ay önceki Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu toplantısında olmuş idi. Biz esasında organik tarımla ilgili bir çalışma yapıp, Bolu Belediyesinin oluşturmak arzusunda olduğu köylü pazarında bu organik ürünlerin nasıl bir sistem içinde pazarlanabilip, Bolu’ya turist gelenler ve Bolu içine hizmet etmek koşulu ile hem Bolu’nun, hem çevrenin Bolu’nun gerek orman ürünlerinden ki meyve olarak, tarlar ürünlerinden, gerekse hayvansal ürünlerden nasıl yaralanıp nasıl katma değer katabileceği konularını irdeliyorduk. Ağzını açar açmaz, çok güzel bir şey söylemişti, bir hafta kitap okusak o dersi zor alırdık. Organik tarım çok zor bir iş arkadaşlar, onun için gelin biz buna iyileştirilmiş, iyi tarım diyelim demişti. Ve oy birliği ile kabul edip, iyi tarım nasıl yapılabilir konuştuk. Organik tarım pahalıdır, insana her zaman kazandırmaz, zaten kazanmak zorunda olan insanları da zorlamayalım ama akademik olarak çalışalım diye söylemişti. Özetle Bolu’nun her metrekare toprağını, havasını, insanını ve ticaretini, pazarları gözleyerek, bostanlara giderek, tarlaları gezerek, bütün mandıraları gezerek gören bir insandı. Bolca Hindiyi unutmak mümkün müdür? Marka olarak. Veya keçi sütünün eczanelerde ilaç gibi satılmasını sağlayan bu insanı unutmak mümkün müdür? Nur içinde yatsın.

Ahmet Ümit (Bolu Valisi)

Öncelikle, Şerafettin Erbayram Beyefendi’ye Allah’tan gani gani rahmet diliyorum. O, bu kentin duayenlerinden, önemli işadamlarından, önemli ağabeylerinden ve önemli kanaat önderlerinden bir tanesiydi. Aslında bugün burada, onun da katılımıyla üniversitemizin açışında ve kapanışında öğrencilerimize, “hoş geldin” ve “veda yemeği” veriyoruz. Burada merhum Şerafettin Bey de bulunacaktı. Birlikte olacaktık ama maalesef bugün, hak vaki oldu ve rahmetli oldu. Onun için buruk bir şekilde bu programı yapmış olduk. Şerafettin Bey, yaklaşık bir senedir benim de yakinen takip ettiğim ve zaman zaman ilin birçok konularında istişare ettiğim, fikir alışverişinde bulunduğumuz değerli bir büyüğümüzdü. İlimize çok önemli katkılarda bulunmuş, gittiği her yerde Bolu’yu düşünen, “Bolu’da nasıl daha güzel ziraat yapabiliriz? Hayvancılığı nasıl geliştirebiliriz? Toprağı nasıl daha verimli hale getirebiliriz?” gibi hep bunun tefekkürü ile yatıp kalkan ve aynı zamanda nerede yatırım, ekim, dikim varsa oraya koşturan çok değerli bir ziraat mühendisi. Ekonomimize çok ciddi katkıları olan bir işadamımız. Aynı zamanda bir gönül adamı, sosyalitesi yüksek olan entelektüel bir beyefendiydi. Maalesef bugün kaybettik ama ölüm Allah’ın emri. Önemli olan, bu dünyada hoş bir seda bırakmak. Öncesinde de biliyorduk ama bugün bu programda da gördük ki; çok güzel intibalar ve gönüllerde hoş seda bırakmış. Herkes kendisini rahmetle yad ediyor, bu çok önemli bir şey. Hayırlı insan olabilmek, toplumun dertleriyle dertlenmiş olabilmek, topluma maddi ve manevi katkı sunabilmek çok önemli. Şerafettin Erbayram Beyefendi de hayatında bunu başarmış. Örnek alınacak bir beyefendiydi. Yeni nesiller tarafından örnek alınmasını hususiyle istirham ediyorum. Cenab-ı Hak’tan tekrar gani gani rahmet diliyorum. Yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Ahmet Şerafettin Yamaner (Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi)

Şerafettin Ağabey, herkesin örnek alması gereken büyük bir değerdi. Çok büyük girişimleri vardı. Özellikle ziraat alanında olmak üzere hangi konuda olursa olsun danışılabilecek bir değerdi. Derneklerde faaliyetlerde bulunurken her zaman yanıma gelmiştir. Kendi önerilerini sunmuştur. Allah rahmet eylesin. Böyle değerler, Bolu’da çok az. Ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.

Şerafettin Ağabey, öldü ama geride ismi kaldı. Bolu’da ismi unutulmayacak. Bolu’nun hatta ülkemizin başı sağ olsun.