Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KORUYUCU AİLE İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

KORUYUCU AİLE İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Bolu İl Müftülüğünde koruyucu aile başta olmak üzere kurum hizmetlerini tanıtmak üzere toplantı düzenlendi.


Bolu Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından il Müftülüğü toplantı salonunda başta koruyucu aile hizmeti olmak üzere kurum hizmetleri hakkında bilgilendirme amaçlı toplantı gerçekleştirildi. İl Müftümüz Sayın Orhan Genç'in başkanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit’in de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda özellikle bakıma muhtaç çocukların devlet koruması altında koruyucu ailelerle buluşabilmesi için hocalara "Koruyucu Aile Hizmeti" hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapılarak bu manevi hizmetin toplumda yaygınlaştırılması için destekleri istenildi.

Koruyucu aile hizmeti ile ilgili sorular ve cevapları şöyle:

1. Koruyucu Aile nedir?

Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları sağlanamayarak bakım altına alınan  çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettirdikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

2. Şu an Bolu’da kaç koruyucu aile var ?

İlimizde 21 koruyucu ailemiz bakım altındaki 29 çocuğumuza bakım sağlamaktadır.

3. Hangi çocuklar koruma altına alınıyor? Bu çocukların bir yaş aralığı var mıdır?

Anne ve babasının yanında ihmal vb. durumlar nedeni ile bakımlarının sağlanamadığı çocuklar bakım altına alınmakta olup bu ailelerin temel sorununda ekonomik yoksunluk bulunmamaktadır. Çünkü bir çocuğu bakım altına almak en son çare olarak görülmekte olup yoksunluk içerisinde olan ailelerimize yardımlar sağlanmaktadır. 18 yaş altı tüm çocuklar bu hizmetten yararlanmaktadır.

4. Koruyucu aile olmakla evlat edinmek arasındaki fark nedir?

Evlat edindirilen çocuklar genellikle terkedilmiş anne ve babası belli olmayan çocuklarla anne ve babasının rıza kararı ile mahkeme yoluyla ailelerin nüfusuna geçmektedir. Artık o ailenin kendi çocuğu olup mirasçısı olur. Koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocukların velayet hakları öz ailesinde olup koruyucu aile devlet kontrolü ve desteği ile çocuğa bakar ve sevgisini verir. Bu çocuklar kurum bakımında kalan çocuklara sağlanan haklardan yararlanmaya devam eder, koruyucu ailenin nüfusuna geçemez.

5. Koruyucu aile olmak isteyenler hangi şartları barındırmalı? Yasal işlemler nelerdir?

Koruyucu aile olacak kişilerde evde yaşayan tüm aile bireylerinin hizmeti kabul etmesi gerekir. Koruyucu anne ve babaların T.C. vatandaşı olması, Türkiye’de ikamet etmesi, başvuru esnasında 25-65 yaş aralığında olması, en az ilkokul mezunu olması, düzenli bir gelire sahip olması gerekmektedir.

Devlet koruması altına alınmış çocuklara koruyucu aile olmak isteyen evli ya da bekar her birey İl Müdürlüğümüzün koruyucu aile birimine doğrudan başvuru yapabileceği gibi e-devlet veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının internet sitesinden başvurularını yapmaları halinde ailelerimiz süreci başlatabilmektedir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Koruyucu Aile Birimi tarafından istenen evrakların (sağlık raporu, adli sicil kaydı, gelir durumunu gösteren belge, diploma vb.) aileler tarafından tamamlanması ve birimimiz tarafından yapılan incelemelerde ailenin koruyucu aile olmaya engel herhangi bir durumunun bulunmaması halinde koruyucu aile olabilirler.