Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KARAYOLU GÜVENLİĞİ VE TRAFİK HAFTASI BAŞLADI

KARAYOLU GÜVENLİĞİ VE TRAFİK HAFTASI BAŞLADI
2019 yılı “Karayolu Trafik Güvenliği Günü” ve “Karayolu Trafik Haftası” etkinlikleri 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla, 'Yaya Öncelikli Trafik Güvenliği' temasıyla Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.


Haber: Aslı Akış

Programa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan,  Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı J.Albay Nadir Çelik, Bolu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ali Çalışkan, Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, emniyet müdürlüğü personeli, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. 

Her yıl mayıs ayının ilk haftası kutlanan Karayolu Güvenliği Günü ve bunu takip eden haftanın da Trafik Haftası olması dolayısıyla, açılış töreni yapıldı. Program Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunması ile başladı. Ardından trafikte yaya önceliği ile ilgili sunum yapıldı.

“LÜTFEN TRAFİK KURALLARINA UYALIM”

Bolu Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ali Çalışkan günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, Trafik haftası nedeniyle tüm sürücülere çağrıda bulunarak ilimizde yaşanan trafik kazalarına dikkat çekti. Çalışkan; “Ülkemizin en önemli meselelerinden biri olan trafik ve trafik güvenliği konusunda her kesimin katkısını artırmak, kamuoyunun dikkatini çekmek, trafik kural ve kaidelerinin ortak bir davranış biçimi haline getirilmesini sağlamak amacıyla her yıl mayıs ayının başlangıcında karayolu trafik güvenliği haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

“ÜLKEMİZ DE TRAFİK KAZASI ÖLÜMLERİNDEKİ YAYA ORANI YÜZDESİ YÜKSEK”              

Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılı verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 350 bin kişi trafikte hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık 310 bini yani %23 yaya ölümlüdür. Ayrıca milyonlarca insan yolda yürürken trafik kazasında yaralanmakta ve bunlardan bir kısmı ömür boyu engelli kalmaktadır. Aileler ve yakınları açısından bu olaylar, ekonomik zorlukların yanı sıra psikolojik travmalara sebep olmaktadır. Ülkemiz de trafik kazası ölümlerindeki yaya oranı yüzdesi, AB’ye üye 28 ülkenin ortalamasından yüksektir.

ÇALIŞKAN, SÜRÜCÜLERE ÇAĞRIDA BULUNDU

İlimizde yayaların karışmış olduğu trafik kazaları toplam kazaya oranı %15 seviyelerinde bulunmakta son 5 yıllık dönemde 2014 yılında 5, 2015 yılında 6, 2016 yılında2 ve 2017 yılında 4 olmak üzere toplam 17 yaya vatandaşımız yaşamını yitirirken belirtilen dönemde 472 vatandaşımız da yaralanmıştır. 2018 yılında yayaların ölümü ile sonuçlanan trafik kazası bulunmamaktadır. 2019 yılının 4 aylık döneminde yayaların karışmış olduğu trafik kazalarında %18’lik azalma sağlanırken, meydana gelen 23 yaya trafik kazasının incelenmesinde 2 kaza okul geçidinde ve 5 kaza yaya geçidinde ve 15 kaza okul7yaya geçidi bulunmayan yerlerde meydana gelmiş, okul/yaya geçidi bulunmayan yerlerde meydana gelen yaya kazaları toplam yaya kazalarının %35’ini oluşturmaktadır.  Trafik haftasını kutladığımız bu günde tüm sürücülerimize çağrıda bulunmak istiyorum Lütfen emniyet kemerlerimizi takalım, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmayalım, alkollü vaziyette direksiyon başına geçmeyelim ve hız limitlerine riayet ederek trafik kurallarına uyalım” şeklinde konuştu.

“İNSAN HAYATI SLOGANIMIZ OLMALI”

Ali Çalışkan’ın ardından Bolu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Orhan Fırat, trafik kurallarının önemine değinerek; “4-10 Mayıs düzenlenecek olan trafik haftası önemini iyi anlamamız gerekmektedir. Trafik kuralları önemlidir ve bunlara uymak bizim en önemli görevlerimizden biridir. İnsan hayatında önemli bir faktör olarak uygulanması gereken basit ama uygulanmadığında ciddi sorunlar yaratacağımız küçük hatalar büyük sonuçlar doğurmaktadır. Bunlar bizleri, ailelerimizi, gençlerimizi ayrıca milli ekonomiye ciddi zararları olduğu unutulmamalıdır. Sürücüler ve yayalar kurallara uyduğu takdirde daha mutlu ve huzurlu olacağımızdan hiç şüphemiz olmasın. Öncelikle insan hayatı sloganımız olmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÖNCELİK YAYANIN KAMPANYASI BOLU’DA BAŞARILI OLDU”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise kazaların oluşunda araçların suçu olduğu kadar yayalarında suçu olduğunu vurgulayarak; “Geçiş önceliği yayaların ama geçiş önceliği yayaların demek yayalarda hiçbir kurala uymayacak demek değildir. Sürücüler nasıl kurallara uyacaksa yayalarda bu kurallara uyduğunda kazalar azalıyor. Almanya’ya ilk gittiğimde çok şaşırmıştım kurallara öylesine uyuyorlar ki bomboş bir yol yayaya yeşil ışık yanmadı diye 50 kişi bekliyor. Hiçbir araç geçmiyor. Öncelik yayanın kampanyası bence Bolu’da başarılı oldu. Kendimde buna trafikte seyir halindeyken şahit oluyorum. Bizim araçlarımızın %90’ı kurala uyuyor. Bu konuda gerçekten başarılı olmuşuz emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“BOLU’DA BİSİKLETİ YAYGINLAŞTIRMAMIZ LAZIM”

Başkan Özcan, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Ali Çalışkan sözlerine de dikkat çekerek kazaların önemli bir kısmının okulların önünde meydana geldiğinin altını çizdi. Özcan; “Okulları önündeki yaya geçit sistemleri bana göre yetersiz bu yüzden hologramlı yaya geçidi konusunda çalışıyoruz. Valimiz ve emniyetimiz uygun görürse dönem başına bunu yetiştireceğiz. Dünyada uygulanan örnekler var Türkiye’de de başlayan iller olduğunu görüyoruz. Bizde yapabilirsek okullarımızın önündeki kazaları minimuma düşürürüz diye düşünüyorum. Sevgili gençler trafikte dikkatli ve özenli davranılmasını bekliyorum. Ayrıca Bolu’da bisikleti yaygınlaştırmamız lazım. Kendime bisiklet alacağım bisikleti olmayan varsa onlara da yardımcı olmak isterim. Ben sizlerin mümkün olduğunda bisiklet kullanmasını çok arzu ediyorum” şeklinde konuştu.

“KAYITLI ARAÇ SAYISI ARTMAKTA”

Programda son olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit, refah seviyesiyle orantılı olarak araç sayılarının artmakta olduğunu ifade ederek; “Her geçen gün araçların sayıları artmakta. Buna karşılık bunların kullanacağı yollara be yeniden trafik düzenlenmelerine ihtiyaç duyulmaktadır.  Türkiye’de 2003 yılında 9 milyon araç trafiğe kayıtlı iken 2018 yaklaşık 23 milyon araç trafiğe kayıtlı bulunmaktadır. Bolu’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 2009 yılında 91 bin iken 2018 yılında 115 bini bulmuştur” dedi.

“KAZALARIN %17’Sİ YAYALARA ÇARPMA ŞEKLİNDE”

2018’de 478 bin 74 trafik kazası meydana geldiğini söyleyen Ümit, 3 bin 373 kişinin bu kazalarda hayatını kaybettiğini belirtti. Bu kazalarda 4,5 milyar dolar maddi hasar meydana geldiğini söyleyen Ümit, bu kazaların yüzde 17’sinin yayalara çarpma şeklinde meydana geldiğine dikkat çekti. Çarpılan yayaların bu kazalarda yüzde 22,3’ünün hayatını kaybettiğini belirten Ümit, Bolu’da trafik kazalarında azalma kaydedilmesinin ise sevindirici olduğunu ifade etti.

ÜSTÜN BAŞARI GÖSTEREN GÖREVLİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Programın sonunda Bolu Valisi Ahmet ümit tarafından yılın trafik görevlilerine ve örnek sürücüsüne teşekkür plaketleri takdim edildi. Ahmet Ümit’in plaketleri vermesinin ardından çekilen hatıra fotoğrafı sonrası açılış programı sona erdi.

STANTLAR GEZİLDİ

Açılış programı sonrasında katılımcılar Demokrasi Meydanına geçti. Burada İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, AFAD, UMKE ve diğer kamu kurumları tarafından trafik güvenliği ile alakalı yapılan çalışmaların sergilendiği stantları gezen protokol üyeleri yetkili kişilerden bilgi aldılar.