Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“DOĞUDAN BATIYA ADİL BİR DÜNYA”

 “DOĞUDAN BATIYA ADİL BİR DÜNYA”
51 ülke 91 şehirde "Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya" sloganıyla gerçekleştirilen 12. Uluslararası Öğrenci Buluşmasının ikincisi Köroğlu Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından Bolu Kent Meydan’ındaki bir etkinlikle düzenlendi.


Haber: Aslı Akış

Türkiye’de 12’incisi Bolu’da ikincisi gerçekleşen etkinliğe Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Demir, Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Seyit Ali Aydın, Bolu-İHH Başkanı Fethi Sarımsakcı, yabancı öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’de 64 Uluslararası Öğrenci Derneği ve 25 ildeki temsilcilik düzeyindeki çalışmalarıyla on binlerce misafir öğrenciye temas eden Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu  “Doğudan Batıya Adil Bir Dünya” sloganıyla Uluslararası Öğrenci Buluşması etkinliğinin bu yıl ikincisi gerçekleştirdi.

Etkinlikte, başka ülkelerden üniversite eğitimi almak amacıyla Bolu’ya gelen misafir öğrenciler, kendi ülkelerinin tarihi, kültürü, coğrafyası, gelenekleri, görenekleri, yöresel yemekleri ve danslarını Türkiye’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede tanıtma imkânı buldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program Kuran-ı Kerim Tilaveti ile devam etti. Kuran-ı Kerim Tilavetinin sonrasında açılış konuşmasını Köroğlu Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Seyit Ali Aydın yaptı.

Aydın, farklı coğrafyadan insanların halk tarafından tanıması gerektiği vurgusunu yaparak;  “Bu etkinliği Türkiye’de ve Bolumuzda da yapıyoruz. 12. Uluslararası Öğrenci Buluşmasının final programını da İstanbul’da yapacağız. Aşağı yukarı 60 ilden katılımımız olacak. Biz BAİBÜ’de uluslararası okuyan öğrencilerimizin kendi ülkelerini, kültürlerini tanıtmak için halkımızla kaynaşmasını amaçlıyoruz. Halkımızın farklı ülkeleri tanımalarını, farklı coğrafyadan insanların yaşadığını bilmeleri için Bolu’da bu çalışmalarımızı yapıyoruz.  Bolu’da hava şartları soğu olduğundan başka bir zamanda inşallah daha etkin, daha geniş çapta 2-3 günlük programlarda yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“AMACIMIZ TÜRKİYE’Yİ İYİ TANISINLAR”          

Bolu’da okuyan uluslararası öğrencilerin kendi ülkelerinde değer kazanmış olduğuna dikkat çeken Aydın;  “Bolu’da 60 ülkeden 300 yabancı öğrencimiz var. Türkiye geneline baktığımızda çok daha geniş. Bizim amacımız burada öğrencilerimizi yetiştirip, ülkelerine gönderip bizleri güzel ansın, Türkiye’yi iyi tanısınlar. Türkiye hakkında ülkelerinde bir sorunları olursa “Biz Türkiye’yi Tanıyoruz” desinler.  Bu arkadaşların çoğu zaten kendi ülkelerinde değer, puan kazanmış ve Türkiye’de okumayı tercih etmiş gelmiş öğrenciler. Bizler için çok değerli ve Türkiye’mizi dünyaya tanıtmak için en büyük unsurlardan birisi olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Demir ise yaptığı konuşmada; “12 yıldır bu etkinlikler sizin dikkatinizi çekmek için gerçekleştiriliyor. Yani Türkiye'de eğitim gören 203 ülkeden 150 bin uluslararası öğrenci size kendisini ve ülkesini tanıtıyor ve sîzlerle tanışmak istiyor” dedi.

“BOLU'DA 70 FARKLI ÜLKEDEN 290 ÖĞRENCİ MİSAFİR VAR”

Uluslararası Öğrenci Buluşması hakkında bilgiler veren Demir;  “Uluslararası öğrencinin kamuoyu tarafından tanınması, bilinmesi, uluslararası öğrencilerin organizasyon kabiliyeti kazanmaları ve kendi ülkelerini gönüllü medeniyet elçileri olarak tanıtmalarını sağlamak üzere 12.Uluslararası Öğrenci Buluşmasını bu sene 1 Şubat - 4 Mayıs tarihleri arasında 51 ülke 91 farklı şehirde, UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) olarak gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde 150 bin uluslararası öğrenci lise, üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimi almaktadır. Misafir öğrenci olarak ifade ettiğimiz her bir gencimize gönül coğrafyamızda kapılar açıyoruz. Bizim inancımız, medeniyet değerlerimiz ve geleneklerimiz, ilim için yola çıkan insana destek olmayı öğütlemektedir. Bu sebeple öncelikle ülkemize gelen öğrencilere "yabancı" değil "misafir" diyoruz. Bu bapta sîzlerin Bolu'da 70 farklı ülkeden 290 öğrenci misafiriniz bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“TARİHİ BİR SORUMLULUK YERİNE GETİRİYORUZ”

UDEF’in 15 yıldır bu çalışmayı yürüttüğünü belirten Demir; “UDEF kendisine bağlı 64 üye dernek, 28 temsilcilik ve bu alanda çalışan diğer kuruluşlar ile milletimiz adına tarihi bir sorumluluğu yerine getirmektedir. 12. Uluslararası Öğrenci Buluşması, ülkemizin ev sahipliği yaptığı 150 bin uluslararası öğrencinin gündeme getirilmesini hedeflemektedir. Bu yıla kadar ülkemizde "Dünyamızdan Renkler" var dedik. Dikkat edin "Dünyanın Renkleri Türkiye'de" diye seslendik. Dolu dolu "Bi Dünya Öğrenci Türkiye'de" haberiniz olsun denildi. "Dünyanın Rengi Türkiye'nin Misafiri" oldu denildi. "Biz Kardeşiz Biz Geleceğiz" birlikteliğini ortaya koyduk. “Rengimiz Türkiye Hazırız Geleceğe” ve geçen yıl “Onlarca Renk Yüzlerce Kültür, Dünya 5'ten Büyüktür” demiştik. Buluşmamızın bu yılki sloganı  "Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya" diye konuştu.

“DOĞUDAN BATIYA BİR KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU”

Süleyman Demir, 51 farklı ülkede toplam 91 ayrı şehirde doğudan batıya bir kardeşlik köprüsü kurulduğunu kaydederek; “Yerel kıyafetleriyle ve ülkelerinden getirdikleri kültürel unsurlarla eğitim aldıkları yerde misafirlerini kendi gelenekleri çerçevesinde ağırlayacaklardır. Türkçeyi yıllardır konuşan ve Türkiye'yi ikinci vatanları olarak gören rehberler eşliğinde kısa bir sürede dünyanın dört bir yanını gezme fırsatı bulacaksınız. Her şeyden öte, yıllardır kendi şehrinizde okuyan uluslararası öğrencileri tanıyacak, onların farkına varacak ve onlarla hemhal olacaksınız.

“İSTANBUL'DAKİ BÜYÜK FİNALE DAVET EDİYORUM”

91 şehirde yaptığımız bu büyük organizasyonun finalini de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleri takdiriyle 4 Mayıs 2019 tarihinde Türkiye'nin dört bir yanından gelecek olan uluslararası öğrencilerin ve milletimizin teveccühüyle, İstanbul'da tertip edilecektir. İnşallah on binlerce misafir öğrencimiz geçen yıllar olduğu gibi bu yıl da Cumhurbaşkanımızla buluşacaktır. Ben şimdiden bütün uluslararası öğrenci kardeşlerimizi İstanbul'daki büyük finale davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından uluslararası öğrenciler şiirler okuyup, şarkılar söyledi. Program, ülkelerinin halk danslarından örnekler sunması ile sona erdi.