Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU’NUN GÖLLERİ VE ÖZELLİKLERİ

BOLU’NUN GÖLLERİ VE ÖZELLİKLERİ
“Göller Diyarı” olarak bilinen Bolu’da yaklaşık 200 göl ve gölet bulunmaktadır. Vadiler ve yeşilliklerin içine gizlenmiş doğa harikası göllerin bazılarını sizler için derledik.


ABANT GÖLÜ

Bolu'nun 34 km. Güneybatısında Abant Dağları üzerinde oluşmuş bir krater gölüdür. Alanı 125 hektar olan gölün denizden yüksekliği 1325 m'dir. Yeraltı suları ile beslenir. En derin yeri 18 m., ortalama 10-15 m derinliktedir. Ankara – İstanbul D-100 Karayolunun ve TEM otoyolunun 203. Km’sinden ayrılan 22 km’lik asfalt yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34 km., Ankara’ya 225 km., İstanbul'a 258 km. uzaklıktadır.

Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sarı ve karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Gölün kenarları çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur. Abant Gölünün etrafında yükselen yamaçlarda ise Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) endemik olarak bulunmaktadır.

Abant Gölü çevresi flora ve fauna bakımından oldukça zengindir Gölde bulunan ve endemik bir tür olan Abant Alabalığı “SALMO TRUTTA FARİO VARYETTE ABANTİCUS” olarak literatüre geçmiştir. Balık meraklıları yılın belirli zamanlarında, ücret ödeyerek olta ile balık avlayabilmektedirler.

Göl çevresindeki ormanlarda; tavşan, tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, sincap, gelincik, yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, karabatak, turna, şahin, doğan, akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir. Yöre ormanları geyikler için en uygun yaşam ortamına sahiptir.

Çevresi 7 km. olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip bulunan gölde; piknik, kamping, sportif olta balıkçılığı, yürüyüş, bisikletle, faytonla, atla gezinti vazgeçilmez aktivitelerdir. Park girişinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede doğal olarak üretilen gıdalar ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Tektonik menşeli Abant Gölü ve çevresinin bitki zenginliği, ayrıca büyük bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle yörenin 1150 Hektarlık bölümü, 1988 yılında ‘Tabiat Parkı’ olarak koruma altına alınmıştır.

Göl çevresinde bulunan her türlü konfora ve aktiviteye sahip oteller, bungalov evler ve lokantalar mevcuttur. Göle ulaşım, şehir merkezindeki terminalden her iki saatte bir kalkan Abant Birlik dolmuşları ile mümkün olmaktadır.

GÖLCÜK GÖLÜ

Bolu'nun 13 km. güneyinde ormanlar arasında suni olarak yapılmış küçük ve şirin bir set gölüdür. Yükseltisi 1206 m olan gölün alanı 4,5 hektar, çevresi 1.300 metredir. Etrafı sarıçam ve göknar ağaçları ile kaplı gölün her mevsim görüntüsü muhteşemdir. Doğanın olağan üstü güzelliğiyle kaplı olan gölün hemen kenarında Orman Bakanlığının misafirhanesi olan şirin bir ev bulunmaktadır. Gölün etrafında bu tesisten başka kır gazinosu adıyla bir restoran vardır. Göl ve etrafı ‘Orman İçi Dinlenme Yeri’ olarak Milli Parklarca koruma altındadır. Gölde yılın belirli zamanlarında ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir.

Göle ulaşım şehir merkezinden kalkan Seben ve Kıbrısçık ilçe minibüsleri ile sağlanabilir. Yaz aylarında ise Kaplıca Birlik tarafından seferler düzenlenmektedir. Yılın her mevsiminde bölge halkı ve yurdun her yerinden günübirlik gezmek, görmek, dinlenmek ve piknik yapmak amacıyla birçok ziyaretçi gelmektedir.

Yedigöller Milli Parkı

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu’nun 42 km. kuzeyinde Zonguldak’ın güneyinde yer alan Milli Parka Ankara–İstanbul karayolunun 152. km’sindeki Yeniçağa ve 190. km’sindeki Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır. Kışın Bolu–Yedigöller güzergâhı (karla) kapalı olduğundan ulaşım, Yeniçağa–Mengen–Yazıcık veya Devrek- Yazıcık üzerinden yapılır.

1642 hektar büyüklüğündeki Yedigöller Havzası, 1965 yılında milli park olarak korumaya alınmıştır. Havza kayan kütlelerin vadilerin önlerini kapatması sonucu oluşan, yüzeysel ve yeraltı akışlarıyla birbirine bağlı, kuzeyden güneye 1500 m. mesafede sıralanmış 7 gölden oluşmuştur. Milli park içindeki “Köyyeri” mevkiinde yeni Bizans dönemine ait bulunan kalıntılardan, eski dönemlerde bölgenin bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.

Milli park bünyesinde Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olarak 7 göl vardır. Bu göller aralarında 100 m. yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 m. yükseklikte olan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl’dür. En derin yeri ise 15 m’dir. Büyükgöl’ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m. uzunluğundaki akan bölümü ile Büyükgöl’e bağlıdır.

Büyükgöl, Yedigöller’de canlı alabalık yetiştirilmesi için damızlık amaçlı kullanılmaktadır. Ülkemizde ilk alabalık üretme istasyonu 1969 yılında burada kurulmuştur. Büyükgöl’ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır.

Diğer platodan 100 m. yükseklikteki platonun en geniş gölü Nazlıgöl’dür. Dibinden sızdırdığı bol miktardaki su, gölün kuzeydoğusunda yüzeye çıkarak bir şelalenin oluşmasına sebep olduğundan “Şelale Gölü” adı da verilir. Aynı platoda Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl bulunur. Kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgede, en yüksek yer 1488 m. ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yer ise 465 m. ile Kirazçatı’dır.

Yedigöller Milli Parkı bilimsel inceleme ve araştırmalar için de kuvvetli bir altyapıya sahiptir. Çok sayıda bitki türünü içeren milli park, yurdumuzun en güzel, karışık doğal ormanlarına sahiptir. Başlıca ağaç türleri olan kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak, sarı ve kara çam, köknar, fındık, ıhlamur ve dişbudak ağaçları yüksek boylu ve düzgün gövdelidir. Porsuk gibi nesli azalmakta olan bitki türleri de mevcuttur.

Yaban hayvanlarından ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, sincap, geyik, karaca ve tavşan ile kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik vardır. Milli Park sahasında 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Bu özellikleriyle Yedigöller Milli Parkı tam bir doğa cenneti durumundadır. Her yıl mayıs-eylül dönemlerinde Büyükgöl ve Deringöl’de ücret karşılığı sportif olta balıkçılığı yapılabilmektedir. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı vardır.

Yedigöller Milli Parkı içerisindeki “Kapankaya Manzara Seyir Yeri”ne çıkılarak gölleri ve eşsiz peyzaj güzelliklerini görmek mümkündür. Bu güzergâh üzerinde bir de anıt ağaç bulunmaktadır. Ayrıca, milli park içindeki geyik üretme istasyonu ziyaret edilebilir.

SÜLÜKLÜ GÖL

Mudurnu İlçesine 50 km. uzaklıkta bulunan göl, Mudurnu – Akyazı yoluna 9 km'dir. Günümüzden yaklaşık 300 yıl önce heyelan sonucu oluşan göl Milli Parklarca koruma altındadır ve el değmemiş, bozulmamış doğasıyla ve zengin florasıyla dikkat çekmektedir. Göle adını veren sülükler ise artık gölde bulunmamaktadır. Gölde Abant alası, gökkuşağı ve kırmızı benekli alabalık bulunmaktadır.6 hektar alanı olan göl, özellikle yaz aylarında doğa sevenlerin akınına uğramaktadır.

ALADAĞ GÖLETİ

Bolu'nun 30 km. güneyinde Aladağ yaylaları ve İzcilik Kampı yanındadır. Göl çevresinde ve yaylalar arasında trekking, piknik ile su sporları ve sportif olta balıkçılığı için ideal olan gölün alanı 8 hektardır. Doğa güzelliği ve temiz havasıyla özellikle yaz aylarında insanların akın ettiği bir yerdir.

SÜNNET GÖLÜ

Göynük’ün 27 km. doğusunda, Erenler ve Korudağ Tepeleri arasındaki derin vadinin heyelanla tıkanması sonucu oluşan ve 820 m yükseltide olan Sünnet Gölünün alanı 18 hektardır. Civarındaki dere ve kaynaklardan beslenir. Derinliği 22 m'yi bulur. Fevkalade güzelliğe sahip olan gölde çok lezzetli mercan ve alabalıklar mevcuttur. Olta balıkçılığı ile bu balıkların avlanması serbesttir. Özel sektörce işletilen 45 oda 115 yatak kapasiteli bir konaklama tesisi bulunmaktadır. Göl etrafında; piknik, yürüyüş, koşu ve bisiklet sporu yapabilme imkanı vardır.

YENİÇAĞA GÖLÜ

Bolu – Ankara Karayolu üzerinde, Yeniçağa İlçe merkezinde bulunan göl, bir çanak gölüdür. 990 m yükseltideki göl, 2780 dekarlık bir alanı kaplamaktadır. En derin yeri 12 m'dir. Çeşitli su kuşlarının olduğu göl kıyısında, kuş gözlem kulesi bulunmaktadır. Yeniçağa Gölü, göç döneminde özellikle arı şahini, balık kartalı ve angıt gibi kuş türleri için önemli bir konumdadır. Ayrıca göl çevresinde turna, şah kartal, balıkçıl, balaban, saz delicesi, uzunbacak gibi türler doğal yaşam imkanına sahiptir. Tatlı su balıklarından sazan, karabalık ve kerevit çıkan gölde olta ile balık avlanabilmektedir.

GÖLKÖY BARAJ GÖLÜ

Bolu'nun 10 km. batısında, Bolu ovasını sulama amacıyla Büyüksu ve Mudurnu çayları üzerinde yapılmıştır. Su seviyesi yüksek olduğunda alanı 185 hektarı bulmaktadır. Çevresi ormanlarla kaplı olan gölde çeşitli balık türleri vardır. Şehir merkezine yakınlığı ve ulaşım kolaylığı nedeni ile piknik yapmak ve olta ile balık avlamak isteyenler tarafından yaz aylarında çok rağbet görmektedir.

AKKAYA BOĞAZI

Bolu'nun 10 km. güneyinde, Mudurnu yolu üzerinde bulunan travertenler, Bolu'nun Pamukkale’si olarak görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Akkayalardan çıkan maden suyu değişik bir tatta ve 20ºc sıcaklığında olup, modern tesislerde şişelenerek tüketime sunulmaktadır.

ÇUBUK GÖLÜ

Göynük ilçesinin 11 km. kuzeyindedir. Kıyısında Çubuk Köyü bulunan, etrafı güzel çam ormanları ile kaplı Çubuk Gölü 15 hektar genişliğinde ve ortalama 13 m derinliğindedir. Gölde çok lezzetli sazan ve alabalıkları olta ile avlamak serbesttir. Göl etrafında önceki yıllarda çekimleri yapılan bir film için inşa edilen yel değirmeni şeklinde yapılar bulunmaktadır.

KARAGÖL

Kıbrısçık- Beypazarı yolu üzerinde bulunan Karagöl, 1 hektar genişliğinde oldukça derin bir göldür. Kıbrısçık’a 20 km'dir. Çevresi tamamen ormanlık olan gölde kamp yapılabilir ve bungalov evlerde konaklanabilir. Yaban ördeklerinin var oluşu nedeniyle avcıların uğrak yeridir. Her yıl mayıs sonunda Karagöl şenlikleri düzenlenmektedir.

ŞİRİNYAZI GÖLETİ

Mengen İlçesinin 16 km. kuzeydoğusundaki Bürnük Köyü yakınında bulunmaktadır. Piknik ve kamp yapmak için uygundur. Önceki yıllarda çevresinde gençlik kampları düzenlenmiştir.

KARAMURAT GÖLÜ

Mudurnu’nun 30 km. kuzeybatısında Eski Akyazı yolu üzerinde olan göl, Karamurat Köyü yakınındadır. Gölün üç tarafı dağlarla çevrilidir. Dipten kaynayan ve vadilerden akan sular ile beslenir. Turna ve kadife balığı bulunmaktadır.

ÇAYKÖY GÖLETİ

Göynük ilçesinin 20 km. güneyinde Çayköy yakınındadır. Çevresi ormanlarla kaplı olan gölette sportif olta balıkçılığı ve piknik yapılabilir.