Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TRAFİKTE ‘YAYA ÖNCELİĞİ’ BİLİNCİ OLUŞTURULDU

TRAFİKTE ‘YAYA ÖNCELİĞİ’ BİLİNCİ OLUŞTURULDU
İçişleri Bakanlığı trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile “ Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla Bolu’da trafik uygulaması gerçekleştirildi. Uygulama kapsamında Bolu genelinde 111 noktada 545 personel görev aldı. Bolu Valisi Ahmet Ümit, çocuklarla birlikte yaya geçidi üzerinde araçları durdurdu ve sürücülere bilgilendirme yapıldı.


Haber: Aslı Akış

Uygulamaya Bolu Valisi Ahmet Ümit, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı J. Albay Nadir Çelik, kurum müdürleri, İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı personeli ve öğrenciler katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaya geçitlerinin kullanılmasının teşvik edilmesi ve sürücüler tarafından fark edilmesi, buralarda vatandaşların geçiş üstünlüğünün vurgulanması amacıyla 81 ile genelge gönderdi ve ülke genelinde aynı anda uygulamanın başlamasını istedi. Bu kapsamda Bolu’da da Bolu Valiliği, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla İzzet Baysal Caddesi valilik önünde uygulama başlatıldı. Uygulama kapsamında Valilik önünde bulunan yaya geçidinde sürücülerin yaya geçidi ve yayaları fark etmesi amacıyla Vali Ümit ve öğrenciler trafik polisi ve trafik jandarma personeli eşliğinde araçları durdurup sürücülere projenin önemini anlatan bilgiler verildi. Ayrıca  broşür dağıtıldı, çiçek ve atkı hediye edildi.

Karayolları trafik kanununun 74’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile trafikte can kayıplarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturan yayalara yönelik bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile yaya öncelikli trafik anlayışı yasal bir zemine oturtuldu.  Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken ‘yavaşlama’, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa “ilk geçiş hakkını” vermesi zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığınca “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla eylem gerçekleştirildi. Bütün illerde eş zamanlı yapılan eylem ile 2019 yılı yaya öncelikli trafik yılı ilan edilişi, kampanya ve tanıtımlar kamuoyuna duyuruldu.  

“YAYALARIN GEÇİŞİNE ÖNCELİK VERİLMELİ”

Uygulamanın ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Ahmet Ümit, yayaların geçişine öncelik verilmesi vurgusu yaparak; “2918 sayılı trafik kanununda parlamentomuzun yapmış olduğu bir değişiklik var. Trafik lambalarının olmadığı, memurların bulunmadığı ama trafik işaretlerinin bulunduğu yerlerde ve aynı zamanda dönel kavşaklarda, giriş çıkışlarda yayaların geçişine öncelik vermek gerekiyor” dedi.  

“2019 YILI YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK YILI”

2019 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildiğini belirten Vali Ümit; “2018 Ekim ayında değişiklik yapıldı. İçişleri bakanlığımız tarafından 2019 yılı yaya öncelikli trafik yılı ilan edildi. 81 ilde valilerin, emniyet müdürlerinin ve jandarma komutanları ile vatandaşların katılımı ile etkin farkındalık faaliyetleri yapılıyor. İl genelinde polis sorumluluk sahasında 95 noktada, jandarma sorumluluk sahasında da 16 noktada uygulama var. 345 polis ile 200 jandarma personelimiz farkındalık faaliyetine katıldı. Amacımız yayalarında trafik kazalarında canlarını kaybetmemesi. 2016 yılında dünya sağlık örgütünün yayınlarına baktığımızda yılda ortalama 1 milyon 350 bin insan trafik kazasında ölüyor. Bunların %23’ü yaklaşık yaya. Ülkemizde de ne yazık ki oldukça yaya ölümleri var. Avrupa ülkeleri ortalamasının yaklaşık 2 misli bir kaybımız söz konusu.  Bu çerçevede kazasız bir hayat diliyorum tüm vatandaşlarımıza. Sürücülerimizin daha dikkatli olmalarını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak Vali Ümit, programa katılan Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Aydın Aksoy ile polisler ve öğrencilere de atkı ve şapka hediye etti.