Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ERGOTERAPİ SAYESİNDE SAĞ ELİNİ KULLANMAYA BAŞLADI

ERGOTERAPİ SAYESİNDE SAĞ ELİNİ KULLANMAYA BAŞLADI
BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu Karabacakoğlu, Brachial Plexus (Sinir Zedelenmesi) sonucu Ergoterapi tedavisi gören 47 yaşındaki Çetin Günen’in, günlük yaşam aktivitelerinde ciddi derecede katılım kısıtlılığı yaşadığını söyledi. Ebru Nur Kemaloğlu Karabacakoğlu, “Çetin Günen bize geldiği zaman omuz, dirsek hareket açıklığı limitasyonu vardı. El ve fiziki açıdan değerlendirdikten sonra birde duyusal değerlendirmesini yaptık. Hastamız burada hem el rehabilitasyonu tedavisi alırken hem de yetişkin duyu tedavisini alıyor” dedi.


Haber: Aslı Akış

Gerede’de din görevlisi olarak görev yapan 47 yaşındaki Çetin Günen, 2019 yılının Eylül ayında C4 boyun seviyesinden 6cm büyüklüğünde kitle alınması sonrasında, sinir zedelenmesi şikayeti ile BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Hastaneye geldiğinde sağ kolunu kullanamayan Günen, kişisel bakım ve günlük yaşam aktivitelerini yapmakta zorlandığını kaydetti.

Gece ağrıları, omuz dirsek açıklığı, yemek yiyememe, el-yüz yıkayamama, üst giyememe vb. şikayetleri sonrasında uygulanacak tedavileri belirlenen Çetin Günen, BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu Karabacakoğlu ile tanıştı ve Ergoterapiye başladı.  Fiziki değerlendirmesi de yapılan Günen’e, normal hissetmesi gereken duyuyu fazla hissediyor olmasından kaynaklı duyu tedavisi de uygulandı.

BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu Karabacakoğlu,C4 boyun seviyesinden kitle alınması sonrasında sinir zedelenmesi tanısı ile tedavi gören 47 yaşındaki Çetin Günen hakkında bilgiler verdi.

“SAĞ ELİNDE HASAR MEDYANA GELMİŞ”

Ergoterapist Ebru Nur Kemaloğlu; “Hastamız Çetin Bey 47 yaşında. 2019 yılının Eylül ayında C4 boyun seviyesinden 6cm büyüklüğünde bir kitle alınmış. Kitle alındıktan sonra da sinir zedelenmesi meydana gelmiş. Bize geldiği zaman omuz, dirsek hareket açıklığı limitasyonu vardı. Yeterli miktarda açılmıyordu. Günlük yaşam aktivitelerinde ciddi derecede katılım kısıtlılığı vardı. Hastamızın dominant olan tarafı en çok kullandığı sağ elinde hasar medyana gelmiş. Çetin bey ortalama 3-4 haftadır Ergoterapi alıyor. Biz geldiği zaman el rehabilitasyonu omuz, diresek ve el için ayrı değerlendirmeler yaptık” diye konuştu.  

“BÜTÜNCÜL BİR TEDAVİ UYGULUYORUZ”

El rehabilitasyonu ve duyu tedavisi uyguladıklarını belirten Ergoterapist Ebru Nur; “Çetin Bey’in çok fazla hissediyorum, sıcak olmayan bir şeyi çok sıcak hissediyorum şeklinde duyusal anlamda şikâyeti vardı. Biz hastamızı el ve fiziki açıdan değerlendirdikten sonra birde duyusal değerlendirmesini yaptık. Sonra günlük yaşam aktivitelerini analiz ettik. En çok problem olan alanları belirledik. Daha sonra bütüncül bir tedavi planı oluşturduk. Hastamız burada hem el rehabilitasyonu tedavisi alırken hem de yetişkin duyu tedavisini alıyor. Fazla hissettiği yani Hipersensitivite olan hastamızı biraz daha normal seviyeye çekmeye çalışıyoruz duyusal anlamda. Çünkü günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilmesi için fiziki anlamda buna ek olarak duyusal anlamda tam bir verim elde etmemiz gerekiyor. Biz ikisini kombin olarak çalışıp aynı zamanda sorun olan hastamız için yemek yeme aktivitesi sağ el ile yapıldığı için o sorundu. Ek olarak el rehabilitasyonu ve duyu tedavisi dışında günlük yaşamda problem olan alanları da çalışıyoruz. Kullandıkları materyaller ile Bizim bazı materyallerimizi el rehabilitasyonu için kullanıyoruz. Ön kol, parmak kasları el bileği güçlendirme yapıyoruz öncelikle” şeklinde konuştu.

“NORMAL HİSSETMESİ GEREKEN BİR DUYUYU AŞIRI HİSSEDİYOR”

Hasta Çetin Günen’in normal hissetmesi gereken bir duyuyu aşırı hissettiğini vurgulayan Ergoterapist Ebru Nur Kemaloğlu; “Duyusal anlamda da çalışmalar yapıyoruz. Farklı farklı duyusal uyaranları hastamıza vererek normal olan seviyeye çekmeye çalışıyoruz. Çünkü şu anda hastamızda normal hissetmesi gereken bir duyuyu sinir zedelenmesinden dolayı aşırı hissediyor. Biz bunu diğer aktiviteler ile normale çekmeye çalışırken aynı zamanda da güçlendirme yapmamız gerekiyor aktiviteler sırasında. Bunu bazen materyaller ile bazen de günlük yaşam aktivitelerine biraz daha serpiştirerek yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“SAĞ ELİMİ KULLANMAYA BAŞLADIM”       

Karacasu beldesinde bulunan ve Türkiye’nin birçok yerinden tedavi için gelen hastalara hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinde, Ergoterapi ünitesinde, tedavi gören Çetin Günen (47), yaşadığı süreci aktararak; “Hastaneye geldiğimde kolumu tam kullanamıyordum. Mustafa Fatih Yaşar Bey Ergoterapi yazdığında ben “oda neymiş” diyordum. Çünkü hiç duymamıştım. Sonra Ebru Nur hanımın yanına geldim. Bana ne faydası olacak diyordum. 2-3 hafta sonra Ebru Nur Hanım bana sıra verdi. Buraya geldiğimde yarım saat çalıştık. Bu yarım saat sonunda ben terledim. Çok basite indirgediğim bir şeydi,  hakikaten yapamadığım çok şey varmış bunu öğrendim ve yapmaya başladım.

Ben yemek yerken elimi tam manası ile kullanamıyordum. İlk başta Ebru Nur Hanım bana bazı taktikler öğretti onunla sağ elimi kullanmaya başladım. Şu anda yemek yiyorum. Materyalleri almam gereken yerlere alamıyordum veya koymam gerekeni koyamıyordum, onları yapmaya başladım. Şu anda tedavim iyi gidiyor” şeklinde konuştu.