Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“ÖZGÜR BASIN TOPLUMUN AYDINLANMASININ GARANTİSİDİR”

“ÖZGÜR BASIN TOPLUMUN AYDINLANMASININ GARANTİSİDİR”
Türk basınında sansürün kaldırılışı nedeniyle bir açıklama yapan Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent Velioğlu, "Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve özgürlükten bahsedilemez. En büyük temennimiz sadece gazetecilik yaptığı için cezaevinde olan meslektaşlarımızın özgürlüklerine bir an önce kavuşmaları ve görevlerini geri dönmeleridir." dedi.

1908 yılında Türk basınında sansürün kaldırılışı sonrasında her yıl 24 Temmuz'da kutlanan Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle basın açıklaması yayınlayan Bolu Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Bülent Velioğlu, "Basın ne kadar özgür olursa toplumda o kadar özgür olmuştur. Basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden ve özgürlükten bahsedilemez. Özgür basın toplumun aydınlanmasının garantisidir. Gazetecilerin toplumu bilgilendirmek için gösterdiği çabanın yanı sıra görevlerini en doğru şekilde yapabilmeleri için sansürden uzak çalışmaları önemlidir. Diğer yandan gazetecilerin toplumu doğru şekilde bilgilendirmeleri her şeyden önce gelen bir durumdur" ifadelerini kullandı.

Velioğlu, "Basında sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde en büyük temennimiz sadece gazetecilik yaptığı için cezaevinde olan meslektaşlarımızın özgürlüklerine bir an önce kavuşmaları ve görevlerini geri dönmeleridir. Bu vesileyle kamuoyunu aydınlatma görevini en iyi şekilde sürdüren meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını en içten dileklerimle kutlarım" diye konuştu.

GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMI NASIL KABUL EDİLDİ?

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu. Türk basınında sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde “sansürün kaldırılması” olarak adlandırılmaktadır. 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bir basın günü oluşturmayı planlamıştır. Türkiye’de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne “Basın Bayramı” adı verilecektir. Ancak ilk gazete konusunda çeşitli görüşler bulunduğundan dolayı bir görüş birliği sağlanamamış, daha sonra Falih Rıfkı Atay tarafından bayramın her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanılması fikri ortaya atılmış ve kabul edilmiştir.