Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

MİGREN KABUSUNA DİKKAT!

MİGREN KABUSUNA DİKKAT!
Kadınlarda daha sık görülen migren, hayatı kabusa çeviriyor. Uzmanlar, migren ataklarından kurtulmada beslenme alışkanlıklarına dikkat çekiyor. Örneğin günde 1 fincan kahve içmeyi yada 1 adet muz yemeyi öneriyor.

Baş ağrısı, günlük hayatta pek çok insanın yaşadığı rahatsızlıkların başında geliyor. Ancak buna mide bulantısı ve baş dönmesi de eklendiğinde, tablo migreni gösteriyor. Birçok insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyen bu durum, neden olduğu ağrılar ile adeta kabusu yaşatıyor. Değişik tiplerde görülen migren, kronik bir hastalık olduğundan tedavisinin de mutlaka aksatılmadan uygulanması gerekiyor.

İşte migrenle ilgili bilinmesi gerekenler

50’DEN SONRA DİKKAT

Migren, en sık 25-55 yaş aralığında ortaya çıkıyor. Çocuklarda, hatta yaşlılarda bile görülebiliyor. Günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu hastalıktan kurtulmada beslenme, egzersiz ve yaşam şeklinde yapılacak değişiklikler önem taşıyor. Migren tekrarlayıcı, zonklayıcı, şiddetli yarım baş ağrılara neden oluyor. Haftada ya da ayda bir/birkaç kez daha sık ya da daha seyrek ataklarla gelebiliyor, hastaların yüzde 5’i bu şiddetli ağrıları her gün yaşıyor. İlaç tedavisi geçici çözümü oluşturuyor.

NELER YEMELİ?

Migren şikayetleri, doğru beslenme alışkanlıkları ile azaltılabiliyor. Uzmanlar, migrene iyi gelen besinleri ise şöyle sıralıyor:

Badem: Serotonin içeriği ile migren ağrısını azaltır.

Ayçiçeği çekirdeği: İçerdiği yağ asitleri, kasları gevşetir. Migren ile savaşır.

Kahve: Migren atağında bir fincan kahve içmek ağrıyı hafifletir.

Muz: Migren ağrısını keser.

Nane: Baş ağrısını dindirir. Migren ataklarını önler.

Patates: Baş ağrısına karşı etkilidir.

Ispanak: Tansiyonu düşürür. Baş ağrısını önler.

Susam: Kan damarlarındaki spazmları engeller. Migreni önler.

Yoğurt: Migren ağrılarına iyi gelir.

Zencefil: Doğal ağrı kesicidir.

BOL SU İÇİN

Migren ataklarından kurtulmada, aç kalmamak, öğün atlamamak, bol sıvı tüketmek, düzenli uyumak, her gün temiz hava almak ve düzenli egzersiz yapmak, parlak ışıklardan, güneş ışığından korunmak, güçlü kokulardan uzak durmak, rüzgar ve soğuktan kendinizi korumak da on derece önemli.

YORGUNLUKLA GELİYOR

Migren atakları 1-2 gün öncesinden belirti verebiliyor. Bu belirtiler arasında sıcak-soğuk algısında değişiklik, susama, sık idrara çıkma, iştah değişikliği, midede kazınma, esneme, ses/ışık/koku hassasiyeti, kabızlık, çabuk sinirlenme ya da durgunluk, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü bulunuyor. Öte yandan bu hastalarda uzun görme alanında bulanma, kararma, hayal görme, yüzde elde vücut yarısında uyuşma, iğnelenme, denge kaybı ve baş dönmesi şikayetleri de görülebiliyor.