Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"MESLEK LİSESİ MEMLEKET MESELESİ"

Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe Boludabolu muhabirlerinin sorularını yanıtladı. Bolu’nun eğitim durumu hakkındaki görüşlerini belirterek yeniliklerden bahsetti.

Haber: Feyza Acar

Sınıflarda genel olarak öğrenci sayısı kaç?
  Liselerdeki öğrenci sayımız maksimum 34’tür. İlkokul ve ortaokullarda 30'a yakındır. Bir kaç okulumuzda bu sayı artabiliyor. İsmi ön plana çıkmış okullar daha çok tercih ediliyor ve orada bir yığılma oluyor. Bu yığılma ile ilgili de tedbirlerimizi alacağız. İl bazındaki genel ortalamamız Türkiye verilerinin altındadır. 

Okullarda materyal eksiklikleri var mı?
  Hiç bir okulda materyaller tam teşekküllü bir hal almaz. Eğitim sonsuz bir süreçtir. Dolayısıyla bu materyaller önümüze konulsa bile her şeyimiz tam diyemeyiz. Eğitim sınırsız bir alandır. Kaynağını öğrenciden alıdır. Öğrencilerin merakını ortaya çıkaracak bir takım arayışlara girmelisiniz. Bu bazen bir spor sahası, tarla ve orman olabilir. Spor sahası olmadığını bahane ederek bu alandaki başarısızlığı buna bağlamak bir bahanedir. Diğer bir örnek ise akıllı tahta yok denildiğinde bu materyal eksikliği olarak algılanabilir ancak öğretmen bu eksikliğe çözümler öğreterek eğitimine devam edebilir.
Demek istediğim materyal eksikliği eğitimin engeli değildir. Eğitimin önünü açacak yegane temel öğretmenlerdir. 

Okullarda öğretmen açığı var mıdır? Varsa hangi branşlardadır?
  Şu anda 220 tane ücretli öğretmenimiz vardır. Bu ücretli öğretmenlerimizi biz çoğunlukla merkezden uzak yerlerde ilçelerimizde, köylerimizde çalıştırıyoruz. 103 tanede kadro fazlalığımız var. Bu kadro fazlası öğretmenlerimizi biz tabii ki çalıştırıyoruz. Nasıl kadınlar doğum iznine ayrılıyor, erkekler askerlik iznine ayrılabiliyor, hasta olanlar olabiliyor. Bunlar ayrıldığı vakit ya da keyfi izinlerde mevcut 5 yılı dolduran memurlar 6 ay + 6 ay bir yıllık izne ayrılabiliyorlar. Biz onların yerine kadrolu öğretmenlerimizi veriyoruz.
Branşlardaki eksiklerimiz ise sınıf öğretmenliği, ingilizce, matematik ve özel eğitim alanlarında  mevcuttur.

Tasarım beceri atölyelerinde ne durumdayız?
  Yeni eğitim modelimiz değişen, gelişen dünyaya göre tasarlanıyor. Önceki bakanlarımızın da faydası çok olmuştur lakin Ziya Selçuk Bakanımızın 2023 vizyonunda yer alan tasarım ve üretim üzerine hedefleri mevcuttur. Öğrencilerin attığı her adımda tasarım ve üretim istiyor. Çocukları birer mucit yapmak istiyor.
  Üretimi gerçekleştirecek yer olarak öğrenciler anadolu ve fen liselerini göz önünde bulunduruyor. Çocukların hedefleri sorulduğunda doktor, öğretmen ve avukat cevapları alınıyor. Bizim üretiden kastımız şu; sanayilerde çalışan meslek lisesi mezunlarımız var. Diyelim ki, beyaz eşya sektöründe teknik bir eleman lazım. Siz öğretmenliği bitirmiş bir arkadaşımızı orada çalıştıramazsınız. O yüzden biz diyoruz ki meslek liselerine ağırlık verelim. Meslek lisesinden mezun olur olmaz iş imkanı var ve iş bulabiliyorlar. Ama anadolu lisesinden mezun olan bir öğrenci üniversiteyi kazanıyor ve öğretmenlikte ısrar ediyor. Fakat hali hazırda bekleyen atanamamış 600 bin öğretmen vardır. Bu defa ülkenin istihdamına, üretime ve ekonomisine dair konuşacak olursak meslek liseleri daha ön plandadır. Meslek liselerinde gelinen durum iç açıcıdır ve alt yapımız hazırdır. Organize sanayi içerisinde yeni bir okul yaptık. 40 derslikti, 7 tane büyük atölye yapılıyor. Toplam maliyetimiz 60 milyon TL. Aslında her okul için 10 milyon harcansa 6 tane okul çıkabiliyor ama meslek lisesi memleket meselesidir. Meslek lisesi öğrencileri ara eleman; aranan elemandır. Çünkü ülkemize para ve döviz getiren sektör sanayi sektörüdür. Bir öğretmenin ülkemize döviz getirdiğine ben şahit olmadım. Çok iyi insanlar yetiştirir dolaylı olarak getirir o ayrı olaydır. Sağlık sektöründe son zamanlarda çok iyileşme oldu. Balkanlardan Avrupa’dan Doğu Asya’dan ve Orta Doğu’dan inanılmaz hasta gelmeye başladı ve bu çok ciddi bir gelir kaynağı haline dönüşmüştür. Ekonomi her konuda en ön planda gelmiştir. Biz ekonomiyi sanayiyi güçlendirerek iyileştireceğiz. Sanayiyi kaliteli elemanlar yetiştirerek geliştireceğiz. Onlar hem tasarlar hem üretir ve biz dünyanın farklı bölgelerine daha kaliteli ürünler hazırlarız. Bu anlamda atölye çalışmalarını çok önemsiyoruz. Meslek liselerinin bütün atölyelerini çocuklara açtık. Diğer illerden farklı olarak Bolu’da bir atölye daha açtık. Yine üretime dair tarım sektöründe seralar kurduk. 

Sera noktasında yapılan hareketler nelerdir?
  Sera üretime dayalıdır. Ülkemiz bir tarım ülkesidir. Dünyanın en verimli toprakları ülkemizdedir. Ilıman bir bölgedeyiz. Bu sebeple burada hem iklimin hem de verimli toprağın ürüne de yansıması gerekiyor. Kaliteli ve organik ürünler ortaya çıkması beklenirken beklenti karşılanmadı.  Çünkü tarıma dair bir şey vermiyoruz. Sadece şunu diyoruz: şu bölgemizde şu ürünler yetişir şu bölgede şu ürünler yetişir. Ama bunu uygulamalı olarak yapmamız gerekiyor. Çocukların bunları gözlemlemesi gerekiyor. Bir tohum toprağa nasıl düşüyor,hangi aşamalardan geçiyor, gözünün önünde nasıl fide oluyor, nasıl dal oluyor, nasıl ağaç oluyor ve nasıl meyve veriyor? bunu görmesi gerekiyor. Bu aşamalarda dikkat edilmesi gereken etmenler mevcuttur. Bununla ilgili biz bu işin uzmanı Tarım Müdürlüğümüzün ziraat mühendislerine dedik ki biz böyle bir şey yapacağız öğretmenlerimize ders verir misiniz? Tabii ki deyip öğretmenlerimize ders verdiler. Sonra biz seraları kurduk. Seralar kurulduktan sonra öğretmenlerimiz tohumlarını alıp seralarda faaliyete geçtiler. 70 tane okulumuzda sera mevcuttur. 60 tanesi merkezde, 10 tanesi ilçelerimizde. Kıbrıscık gibi küçük ilçelerimizde birer tane kurduk. 4 tane okulumuz var, 240 öğrenci var, 4 tane sera yapmak yerine 1 tane yaptık ve öğrencilerin hepsi orayı kullanabiliyor. Çocuklar bunu görüp heyecanlandılar. Bizde amacımıza ulaşmış olduk.

Peki seralardan verim alındı mı?
  Tabii ki. Çocuklar orada ürünleri gördüler, tadına baktılar, poşetle bazen eve götürdüler ve bazen okulda menemen yaptılar. Sayın Bakanımız ziyarete geldiğinde biberlerimizden tatmıştır. Şu an kış ürünlerine başladık ve kış ürünlerinde bilirsiniz ki marul vs toprağın altında çıkmaya başlar. Bunun tanıtımında bir kaç gün önce ziraat mühendislerini çağırdık.

Okullarda spor alanlarını genişletmeyi düşünüyor musunuz?
  Bolu spor alanında çok avantajlı bir yer. Milli Eğitim Müdürlüğü binasının bulunduğu Karaçayır spor alanında olanaklar fazladır. Bununla birlikte bizim okullarımızda mutlaka spor salonları var ve olmayan okullarımız planlama dahilinde olan okulların planlarından yararlanıyorlar.

Bolu’da ne kadar yabancı uyruklu var?
  Toplamda 2200 yabancı uyruklu öğrenci mevcuttur. Merkez için konuşulduğunda 90 tane Suriyeli öğrenci yer alıyor. Afganistan, Özbekistan ve Irak’tan öğrencilerimiz bulunmaktadır. Öğrencilerin uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla hepsi farklı okullara dağıtılmıştır.

Ortaokuldan liseye geçişlerde öğrenciler ağırlıklı olarak hangi lise türünü tercih ediyor?
  Artık herkes anadolu lisesine gitmek istiyor, bu doğru bir şey değil. Doğru olan insanın yeteneklerine, kabiliyetlerine ve ilgisine göre meslek seçimidir. Örneğin, fiziği sevmeyen bir çocuğun 500 tam puan aldığını varsaydığımızda onu fen lisesine göndermek büyük bir cinayettir. Çocuk sözel alanı seviyorsa sosyal bilimleri tercih etmesi gerekir. Eğer çocuk sanat alanında yetenekliyse güzel sanatlara yazılması gerekir. Sporda çok iyiyse atletizm, voleybol, basketbol onlarla birlikte okçuluk, cirit atma,  gülle ve uzun atlama gibi branşlara yönelebilir. Çocuklarımız bir yetenek testine giriyorlar. Örneğin, uzun atlamada çocuk iyiyse onu bu alana yönlendiriyoruz. Yönlendirmeyi yaptıktan sonra takibini de yapıyoruz. Bu zamana kadar bu alanlarda başarılı olmayışımızın nedeni toptancı yaklaşmamız. 

Eğitim seviyesinde bolu kaçıncı sıradadır?
Geçen sene 66. sıradaydık şu an 23. sıradayız.

Lys de bu seneki hedefimiz nedir?
   Bu senede ilk 14’e girmeyi düşünüyoruz. Hem lise sınavında hem üniversite sınavında bu hedefi gerçekleştirmeyi umuyoruz. Bundan da önemlisi insanları yetenekli olduğu okullara yerleştirmeyi düşünüyoruz.

Yeni gelen sistemlerle ilgili düşünceleriniz neler?
  Bakıldığında çok bir değişiklik yapılmamıştır. Her zaman bir sınav mevcuttu. Hep bir sınav ile liselere dağılıyoruz. İlk defa bu sene bir değişiklik oldu. Bu sistemde %10’luk bir sınav sistemi sınavla öğrenci alan kurumlar, geri kalanlar %10’luk dilimde ise giremeyenler bir eksiklik yaşamamıştır, nitelik aynı kalmıştır. Bu çocuklar şu an evine en yakın kurumları tercih ettiğinde servis olayı, trafik ve güvenlik problemi ortadan kalkmıştır.

Liseden mezun olan öğrencilerin kaç tanesi bir üniversiteye yerleştirildi?
Bu sene öğrencilerin %29’u üniversiteye yerleşti. Bu oran daha fazla olabilir çünkü insanlar ben tercih yapmayıp seneye daha iyi hazırlanır girerim diye düşünebiliyor.

Okul öncesi eğitim ne durumdadır?
Okul öncesi eğitim durumunda Türkiye’de ortalamamız %68’dir. Hedefimizi %80’in üzerine çıkartacağız. Okul öncesi kurumlarımız Türkiye’ye örnek olacak kurumlardır.

2023 Milli eğitim vizyonu göz önüne alındığında Bolu ne durumdadır?
  2023 vizyonu göz önüne alındığında Bolu’nun durumu gayet iyidir. Hem öğretmen ve çalışanlar olarak hemde alt yapı olarak çok iyiyiz. Bolu’nun, Ankara’ya yakın olması sebebiyle ziyaretler fazlasıyla oluyor. Bu ziyaretler sırasında taleplerimizi fazlasıyla iletiyoruz. 92 tane atölyemiz var. Bütün okullarımız normal eğitim veriyor. Öğretmenlerimizin 2023 vizyonunu çok iyi tahlil ettiklerini ve Sayın Bakanı her konuşmasıyla takip ettiklerini biliyorum. 9 aylık bir süreçte hemen hemen her okulu ziyaret ettim. Öğretmenler odasında oturarak onlarla sohbet ettim ve birebir görüştüm. Öğretmenlerle yapılan sohbet sonrasında 2023 vizyonunu temel hedef benimseyip çok daha iyi bir konuma geleceğimizi söyleyebiliriz.