Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU ADALET SARAYINA GÖRKEMLİ AÇILIŞ

BOLU ADALET SARAYINA GÖRKEMLİ AÇILIŞ
Bolu'da bir süre önce hizmete giren Yeni Bolu Adalet Sarayı’nın resmi açılış töreni Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılımı ile gerçekleştirildi.



Haber: Aslı Akış

Açılış törenine, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Milletvekilleri Arzu Aydın ve Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin, kurum müdürleri, yargı mensupları, şehit Cumhuriyet Savcısı Selim Kiraz'ın babası Hakkı Kiraz ve çok sayıda davetli katıldı.

Bir takım ziyaretlerde bulunmak için Bolu'ya gelen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Bolu Adalet Sarayı'nın açılışını katıldı. Kısa süre önce faaliyete giren Bolu Adalet Sarayı’nın resmi açılış töreni yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Törenin açılışında konuşmasını yapan Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Adalet Sarayı'nın 20 bin metrekare olduğunu belirterek, “Adalet Sarayı savcılık ve mahkeme bloku olarak iki blok halinde yapılmıştır. Daha önce ana bina ve ek binalar olmak üzere üç ayrı yerde hizmet veren adliyemizde tüm birimler İcra Müdürlükleri, İdare Mahkemesi, Bolu Baro Başkanlığı birimleri aynı binada toplanmış böylelikle vatandaşlarımızın ve avukatlarımızın daha kolay hizmet alma imkanı sağlanmıştır” dedi.

HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, çok duygulandığını belirterek yeni adliye binasının çok güzel olduğunu söyledi.

“ADALET DEVLETİN EN BÜYÜK HAZİNESİ”
Bolu Valisi Ahmet Ümit, adaletin devletin en önemli hazinesi olduğuna dikkat çekerek;
“Bizim medeniyet tasavvurumuzda, bir devletin en önemli hazinesi adalettir. Adalet hakikatten, saadet ise adaletten doğar. Adalet; kamunun düzeni ve dirliği, idarecilerin süsü ve güzelliği, devletlerin ise hakimiyeti ve güvenirliğidir. Adaletin daim olduğu yerde kudret de süreklidir. Adalet, toplumun her kademesinde, sorumluluk taşıyan herkes tarafından, kendi sorumluluk alanında ve her zaman tecelli ettirilmesi gereken mutlak bir ihtiyaçtır ve önemli bir değerdir. Adaleti tecelli ettirmekle mükellef olan yargı mensuplarının bu ulvi görevlerini en etkin şekilde yerine getirebilmeleri için mesleki bilgi ve birikimlerinin yanında, fiziki mekanlara da doğal olarak önemle ihtiyaçları bulunmaktadır. Bu bağlamda, adalet saraylarının adaletin gerçekleştirilmesinde, yargı mensuplarının rahat ve huzur içinde hizmet verebilmelerinde önemli ve etkin bir yeri bulunmaktadır. 

Devletimiz, son 15 yıl içerisinde ülkemiz genelinde birçok vilayetimizde, adaletin önemine, yargının şanına ve milletimizin ihtişamına yakışan, son teknoloji ile yapılmış ve dizayn edilmiş, son derece modern adalet binalarını yüce milletimizin hizmetine sunmuştur. Bugün açılışını yapacağımız Bolu Adalet Sarayı da bunlardan birisidir. Bolu Adalet Sarayı ilimizde; hukukun uygulanmasında, adaletin gerçekleştirilmesinde ve devletin etkinliğinde önemli bir mekan olacaktır” diye konuştu.

“BOLULULAR GÜZEL BİR HİZMETE KAVUŞTU”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Bolulu vatandaşların güzel bir hizmet binasına kavuştuğunu ifade ederek; “Güzel Bolumuza yakışır bir şekilde Bolu Adliye Sarayımızın açılışı için bir aradayız” diyerek başladı. Gül; “ Daha önce Bolu Adliyemiz farklı birimleri farklı yerlerde hizmet veriyordu. Bu da Bolulu vatandaşlarımızın adalete erişiminin, adalet hizmetlerini daha etkin bir şekilde almasını engelliyordu. Bugün artık çok güzel bir bina ile tüm birimleri bir araya toplanan bir adalet sarayı ile Bolulu vatandaşlarımız daha güzel hizmete kavuşmuş olacak. Başta Cumhurbaşkanımız, emeği geçen bakanlarımız ve emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. 

Yine her zaman Bolu’nun ihtiyaç duyduğu tüm meseleleri beraber istişare ettiğimiz çok değerli Fatih Metin kardeşimizin de çok büyük emekleri var. Ona da teşekkür etmeden geçemeyeceğim. Ankara’da Bolu’ya yapılacak olan yatırımlarla ilgili Bolu’nun ihtiyaçlarını beraber istişare ettik. Bu hizmetlerin yapılması için beraber el ele yol yürüdük. Yine Gerede Adliyemizin binasını da yenileceğiz. HSK Başkanımız Mehmet Yılmaz ve Fehmi Bey’in bu konuda çok emekleri oldu. Yine Bolu’da Adli Tıp Kurumu binamızı da modern bir görünüme kavuşturacağız. 2019 yılı projemize aldık. İnşallah Bolulu hemşerilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

“ADALETİ SAĞLAMAK DEĞİŞMEZ ÇABAMIZDIR”
Bakan Gül, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2019 yılını eğitim yılı olarak ilan ettiklerini belirterek, “Adaleti sağlamak ve hayatımızda bu erdemi hakim kılmak değişmez çabamızdır. Altyapı çalışmalarımız yanında insan kaynağımız gün ve gün artırıyoruz. Yaklaşık 20 bin hakim ve savcı yargı mensubumuz var ve diğer çalışanlarımızla birlikte toplamda 150 bin adalet hizmetini sunan onurlu, şerefli bu mesleğin büyük bir ailesine sahibiz. İnsan sayımızın niceliği kadar bu saraylarımızın teknik kapasiteye ulaşması kadar elbette nitelik önemlidir. Adalet Saraylarını merdiven altından Cumhurbaşkanı'mızın öncülüğünde çok büyük imkanlara kavuşturduk. Elbette bu teknik kapasiteleri artırmak, bu binaları yapmak işin bir yönü ama asıl yönü içerisinde eğitimli, nitelikli, kaliteli adalet hizmetlerini standardını artırarak vermek. Nitelik elbette nicelikten daha önemlidir. Hakim, savcı eğitimi de bu çerçevede önem kazanmaktadır. 2019 yılını eğitim yılı olarak ilan ettik. Bu çerçevede tamamlayıcı hukuk eğitimi, sürdürülebilir hukuk eğitimi ve kişisel mesleki gelişim eğitimi olmak üzere 3 temel eğitim alanında yoğunlaşacağız. Türkiye adalet akademisini daha reforme ederek, geliştirerek, fonksiyonunu artırarak çok gecikmeden tekrar hizmete açmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. 

“AMACIMIZ ADALETİ SAĞLAMAK”
Hakiminden savcısına, zabıt katibinden mübaşirine kadar adalet teşkilatının büyük bir aile olduğunu ifade eden Gül; “Bu büyük ailenin tek amacı var “Adaleti Sağlamak”, adalet arayan, derdine derman arayan vatandaşımızın derdini çözmek adalet duygusunu tatmin etmek Mazlumun göz yaşını silmek, hak edene hak ettiğini vermek, vicdanları adaletle teskin etmek hepimizin biricik vazifesidir. Hangi görev ve sıfatı üstlenirsek üstlenelim biliyoruz ki aslolan millete hizmet etmektir. Milletin hakimi olmak değil, milletin hadimi olarak görevlerimizi ifa etmemiz, bu milletin bizden beklediği bir görev bilincidir. Adliyenin kapısı adaletin kapısıdır. Bu kapıya gelen herkes, hakkına erişeceğini bilmelidir. Bu kapıyı çalan herkes, en saygın muameleyi görmelidir. Bu kapıdan ayrılan her vatandaşımız evine, iş yerine, asgari memnuniyetle dönmelidir. Bütün adalet teşkilatımız, bu duyguyla görevlerini ifa etmektedirler. Adalet söz konusu olduğunda unvanların hiçbir anlamı yok. Önemli olanın adalet bayrağını yere düşürmeden taşımaktır.” şeklinde konuştu.

“YARGIDA HEDEF SÜREYİ BAŞLATTIK”
Bakan Gül, Yargı hizmetini hızlandıracak,  vatandaşın hayatını kolaylaştıracak uygulamaları artırarak sürdürmekte olduklarını kaydederek; “ Yargıda hedef süre uygulaması 1 Ocak tarihi itibariyle başlattık. Böylece bu yılın başından itibaren Bolu Adliyesinde davasını açan bir vatandaşımız adliyenin kapısından çıktığında elindeki belgede davasının ne zaman biteceğini öngörerek bilerek bu adliyenin kapısından çıkmaktadır” dedi.

“GEÇ GELEN ADALET ADALET DEĞİLDİR”
Adalet teşkilatı mensuplarına güvendiklerini dile getiren Bakan Gül; “Geç gelen adalet, adalet değildir. Bu anlayış hepimiz için daha fazla özveri ve çalışmayı elbette perçinlemektedir. Bu çerçevede yapılan yeniliklerden biri de 1 Ocak tarihinde başlayan elektronik tebligat uygulamasıdır. Postadaki gecikmeler, farklı kişilere, ilgisiz kişilere yapılan tebligatların süreci geciktirmesi, uzatması, hak kayıplarına yol açması adalet hizmetlerini olumsuz etkiliyordu. O çerçevede yapılan bu düzenlemeyle vatandaşlarımızın işini kolaylaştırdık. Adalet hizmetlerinin kalitesini daha da arttırdık. Böylece 1 Ocak tarihinden itibaren bugüne kadar 1 milyon 977 bin adli tebligat elektronik ortamda muhataplarına ulaşmıştır. Bu çok büyük bir rakamdır. Elbette zaman geçtikçe bu tebligat oranları artacaktır. Böylece vatandaşımız, avukatlarımız, kurumlarımız anında tebligattan haberdar olabilmektedir. Bu sistemden avukatlarımızın yanında vatandaşlarımız da talep etmesi halinde yararlanabilecektir. Vatandaşlarımızın elektronik tebligat hizmetinden faydalanmasını, yargı hizmetlerini kolaylaştıracağı için tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

“18 MART ŞANLI BİR TARİHTİR”
Adalet Bakanı Gül, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünün idrak edildiği bugünlerde bütün dünyanın bir kez daha bu milletin hiçbir zaman esaret altına girmediğini gördüğüne işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünyada hiçbir toplumu, hiçbir kavmi, hiçbir milleti esareti altına almamış ve hiçbir zaman esaret altına girmemiş tek millet Türk milletidir ve kıyamete kadar da böyle kalacaktır. Çanakkale; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mili mücadele kahramanlarının işte bu destanı yazdığı çok büyük bir zafer ve kahramanlıktır. Kıyamete kadar bu ülke için bu millet için kim yan gözle bakarsa işte 18 Mart Çanakkale ruhu haykıracaktır; 'Çanakkale geçilmez, bu vatan geçilmez, Türkiye asla ve asla geçilmez. Bu toprakları sokakta bulmadığımızın, şehitlerimizin emaneti olduğunun 82 milyon bilincindedir. İçeride ve dışarıda farklı düşünen kim varsa da işte 18 Mart bu düşünceyi bertaraf eden bir destandır, şanlı tarihtir.”

 Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi yapıldı ve yeni adliye binası gezilerek bilgi alındı.