Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER BELEDİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTI

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER BELEDİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTI
Bolu Belediyesi’nden geçtiğimiz gün işten çıkarılan temizlik işçileri Bolu Belediyesi önünde toplanarak oturma eylemi yaptı.

31 Mart yerel seçimi öncesinde Bolu Belediyesi'nin farklı birimlerine 97 işçi alınmıştı. 22 Nisan Pazartesi günü 97 işçinin iş akdine son verilmişti. Yaşanan olayın sonrasında yaklaşık 20 işçi, bağlı bulundukları sendika temsilcileriyle sabah saatlerinde belediye binası önüne gelerek eylem yaptı.

İşçiler, Hizmet-İş Sendikası öncülüğünde düzenlenen eylemde Başkan Özcan'ın seçimlerden önce dağıttığı,  işçilerin yerlerinin keyfi olarak değiştirilmeyeceğini beyan eden noter onaylı belgeyi göstererek tepkilerini dile getirdiler ve Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın kararını geri almasını istediler.

Topluluk adına basın açıklaması yapan Hizmet- iş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir şunları kaydetti: “31 Mart seçimleri sonrası CHP'ye geçen Bolu Belediyesi'nde, üyemiz emekçilere yönelik baskılar artarak devam etmektedir. Daha mazbatanın verilmediği günlerde başlayan baskılar, artık tahammül boyutunu aşmış bulunmaktadır. 1 Nisan'da dolaylı baskılarla başlayan emek düşmanlığı, yıllardır “büro personeli” ve “zabıta” olarak çalışan emekçilerin park ve bahçelerde görevlendirilmesiyle devam etmiş, biri engelli 127 arkadaşımızın iş akitlerinin feshedilmesiyle sürdürülmektedir. 250'yi aşkın çocuk, 23 Nisan Çocuk Bayramı'nı buruk yaşadı. Çünkü anne ve babaları işten atıldılar. Bir arkadaşımız işini kaybetmenin acısıyla, 2 çocuğunu ve eşini geride bırakarak canına kıymaya kalktı. Daha kaç emekçi işten atılacak, kaç kişi daha canına kıymaya kalkacak, bilmiyoruz. Ama görünen bir gerçek var ki; Bolu'da çok ailenin yuvası dağılacak.

“SİZE OY VERENLERİ MAHCUP ETMEYİN”

18 Nisan'da biz, Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı uyarmıştık. İşyeri barışını dinamitlemeyin, huzuru bozmayın, emekçilerin onuru ve ekmeğiyle oynamayın, size oy verenleri mahcup ve pişman etmeyin, demiştik. Ama nafileymiş. Sayın Özcan, seçim öncesi, "Belediyede çalışan işçileri işten çıkarmayacağınızı ve keyfi olarak yer değiştirme yapmayacağınızı" Noter huzurunda taahhüt ettiniz? Taahhüt belgesi burada, siz neredesiniz? Bilesiniz ki mazbata bu belgeyi yok saymaz, toplum unutmaz. Kur'an-ı Kerim'e el basarak göreve başladınız. Sözünüzü unuttunuz mu? Şimdi herkes, sizin emriniz altında çalışanlara yaptığınız zulümden bahsediyor.

“ŞEHR-İ EMİN OLARAK GÖRMEK İSTİYORUZ”

Sayın Özcan, özrünüz kabahatinizden daha büyük. Belediye bütçesini gerekçe göstererek, işçilere zulmetmek akıl karı değil. Burada sizden önce belediye başkanları da vardı. Hem hizmet üretiliyor hem de ücretler tıkır tıkır ödeniyordu. Kimin bütçesini kimden kaçırıyorsunuz? İnsanları işten atarak, ekmeğiyle oynayarak tasarruf edilmez. Başkan Özcan'a bulunduğu konumu hatırlatmak istiyoruz: Belediye başkanı şehreminidir. Yani şehrin emanet edildiği kişidir. Bolu'nun emanet edildiği şahsın, şehri 3 haftadır zulümle idare ediyor olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Sadece işçi statüsünde çalışanlar değil, belediyede çalışan memurlar da tedirgin. Kimse yarınından emin değil. Belediyenin bütün çalışanları, yarın ne tür bir zulümle karşılaşabilecekleri düşüncesi içerisindeler. Bundan sonra ücretlerini alıp alamayacaklarının tedirginliği içindeler. Bugün bu zulme dur demezsek, yarın burası kaotik bir şehre dönüşecek. Sizi, şehr-i emin olarak görmek istiyoruz.

“TEK ÇABAMIZ ÇALIŞANLARIN HAKKINI KORUMAK”    

Biz Hizmet-İş olarak, milletin verdiği oylarla seçilen Belediye Başkanlarına saygı duyuyoruz. Belediye Başkanlarının da bizim saygı duyacağımız şekilde davranmalarını istiyoruz. Bizim tek çabamız, çalışanların hakkını ve hukukunu korumaktır. Bu yüzden emekçilere yönelik baskı ve zulme bir an önce son verilmesini istiyoruz. Sayın başkan, gelin, iş barışını bozan davranışlardan vazgeçin Emekçilerin kutsal alın teriyle oynamayın! Size, güvenmek istiyoruz. Emeğin ve emekçinin yanında olmasını istiyoruz. Emekçinin alın teri ve akıl teri kutsaldır; zulmetmemesini istiyoruz. Baskı ve zulümle abad olunmaz.

“EYLEMİMİZ SON UYARIMIZDIR”

Eylemimiz, Sayın Belediye Başkanı Tanju Özcan'a son uyarımızdır. Eğer ki, kendisi sözünde durmasa da biz duracağız. HİZMET-İŞ Sendikası olarak, emek ve ekmek kavgası için burada bir oturma eylemi başlattık. Üyelerimizin yanında yerimizi aldık ve arkadaşlarımıza haklı eylemlerinde destek olmak için buradayız. Emekçi kardeşlerimizin hakkını yedirmemek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Dimdik duracağız.

“HİÇBİR ÜYEMİZ ENDİŞE ETMESİN”

Belediye başkanları gelip geçicidir. Belediyelerin asıl sahibi işçilerdir, emekçilerdir. Her kim olursa olsun, kimsenin kimseyi ekmek teknesinden uzaklaştırmasına müsaade etmeyeceğiz. Üyemiz işçilerin sendikamızdan istifa ettirilerek bir kısmının DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası'na, bir kısmının da Türk-İş'e bağlı Belediye-İş sendikasına zorla üye yapıldığını görüyor ve uyarıyoruz. Ne üyemiz işçileri ne de sendikamızı tasfiye ettirmeyeceğiz. Hiçbir üyemiz endişe etmesin!

“ÜYELERİMİZİN HAKLARI HİZMET-İŞ GÜVENCESİ ALTINDADIR”

HİZMET-İŞ Sendikasının en yetkili kişileri olarak biz buradayız. Savcılığa suç duyurusuna bulunacak, üyelerimizle birlikte her türlü yasal girişim ve eylemi yerine getirmekten çekinmeyeceğiz. 3 haftadır zulme karşı bizlerle birlikte ve bizimle birlikte yürüyecek olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin hakları HİZMET-İŞ güvencesi altındadır. Başlattığımız eylemimizi üyelerimiz işine dönene değin, bu zulüm son bulana kadar sürdüreceğimizi deklare ediyoruz.”

“KENDİ İMKÂNLARIMLA GELDİM”

Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir’in yaptığı açıklama sonrasında Nermin Alkış isimli işçi, Belediye-İş Sendikası’nın, çalışanlara baskı yaptığı iddia ederek;  “Belediye-İş Sendikası Başkanı Sinan Ay “Bize geçeceksiniz” dedi .“Geçmeyeceğiz” dedik. O da  “2020’de sizin sendikanız bitiyor, o zaman almam” dedi.  Ben de, “Size güvenmiyorum” Sinan Bey. Gelip bizzat kendi de konuşabilir. Benim oğlum Sinan Bey yüzünden 4 yıl işsiz kaldı. Belediye-İş Sendikası’na üye olmuştu, işten atıldı ve o zaman da 120 kişilerdi. Hala çocuk daha kendine gelemedi. O da belediye personeliydi. Onu attıkları için beni zaten kabul etmedi. En son ben kendi imkânlarımla geldim. Benim de işime son verdiler” ifadelerini kullandı.

İşçiler açıklamanın ardından belediye binası önünde oturma eylemine başladı.