Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ERGOTERAPİ YAŞAMA POZİTİF BAKMAYI SAĞLIYOR

ERGOTERAPİ YAŞAMA POZİTİF BAKMAYI SAĞLIYOR
BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ergoterapisti Ebru Nur Kemaloğlu, Ergoterapi Ünitesi’nde hastaların tedavi süreci ile ilgili bilgiler verdi. Kemaloğlu; Hasta bize ilk geldiğinde Ergoterapi değerlendirmesine alıyoruz. Daha sonra fiziki, duyusal ve bilişsel açıdan değerlendiriyoruz. Amacımız da hastanın yapamadığı aktiviteleri sağlamak” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Karacasu beldesinde bulunan ve Türkiye’nin birçok yerinden tedavi için gelen hastalara hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) Hastanesinde, Ergoterapi ünitesinde felçli ya da kaza sonucu el-kol becerilerini kaybeden hastalar uzman doktorlar sayesinde becerilerini tekrar kazanarak normal yaşama geri dönüyorlar.

Hastanede oluşturulan Ergoterapi Ünitesi’nde bulunan banyo, mutfak, yatak odası, sürücü rehabilitasyonu gibi bölümlerde, günlük yaşamda normal bir insanın kullanması gereken araç ve gereçler üzerinde çalışan hastalar, bir başkasının yardımına gerek kalmadan hayatlarını sürdürmeyi öğreniyorlar. Ayakkabı bağcığı bağlama, meyve kesme, vida çevirme, kapı kilitleme, çamaşır asmak gibi aktivitelerin yaptırıldığı Ergoterapi Ünitesi’nde her gün 10 hasta çeşitli zamanlarda tedavilerine devam ediyor.

“HASTANIN PROBLEMİNE YÖNELİK TEDAVİ UYGULUYORUZ”  

Ergoterapist Ebru Nur Kemaloğlu, hastaların kendilerine başvuru yaptığında Ergoterapi değerlendirmesine aldıklarını belirterek; “Hastayı fiziki, duyusal ve bilişsel açıdan değerlendiriyoruz.  Sonrasında bu problem alanlarına yönelik günlük yaşam aktivitelerini analiz ediyoruz.  Günlük yaşam aktiviteleri kendine bakım, iş üretkenlik, serbest zaman olabilir. Biz bu aktiviteleri analiz ederiz. Aktivitelerin analizinden sonra o problem alanlarına yönelik tedavi uyguluyoruz. Amacımız da hastanın yapamadığı aktiviteleri sağlamaktır” diye konuştu.

“HASTALARI DUYUSAL VE BİLİŞSEL DEĞERLENDİRİYORUZ”

Ergoterapi ünitesinde yer alan aktivite alanlarında neler yapıldığını aktaran Kemaloğlu; “Ünitemizde sanal gerçeklik rehabilitasyon alanımız var. Hastalarımız burada kollarını bacaklarını kullanıp sanal bir ortamda oyunlar oynuyorlar. Ayrıca hastalar geldiğinde hem motor hem duyusal ve bilişsel değerlendiriyoruz. El rehabilitasyon alanımızda ise materyallerimizle çalışıyoruz. Hem parmak kaslarını kuvvetlendirme ve en önemlisi egzersiz şekilde değil de kuvvetlendirmeleri günlük yaşamda nasıl yapabilecekler bunları öğretiyoruz. Burada hastanın problemini günlük yaşantıda biz belirlemiyoruz. Herkes birbirinden farklı olduğu için hastaya soruyoruz günlük yaşam içinde yapamadığın neler var? Problemler çok çeşitlenebilir mesele bir hasta yemek yeme derken bir hasta yazı yazma, bir başkası da hareketlerimi dengeli yapamıyorum diyebilir.

“YAŞAM AKTİVİTE EĞİTİMİNİ BİREBİR VERİYORUZ”

Terapatik aktivite ise materyallerle yaptığımız günlük yaşamda amaçladığımız aktiviteler. Günlük yaşam aktivite eğitimini birebir veriyoruz. Onun için ünitemizde yatak odası, mutfak, banyo, sürücü rehabilitasyonu gibi alanlarımız mevcut. Hastanın yatak odası ile alakalı problemleri varsa aktif bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ARTIK İŞLERİMİ YAPABİLİYORUM”

Aniden felç geçiren ve beynine pıhtı atan 42 yaşındaki Habibullah Ayer, yaşadığın süreci anlattı. Ayer;  “Hastaneye geldiğimde ellerim çalışmıyordu, hiçbir yerim kıpırdamıyor ve konuşmam hiç yoktu. Her iki tarafımda felç olmuştu. Ankara’da ibn-i Sina Hastanesinde 19 gün, GATA’da 4,5 ay tedavi gördüm. Daha sonra BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geldim. 2 aydır tedavi görüyorum. Parmaklarım, kollarım ve kaslarımı güçlendirme çalışması yapıyorum. Daha önce yapamadığım işleri artık yapabiliyorum. Tırnaklarımı kesemiyordum şu anda kesiyorum” dedi.

“ERGOTERAPİ’DEN ÇOK MEMNUNUZ”

Habibullah Ayer’in babası Hasan Hüseyin Ayer ise, oğlunun 20 Temmuz’da beynine pıhtı attığını ifade ederek; “ Önce ibn-i Sina’da daha sonra GATA’da 4,5 ay yattı. Burada da 2 aydır tedavi görüyor. Ergoterapi ile Bolu’da tanıştık. Hastamız geldiğinde elleri, parmakları hiç çalışmıyordu. Kaslarında kuvvet azdı. Ebru hocamız sayesinde parmakları öylesine gelişti ki adeta normal hale geldi. Öncesinde tırnaklarını bırak parmak oynamıyordu. Şu anda 2 ayda tırnaklarını kesecek vaziyete geldi. Ergoterapi’den çok memnunuz. Buraya geldiğimiz ile şu anki noktamız arasında ciddi derecede fark var” şeklinde konuştu.

“ERGOTERAPİ İLE BOLU’DA TANIŞTIK”

55 yaşındaki Hakkı Küçük isimli hastanın eşi Nuray Küçük, Zonguldak’tan geldiklerini ve Ergoterapi ile Bolu’da tanıştıklarını söyledi. Küçük; “Hastam 2017 Şubat ayında rahatsızlığını geçirdi. Beyne pıhtı atmasından dolayı sağ tarafı Hemipleji oldu. Hasatlığının yoğun bakım sürecinden sonra Fizik tedavilerimiz hemen başlatıldı. İlk olarak Zonguldak’ta bir ay kadar fizik tedavi gördük. Daha sonra Kocaeli Üniversitesinde fizik tedavisi aldık. Orda pasif şeyler öğretildi.  Geçtiğimiz yıl burayı duydum. Konuşma terapisi olmadığı için tercih etmemiştim. Sonrasında konuşma terapisi gelince burayı tercih ettim. 2018 Kasım ayında geldik Bolu’ya. 1,5 ay kadar tedavi gördük. Ergoterapi’ye burada başlatıldı ve çok faydasını gördüm. Bu güne kadar Ergoterapi’nin farklılığını bilmiyordum. Hocamızın sayesinde gelişmelerimiz güzel gidiyor” açıklamasında bulundu.