Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAKAN DÖNMEZ STK’LAR İLE BİR ARAYA GELDİ

BAKAN DÖNMEZ STK’LAR İLE BİR ARAYA GELDİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin’in seçim çalışmalarına destek vermek için Bolu’ya geldi. Bolu’da faaliyet gösteren elektrik, gaz dağıtım ve STK temsilcileri ile de bir toplantı gerçekleştirdi.


Haber: Aslı Akış

Bolu Ticaret ve Sanayi Odasındaki toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bolu Valisi Ahmet Ümit, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay, Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, AK Parti il, ilçe teşkilatı, partililer ve STK temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan toplantıda ilk olarak Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş konuştu.

“ENERJİ KAYNAKLARI BOLU İÇİN ÖNEMLİ”

Ateş, Bolu’nun önemli kaynaklara sahip olduğuna dikkat çekerek; “Derdimiz iş, aş, yatırım istihdam. Bolu gelişmekte ve hedefleri olan bir il ülkemizde gelişmekte hedefleri olan bir ülke. Dolayısıyla ticari savaşların döndüğü bu dönemde özellikle gelişmekte olan ülkelerde yatırımların, cari açığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu cari açığın en büyük kalemi enerji kalemi. Cumhurbaşkanımız, TOBB Başkanımız ve siz enerji bakanımızın sürekli ifade ettiği Yerli ve Milli olabilmek, Yerli ve Milli kullanabilmek bizler için çok önemli. Bolu ili olarak ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek için destek vermek istiyoruz. Tabiatı kalbi dediğimiz % 65’i ormanlarla kaplı Bolumuz dört mevsim turizmi olan bir il dolaysıyla doğa dostu bir şehir. Firmalarımızla özellikle sanayi yatırımlarında buna uygun olması noktasında seçici davranıyoruz. Yenilenebilir enerji, jeotermal kaynaklar, rüzgâr enerjisi, biyogaz, biyokütle, biyoenerji, güneş enerjisi, kültür turizm koruma ve gelişim Bolu için çok önemli” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş’in ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülke ekonomisinin lokomotifinin sanayi kuruluşları olduğunu ifade etti.

“ULUSAL VE KÜRESEL ÖLÇEKTE REKABET İÇERİSİNDEYİZ”   

Dönmez; “Sanayinin de hayat damarları, enerji altyapısının hem üretim tarafında hem de dağıtım tarafında kaliteli enerji ürünlerinin temininden geçiyor. Hepinizin, hem ulusal ölçekte hem de küresel ölçekte, rakiplerinizle yoğun bir rekabet içerisinde olduğunuzun farkındayız. Ülkeyi yöneten bizlere düşen sorumluluk da, bu rekabette enerji maliyetlerinin, rekabet ettiğiniz ülkelere göre daha makul seviyelerde olmasını temin etmek. Ancak, maalesef ülkemiz enerji kaynakları açısından tüm talebimizi karşılayacak seviyeden çok uzakta. Birincil enerji kaynakları açısından baktığınızda, biz enerjimizin tahmini % 70 - % 75 kadarını ithal ediyoruz. Elektrik üretimi açısından baktığınızda ise %50’ler seviyesinde ithal. Ancak, sevindirici olan taraf şu; özellikle son dönemde, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretim miktarının giderek artması. Geçtiğimiz yıl % 50’ler seviyesine geldik. Bu sene Ocak ayında % 60’lara çıkardık” diye konuştu.

“GÖYNÜK VE MUDURNU DA SANTRALLERİMİZ VAR”

Yerli kömürün önemli bir yeraltı kaynağı olduğunu belirten Dönmez; “Yeraltı keşfimizi, yaklaşık 20 milyar tona kadar çıkardık. Yıllık üretimimiz 100 milyon ton civarında. Bu rakam cumhuriyet tarihinde bir rekor. Bunun önemli bir kısmını elektrik santrallerinde elektrik üretimi için kullanıyoruz. Bolu, Göynük ve Mudurnu’da santrallerimiz var. O da yerli linyit kaynaklara dayalı olarak elektrik üretiyor. Projelerimizi tamamladık. Şuanda 5 bin megawatt’lık, yerli kaynaktan elektrik üreten 5-6 tane büyük tesisin ihale aşamalarına geldik.  Daha az enerji ithal ederek Türkiye’nin başını ağrıtan bu sorunu da kendi açımızdan azaltmış olacağız.

Son dönemde özellikle Petrol ve Doğalgaz aramacılığı konusunda, tüm imkanları seferber etmek suretiyle buradaki rezervlerimizi artırma yolunda karalılıkla ilerliyoruz. Bu kapsamda, bir sondaj gemisi satın aldık. Adını Fatih koyduk ve şuanda Antalya açıklarında sondaja devam ediyor. 4 bin 300 metrelere kadar ulaştık, hedef 5 bin500 metre. İnşallah önümüzdeki birkaç hafta içinde, kaynak noktasına ulaşmış olacağız, var mı yok mu göreceğiz. Her ne kadar tüm teknolojinin imkanlarını kullansak da, keşfi yukarıdan tamamlamak zor” ifadelerini kullandı.

“BOLU’NUN DOĞAL GÜZELLİĞİNİ KORUMAK ÖNEMLİ”

Bolunun doğal zenginlikleri dışında önemli bir güzergahta yer aldığını vurgulayan Dönmez; “Hem doğal zenginlikleri hem de yer altı zenginlikleri açısından önemli bir ilimiz. Bolu’nun bir başka avantajı da ulaşım noktasında en işlek otoyolu İstanbul-Ankara arasındaki Bolu şehrimizden geçiyor. Bizim enerji ağlarımızdan baktığımızda doğalgaz, elektrik iletim hatları yakınlığı açısından son derece uygun bir pozisyonda. Bunları iyi değerlendirmek lazım. Burada yerel yöneticilerimiz, sanayi ve ticaret odasındaki yöneticilerimizin bir araya gelerek buraya getirilecek sanayi kollarının türünü baştan karar vermek lazım. Bolu’nun doğal güzelliğini korumak açısından da bu son derece önemli” dedi.

“BATI’DA NE VARSA DOĞU’DA DA O OLACAK”

Dönmez il merkezinde 2009’dan bu yana doğal gaz kullanıldığını söyleyerek; “Birkaç ilçemizde de doğalgaz var. Bir anda bütün ilçelere doğalgazı götürme imkanımız yok. Bir plan çerçevesinde bu ilçelerimize ve beldelerimize doğalgazı götüreceğiz. Talepleri de aldık. Fedakarlık yaparak bu doğalgaz taleplerini kısa süre içinde yerine getirmek çaba sarf etmemiz gerekiyor. 5 ilçemizde var 4 ilçemizden de talep var. Batı’da ne varsa Doğu’da da o olacak dedik”  diye konuştu.

“ENERJİ FİYATLARININ MAKUL OLMASI İÇİN ÇABA SAFREDİYORUZ”

Rekabetin olduğu bir alanda fiyatların serbest piyasa koşullarında geliştiğine dikkat çeken Dönmez; “Enerji fiyatları ile alakalı maliyetlerin makul seviyelerde olması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu ayarlamalar yapılırken, kimse artış veya zam yönünde eğilimi benimsemez. Hatta bırakın siyasetçileri iş dünyası içinde böyledir. Fiyat artırmak her zaman için bir risktir. Rakipler ve rakip fiyatlar var. Hatta rakipler fiyat artırsa özel sektör açısından riskli” dedi.