Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

DEMİRKOL’DAN 'SAHURU ATLAMAYIN' UYARISI

DEMİRKOL’DAN  'SAHURU ATLAMAYIN' UYARISI
Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Ramazan ayında beslenmeye karşı uyarılarda bulundu. Demirkol, “Sahura erken kalkarak ve daha yavaş yiyerek sindirime yardımcı olunarak tok tutulmasını sağlanmalı. İftarda da mutlaka yavaş yenilmesini ve farklı çeşitte besinlerin alınmasını öneriyoruz. İftar ve sahur arasında da mutlaka bol su içilmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Haber: Aslı Akış

İl Sağlık Müdürü Muhammed Emin Demirkol, ramazan ayında oruç tutanların mutlaka sahura kalkması gerektiğinin altını çizerek tok tutan yiyecekler yemelerini önerdi. Ayrıca uzun süren açlık sebebiyle rahatsızlığı olan hastaların doktor gözetiminde oruçlarını gözden geçirmelerini söyledi.

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, tüm İslam âleminin ramazan ayının hayırlı geçmesi temennisinde bulunarak ; “Tüm milletimizin ve İslam aleminin ramazanını kutluyoruz. Allah hayırlı eylesin. Bütün sıkıntıların geçmesine vesile olan bir ramazan ayı olsun inşallah” diye konuştu.

“MUTLAKA SAHURA KALKILMALI”

Demirkol, Ramazan ayının oruç tutanlar için sahur vaktinin önemine değinerek; “Ramazan ayında 15 saate varan açlık söz konusu. Özellikle bu aya denk geldiği içinde bizim sağlık önerilerimiz bir kat daha önem kazanıyor. Öncelikle ilk olarak sahurdan başlamak gerekir ki orucun devamını anlatabilelim. Sahura mutlaka kalkılmasını, sahurun güzelce özenle yapılmasını tavsiye diyoruz. Sahurda daha çok tok tutacak yiyecekler yumurta, peynir, zeytin ve süt ürünlerini tüketmelerini öneriyoruz. Sahura erken kalkarak ve daha yavaş yiyerek sindirime yardımcı olunarak tok tutulmasını sağlanmalı. Ayrıca sahurda bol su tüketilmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

ORUÇ TUTMAK İÇİN DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Lif oranı yüksek yiyecekler ve kuruyemişler yenmesini vurgulayan Demirkol, çeşitli sağlık sorunları yaşayan hastaların oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışmaları gerektiğini ifade etti. Demirkol; “Gün içerisinde sıkıntı olmaması açısından hurma, kayısı, incir, ceviz gibi yiyeceklerin tüketilmesini tavsiye diyoruz. Sahurda iyi beslenilmiş ve su ihtiyacı da karşılanmış ise gün içerisinde özellikle şeker, tansiyon, kalp rahatsızlığı olanları güneşin dik açıyla geldiği saatlerde dışarıda olmamalarını mümkün olduğu adar evde ve gölgede kalmalarını tavsiye ediyoruz. Şeker, tansiyon ve kalp hastalarında mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalarını öneriyoruz. İnsülin kullanan hastalarımız var. Bunlar iyi bir doktor tavsiyesi ile oruçlarını gözden geçirmeleri önemli çünkü sağlık İslamiyet’te de öncelikli olarak düşünmemiz gereken bir durum. Kişi sağlıklı ise bu ibadetler bize emrediliyor” diye konuştu.

“İFTARA ÇORBA İLE BAŞLANMALI”

İftar sofraları için hazırlanan yiyeceklerin ve bunların tüketim miktarının da önemli olduğunu kaydeden Muhammed Emin Demirkol; “İftarda mutlaka yavaş yenilmesini ve farklı çeşitte besinlerin alınmasını öneriyoruz. Bizim burada protein, yağ, karbonhidratları farklı besinlerle alınmasını tavsiye ediyoruz ama bunları aynı besin içerisinde alınmasını önermiyoruz.  Her iftarda farklı bir besine ağırlık vererek genellikle farklı çeşit olmasın istiyoruz. Çorba mutlaka olmalı. Çorba bağırsak hareketleri açısından sıvı yiyecekler açısından oldukça önemli.  Et çok abartılmamalı çünkü özellikle gut hastalığı olanlarda fazla kırmız et tüketimi eklem iltihabına sebep olabiliyor. O bakımdan fazla tüketilmemeli. Aşırı yağlı yiyeceklerden kesinlikle kaçınılmalı. Peygamber efendimizin de tavsiyesi midenizin üçte birini yiyecek, üçte birini su ve üçte birini de havayla doldurmak ve sofradan doymadan kalkmak, aslında bizim hem dinimizde hem kültürümüzde emredilen bir şey. Sonuç olarak iftarda aşırı yenilmemesi ve ara vererek yavaş yavaş yenilmesini fazla çeşide girilmemesini önemsiyoruz. Fazla ekmek tüketilmesini önermiyoruz “ ifadelerini kullandı.

“SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ”

İftardan sahura kadar geçen süre içinde sıvı tüketimi iyi ayarlanması gerektiğini söyleyen Demirkol; “İftar ve sahur arasında da mutlaka bol su içilmesini tavsiye ediyorum. Bu vesile ile hastalıklara şifa olan ümmetinde milletinde kurtuluşuna vesile olan bir ramazan ayı olmasını Allahtan niyaz ediyorum” dedi.