Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“SENDİKA BAŞKANLIĞI YAPACAKSANIZ BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNİ BIRAKIN”

“SENDİKA BAŞKANLIĞI YAPACAKSANIZ BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNİ BIRAKIN”
Bolu Belediye Meclisi'nin dün akşam gerçekleşen Mayıs ayı toplantısında işçi çıkartılması konusu damga vurgu yaptı. Belediye Meclis Üyesi ve Hak-İş il temsilcisi Hacer Çınar'ın işten çıkartılan 97 işçinin mağdur edildiğini ifade ederek, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı vicdanlı olmaya davet etmesi üzerine Başkan Özcan tepki gösterdi. Özcan, "Vicdana davet edecekseniz, ahlaklı olmaya davet edecekseniz bundan önceki belediye başkanına söyleyeceksiniz, AK Parti'nin mevcut il başkanına söyleyeceksiniz! Bu kişilerin kimin referansıyla, kimin talimatıyla, hangi tarihte işe başlatıldığını biliyorum. Benim verdiğim söz, tarih çok net." dedi.

Özcan ayrıca, Çınar'ın belediye meclis üyeliği ile sendika temsilciliği arasında tercih yapmasını da isteyerek, “Sendika başkanlığı yapacaksanız belediye meclis üyeliğini bırakın. Belediye meclis üyeliği yapacaksanız da sendika başkanlığını bırakın." sözleriyle Çınar'a tepki gösterdi.”

Bolu Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı birinci oturumu dün akşam Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıya 19 Aralık'tan sonra işe alınan 97 işçinin işten çıkartılması konusu damga vurdu. Toplantının dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi ve Hak-İş il temsilcisi Hacer Çınar'ın işten çıkartılan 97 işçinin mağdur edildiğini ifade ederek, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı vicdanlı olmaya ve seçimlerden önce işçilerle ilgili verdiği sözü tutmaya davet etmesi Meclis'e tartışmalara neden oldu.

"SENDİKA BAŞKANLIĞI YAPACAKSANIZ BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİNİ BIRAKIN"

Belediye Başkanı Tanju Özcan, AK Partili Meclis Üyesi ve Hak-İş İl temsilcisi Hacer Çınar'a tepki gösterdi. Çınar'a "Siz işveren misiniz işçi misiniz? diye soran Belediye Başkanı Özcan, Çınar'ın 'İşçi savunucusuyum' cevabı üzerine "Öyle mi? Hem meclis üyesisiniz, işveren sıfatınız var. Meclis üyesi demek işveren demektir. Şuna karar vermeniz lazım: Bir; sendika başkanlığı yapacaksanız belediye meclis üyeliğini bırakın. Belediye meclis üyeliği yapacaksanız da sendika başkanlığını bırakın." sözleriyle Çınar'a tepki gösterdi.

"BOLU'DA OTURMAYANLAR BİLE İŞE BAŞLATILMIŞ"

Çınar'ın duygu sömürüsü yaptığını söyleyen Özcan,  işçi çıkarma olayını anlatarak, "Ya hu ne hakla duygu sömürüsü yapıyorsunuz? Bu garibanları seçime birkaç gün kala, hatta 1 Nisan'da işe başlatıyorsun. Arkadaşlar bilin bu işçilerin yüzde 90'ı son iki ay içerisinde alınmak üzere, hatta bazıları 1 Nisan'da alınmak üzere tamamı belediye şirketinde başlatılmış. Belediye şirketinin yapısını bilmek lazım.. Bir, belediye şirketi kendi işçileri var. İki, KYK ile gelen taşerondan devredilen 600'ün üzerinde işçi var. Şimdi KYK ile gelen, kanunla gelen işçilerin parasını yasa gereği belediye ödüyor.  660 kişinin parasını ve sigortasını ödüyor. Şimdi sen önüne geleni belediyenin hali ne olacak diye hiç düşünmeden işe başlatmışsın. Hatta Bolu'da oturmayanları bile çağırıp belediye şirketinde işe başlatmışsın. Peki belediye şirketinde çalışanların maaşlarını belediye ödeyebiliyor mu? Hayır ödeyemiyor! Arkadaşlar burada belediye çalışanı 70 kişi varken üzerine birden 2 ay içerisinde 100 kişi eklemişsiniz. Sonra ne olmuş biliyor musunuz? Orda işçi savunuculuğu niye yapmıyorsunuz?  O 660 kişinin maaşları ve sigortaları belediye tarafından yatırılmış ama o şirket yöneticileri kendilerine baskıyla aldırılan bu insanların sigorta primlerini yatırmamış bu maaşları ödeyebilmek için. 15 Nisan'da maaşları ödeyebilmek için neler çektiğimi biliyor musunuz? Belediye bütçesinden hukuken aktarım yapamıyorsunuz. Dolayısıyla kandırmayın insanları!" dedi.

“19 ARALIK’TAN ÖNCE İŞİNİNDEN EDİLEN TEK BİR KİŞİ VAR MI?

İşçi alımlarıyla ilgili eski Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a da tepki gösteren Özcan "Bu insanların duygularıyla oynayanlar varsa benden önceki belediye başkanının bizatihi kendisidir.  Vicdana davet edecekseniz, ahlaklı olmaya davet edecekseniz bundan önceki belediye başkanına söyleyeceksiniz, AK Parti'nin mevcut il başkanına söyleyeceksiniz! Bu kişilerin tek tek kimlerin referansı ile alındığını biliyorum. İçinde AK Partilisi, CHP'lisi var mı diye bakmadım. Ama kimin referansıyla, kimin talimatıyla, hangi tarihte işe başlatıldığını biliyorum. Benim verdiğim söz, tarih çok net. 19 Aralık 2018 tarihi itibariyle adaylığım ilan edildi. O tarihte 1001 kişi çalışıyordu. Dedim ki o zaman, ben bu bin bir kişinin maaşlarını ödeyebilecek durumda olacağım, ekmeğiyle oynamayacağım. Sorun bakalım 19 Aralık'tan önce işinden edilen tek bir kişi var mı? Bir kişi istifa etti; AK Parti İl Kadın Kolları Başkanı. Vicdandan bahsettiniz ya şu mübarek günde, kendi itiraf etti zaten hiçbir iş yapmadan belediyeden maaş aldığını. AK Parti Genel Merkezi bunları duyunca onu görevden aldı. Vicdandan, adaletten bahsediyorsanız önce oraya bakın. Bu insanların içinde gariban insanlar var. İşe ihtiyacı olan insanlar var. Ama bir tarih kriteri koymak zorundaydık ve koyduk." diye konuştu.

"ÇIKARTILAN 97 KİŞİDEN 67'İ HİÇBİR ŞEKİLDE İTİRAZ ETMEDİ"

Özcan ayrıca, 97 işçi ile ilgili bir detayı da paylaşarak  "Size enteresan bir şey söyleyeyim mi? O 97 kişi içerisinden 67 tanesi hiçbir şekilde itiraz etmedi. Çünkü neden böyle olduğunu iyi biliyor. Herkes biliyor! Oradaki garibanlar var, onlara sizden çok ben üzüldüm. Onlarla ilgili önümüzdeki dönemde gerekeni de yapacağız zaten. Ama siz o garibanları oraya çadır kurarak yağmurda çamurda bekletiyorsunuz kendiniz de sendika ağalığı yapıyorsunuz. Var mı böyle bir adalet? Yani birini adalete, vicdanlı olmaya, utanmaya davet edecekseniz önceki belediye başkanından ve şuan ki AK Parti yöneticilerinden başlamalısınız. Ayıptır. Dolayısıyla ben neyin üzerine yemin ettiğimi çok iyi biliyorum. Ben inançlı bir insanım. Sözlerimin tamamının arkasındayım. Gerek sözlü gerekse yazılı belgemi iyi okuyun." ifadelerini kullandı.