Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"İLLER BANKASI DIŞINDA BAKANLIKLAR BELEDİYELERE YARDIM EDEMEZ"

CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Tanju Özcan, hazine gelirleri ile ilgili olarak illere gönderilen payların 5779 sayılı yasa gereği belirlendiğini açıklayarak, "5779 sayılı yasanın 6'ıncı maddesine göre, iller bankası dışında hiçbir bakanlık belediyelere yardım edemez" dedi.

31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesi çalışmalarını sürdüren Tanju Özcan, iller bankası payları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 2 Temmuz 2008’de TBMM’de kabul edilen 5779 sayılı yasada illere gelen payların dağıtımı ile ilgili olarak konuşan Özcan, "Bazıları seçimi kazanacağımızı gördükleri için yalan söylemeye devam ediyorlar. "Tanju Bey kazanırsa Ankara'da başka bir iktidar var, belediyeye Ankara'dan gelecek para miktarı azalır mı?" şeklinde bir algı yaratmaya çalışarak büyük bir yalan söylüyorlar. 2 Temmuz 2008 tarihinde TBMM’de bir yasa kabul edildi. 5779 sayılı yasa, iller bankasından belediyelere paranın hangi miktarda ve ne şekilde gönderileceğine ilişkin bir düzenleme. Kanun diyor ki, iller bankası payı belediyelerin nüfusuna göre hesaplanır. 1 Ocak itibari ile Türkiye İstatistik kurumundan iller bankası o belediyelerin nüfusunu alıyor ve o nüfusa göre hesaplamasını yapıyor 12 eşit taksitle her ayın 10'un da olmak üzere ilgili belediyeye parayı gönderiyor" dedi.

"İller bankası dışında bakanlıklar belediyelere yardım edemez"

Özcan açıklamalarına şu şekilde devam etti: "Kimin başkan seçildiğine bağlı olmaksızın, hangi partinin seçildiğine bağlı olmaksızın, bu para geliyor. Ayrıca devam ediyor ki, 5779 sayılı yasanın 6'ıncı maddesinde iller bankası dışında hiçbir bakanlık belediyelere yardım edemez. Hangi değerli arkadaş seçimi kazanırsa kazansın Ankara'dan İller bankasından gelecek para dışında hiçbir bakanlıktan para gelmesi söz konusu değil."

"Nüfus artarsa miktar artar"

İller bankasından gelen paranın nüfusa göre artacağını belirten Özcan, "İller bankası payı da nüfusa göre hesaplanıyor ve 12 eşit taksitle veriliyor. Tanju Özcan seçildiğinde iller bankasından gelen paranın artması veya azalması söz konusu değil. Nüfus artarsa para miktarı artacak, azalırsa para miktarı azalacak. Hiç kimsenin endişe duymasını istemiyorum" şeklinde konuştu.

"Yarım kalan tüm yatırımlar tamamlanacak"

Özcan, yarım kalan yatırımların tamamlanacağını belirterek, şunları söyledi: "Bolu Belediyesinin borçlarını ödemesinde sıkıntı yaşamayacağız. Yeni yatırımları hayata geçirme konusunda da herhangi bir sıkıntımız olmayacak. Zaten bütçemizin %30'u Ankara'dan gelen iller bankasında ki payı, geri kalan %70 i Bolulu vatandaşlarımızdan topladığımız emlak vergisi, su parası, çevre temizlik vergisi ve değişik adlardan oluşan paralardan oluşuyor. O yüzden yarım kalan yatırımlar tamamlanacak, yeni yatırımları hayata geçireceğiz. Belediyenin borçlarını da tıkır tıkır ödemeye devam edeceğiz."