Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

EĞİTİM SEN’DEN LGS KONTENJAN TEPKİSİ

EĞİTİM SEN’DEN LGS KONTENJAN TEPKİSİ
Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici geçtiğimiz yıl liselere geçiş sınavında yapılan değişiklikler ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Gezici; “Merkezî sınavla öğrenci alan liseler için 2018 ve 2019 yıllarını karşılaştırdığımızda; Fen Lisesi sayısı ve kontenjanının değiştirilmediği, Sosyal Bilimler Lisesi sayısının aynı bırakıldığı, Meslek Lisesi sayısının 6’dan 3’e düşürüldüğü, İmam Hatip Lisesi sayısının aynı bırakıldığı, ancak geçen yıl mevcut kontenjanların dolmamasına rağmen kontenjanının % 25 arttırılarak 150’ye çıkartıldığını görüyoruz” dedi.

Zehra Kulalı Gezici ilimizde merkezi sınavlar ile öğrenci alan okulların geçen yıla oranla kontenjanlarında farklıklar olduğunu ifade ederek “Çocuklara istemediği okul türünü dayatmamalarını söyledi.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Hepimizin bildiği gibi bir kişinin talebiyle geçen yıl liselere geçiş sınav sistemiyle ilgili bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklik için sözde, öğrencilerimizin sınav streslerini azaltacak, herkesin istediği okul türüne yerleşeceği ve güvenli bir şekilde evine yakın adresine dayalı bir okula kayıt yaptıracağı söylenildi.

“İMZA KAMPANYALARI DÜZENLEDİK”      

Eğitim Sen olarak,  bu sistemin öğrenci ve velilerimizin istek ve ihtiyaçlarını karşılayamayacağını, onlara rağmen bu değişikliğin olamayacağını tüm yurtta anlattık, okul bilgilendirme toplantıları yaptık, alanlarda çemberinize sığmayız diye imza kampanyaları düzenledik. Maalesef haklı çıktık milyonlarca öğrenci ve ailelerinin gözyaşlarına, istediği okul türüne kayıt yaptırabilmek için eylemlerine tanıklık ettik. Çünkü biz mevcut iktidarın eğitimdeki motivasyonun öğrenci ve velinin talepleri ve ihtiyaçları olmadığını, iktidarın tek motivasyonunun kendisinin ve sermayenin ihtiyaçları olduğunu biliyoruz.

“YANLIŞTA ISRAR ARTARAK DEVAM EDİYOR”

İlimizde de durum farklı değildi. Yaklaşık 400 öğrenci ilk yerleştirmeler sonucunda hiçbir okula yerleşememiş açıkta kalmıştı. Yaz boyunca çocuklarımız ve aileleri yerleşecek okul aramışlardı. Çünkü akademik eğitim almak isteyen öğrencilerimiz için ilk Anadolu Lisesi belirlenmemiş ve Anadolu liselerin kontenjanı azaltılmıştı. Öğrencilerimiz İmam Hatip Liselerine ve Meslek Liselerine zorunlu olarak yönlendirilmişlerdi. Velilerin ve öğrencilerin bu durumu kabul etmemesi sonucunda, Eğitim Sen Şube olarak süreci takip ettik ve yetkililerle görüştük. Ek yerleştirmelerde açıkta kalan öğrencilerimiz için istedikleri akademik liselerde ek kontenjanlar açıldı ve sorunun öğrenci ve velilerin istekleri doğrultusunda çözülmesini önemli bir gelişme olarak değerlendirdik. Ancak bu sene görüyoruz ki sanki bunlar yaşanmamış gibi yanlışta ısrar artarak devam ediyor.

Merkezî sınavla öğrenci alan bu liseler için 2018 ve 2019 yıllarını karşılaştırdığımızda; Fen Lisesi sayısı ve kontenjanının değiştirilmediği, Sosyal Bilimler Lisesi sayısının aynı bırakıldığı, kontenjanının ise % 50 oranında azaltılarak 60’a düşürüldüğü, Meslek Lisesi sayısının 6’dan 3’e kontenjan sayısının % 25 oranında azaltılarak 90’a düşürüldüğü, İmam Hatip Lisesi sayısının aynı bırakıldığı, ancak geçen yıl mevcut kontenjanların dolmamasına rağmen kontenjanının % 25 arttırılarak 150’ye çıkartıldığını görüyoruz.

“ÇOCUKLARIMIZA OKUL TÜRÜ DAYATMAYIN”

Eğitim Sen olarak sadece bu verileri yorumladığımızda Sınavla % 10 dilimine girme başarısı gösteren öğrencilerin nerdeyse % 95’nin akademik eğitim talep ettiğini, buna rağmen mevcut iktidarın ısrarla ve inatla bu talebi görmediğini, bir önceki yıl kontenjanları dolmayan meslek lisesi ve imam hatip liselerinin kontenjanlarını arttırarak dayattığını görüyoruz. Eğitim yöneticilerini tekrar uyarıyoruz; sınav merkezli, bu kadar rekabete dayalı bir sistemde, oyun oynayamayan, türlü kaygı bozukları yaşayan, çocukluklarını çaldığımız çocuklarımıza bir de istemediği okul türünü dayatmayın. Olmuyor, olduramıyorsunuz. Özellikle 8. Sınıf velilerimize sesleniyoruz, çocuklarımızı istemediği okul türüne kayıt yaptırmayın, İlimizde akademik eğitim verecek okullarımız ve öğretmenlerimiz mevcut. Aksi durumda, öğrencilerimizin kritik bir gelişimsel evresinde bu durum her türlü gelişimini olumsuz etkileyecek, okul terkine varan sonuçlar doğuracaktır. Eğitim Sen olarak diyoruz ki; biz bu sürecin takipçisiyiz, sizlerde takip edin, çocuklarıma ve geleceğimize birlikte sahip çıkalım. Bu süreçte asla yalnız, yardımsız ve çaresiz değilsiniz. Birlikte başarabiliriz. Tüm velilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.