Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAMER’DE NEVRUZ’UN TARİHİMİZDEKİ VE KÜLTÜRÜMÜZDEKİ ÖNEMİ ELE ALINDI

BAMER’DE NEVRUZ’UN TARİHİMİZDEKİ VE KÜLTÜRÜMÜZDEKİ ÖNEMİ ELE ALINDI
BAİBÜ Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2019 Nevruz etkinlikleri programı düzenlendi.
Haber: Aslı Akış

Kutlamalar kapsamında BAMER’in tarihi Gülezler Konağı’nda düzenlediği konferansta, Nevruz’un tarihimizdeki ve kültürümüzdeki önemi ele alındı. Konferansı, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz verdi.

Konferansa, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kıbrıs, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“NEVRUZ ÖNEM KAZANDI”
Programda ilk olarak Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kıbrıs konuştu. Kıbrıs, Nevruz’un ülkemizde de önem kazandığını belirterek; “Türk dünyasındaki Türk devletlerinin ortaya çıkısından sonra Nevruz daha bir önem kazandı. Nevruz yeni gün anlamına gelen, baharın gelişinin kutlanması olayıdır. Türk dünyasının sembolik birleşmesinden sonra bizim ülkemizde de nevruz her yıl geleneksel anlamda kutlanmaya başlandı. Dolayısıyla bu tarihte yurdumuzda nevruz ile ilgili etkinlikler yapılıyor” dedi. İbrahim Kıbrıs konuşmasının sonunda ise nevruz ile ilgili şiir okudu. 

“NEVRUZ TÜRKLERİN KADİM BİR BAYRAMI”
İbrahim Kıbrıs’ın ardından BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Nevruz’un Türklerin kadim bir bayramı olduğunu ifade eden karauğuz; “Bu nevruz kutlamaları acaba Anadolu ve Mezopotamya’da var mıydı? Varsa nasıl tezahür etti onunla ilgili bir makale kalem aldım. Türk dünyasıyla alakalı Çorum’da toplantı oldu bu makaleyi orada sundum. Daha sonra “Ötüken’de 55 Gün” diye bir kitap yazdım. Moğolistan’da kazılara katıldık. Bilge Kaan hazinesinin keşfinde bulunmak nasip oldu.2860 tane altın, gümüş, zümrüt elmas gibi Bilge Kaan’a ait hazineyi keşfettik. Bunlar bugün Moğolistan’da sergileniyor” diye konuştu.

Karauğuz, konuşmasının devamında “Türk Dünyası ile Kadim Anadolu’nun Ortak Mirası Bir Bayram: Hitit Dünyasından Bir Nevruz Efsanesi”  slayt sunumlu Nevruz’u anlattı.

Verilen konferansın ardından kısa bir konuşma yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmanın önemine değinerek; “Nevruz Bayramı’nın tüm Türk ve İslam coğrafyasına hayırlı olması temennisinde bulundu. Vali Ümit ayrıca Nevruz programının hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Etkinliğin devamında Nevruz şiirleri dinletisi yapıldı ve BAMER Halk Müziği topluluğu tarafından bahar türküleri seslendirildi. 

Programın sonunda BAİBÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz’a Bolu Valisi Ahmet ümit tarafından teşekkür belgesi verildi.