Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

VAKFIN RESMİ GÖRÜŞÜNÜ AHMET BAYSAL AÇIKLADI

VAKFIN RESMİ GÖRÜŞÜNÜ AHMET BAYSAL AÇIKLADI
Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı’nın “ilimize yeni bir üniversite kurulmalı” açıklamalarıyla başlayan tartışmalar yeni bir boyut kazandı.

Birçok kişinin konuya ilişkin açıklamaları basında yer alırken, olayın belirleyici tarafı olan İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Baysal kamuoyunda yaşanan tartışmaları yakından izledi. Boluluların  üniversitesine sahip çıkmasını memnuniyetle karşılayan Baysal, tartışmalara ilişkin İzzet Baysal Vakfı’nın görüşünü almak için kendisine ulaştık. Baysal açıklamasında, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönemin Başbakanı olarak temelini attığı Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinin tüm bölümleri hala hayata geçirilemediği gerçeğine vurgu yaptı. Ahmet Baysal, “Önce mevcut üniversitemizi kurtaralım. Hak ettiği yere getirelim. İzzet Baysal Vakfı olarak düşünülen ikinci üniversiteye katkı vermeye hazırız” dedi.

 

İŞTE BAYSAL’IN AÇIKLAMASI

“Geçenlerde sayın rektörümüzün  Ticaret ve Sanayi odasında meclis üyelerine hitaben yaptığı basın açıklamasını okuduğum zaman rektörün Bolu’ya yeni ikinci üniversite kazandırmak arzusunu görmekten memnun oldum. Bolu’ya ikinci bir yeni üniversite kazandırmak istiyor. Beyanatından anlıyorum ki bu üniversite içinde, Abant İzzet Baysal Üniversitesinde zaten mevcut olan mühendislik fakültelerini de yeni üniversitenin içine alarak Bolu’da geniş teknik konular ağırlıklı bir üniversite kurulması düşüncesinde. Arzusu gayet güzel, Bolu’ya tabi ki ikinci bir üniversite hiçbir Bolulunun karşı çıkacağı bir husus değildir.

 

Ancak rektörün bu açıklamasından sonra beyanatın ‘’üniversitenin bölünmesi’’ görüşüne bilhassa mütevelli heyeti üyelerimizden reaksiyon oluştu. Bu haklı reaksiyona, köşe yazarları, Bolu halkından yorumlar ile destek oluşturduğunu takip ettim. Basınımızın da konuyu yazılı ve internet medyasına taşımasıyla her iki ayrı parti Bolu Belediye başkan adayları Fatih Metin ve Tanju Özcan’ın da mevcut “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde” açılamayan fakülteler varken Abant İzzet Baysal Üniversitesinin bölünme fikrine her iki belediye başkan adayının da  karşı görüşte olmalarını memnuniyetle karşıladım.

 

ÇOK DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Fakat bir konu var ki beni hakikaten çok düşündürdü. Benim gibi Bolu sevdalısı birinin, ilimizde önce  mevcut var olan üniversitede öğrencilerinin ve akademisyenlerinin her türlü  ihtiyacını karşılamış bir üniversiteden sonra ikinci bir üniversitenin açılması arzu ettiğimiz bir husus olur. Fakat konunun düşündürücü tarafı rektör beyin kendisinin sorumluluğunda olan ve halen yönettiği Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde büyük eksiklikler ve noksanlıklar olmasıdır. Hükümetimiz şehirlerde ikinci üniversiteleri bildiğim kadarıyla öğrenci sayısı ilk üniversitede 40 bini aşan öğrenci sayısına ulaştığı durumlarda planlıyor. Bu durumu daha sonra görüşmelerimizde sayın rektörümüzde kabul etti. Hâlbuki üniversitemizde bugün için yaklaşık 30 bin öğrenci ancak var.

 

REKTÖRLE DE GÖRÜŞTÜM

Bolu’daki yerel basının internet sitelerinde çıkan haberleri okuduktan sonra aynı zamanda 2019 yılında protokole bağlayacağımız hukuk fakültesinin detaylarını  görüşmek için rektörden bir randevu aldım. Bu toplantıda Hukuk Fakültesi inşaatı detayları hakkında mutabık  kalarak karara bağladık. Aynı zamanda Hukuk Fakültesi mezunu olan Bolu Valimiz Ahmet Ümit’in de isteğini dikkate alarak 1.500 öğrenci kapasiteli fakülte inşaatını tamamlayacağız. İnşallah 11 Mayıs 2019 da üniversitemiz ile birlikte belirtilen protokolü imzalayacağız. Protokolden sonra Vakıf olarak hukuk fakültesi inşaatına başlayacağız.

 

ÜNİVERSİTENİN BÖLÜMLERİNİ FAALİYETE GEÇİRMESİNİ İSTEDİM

Hukuk fakültesi konusu görüşüldükten sonra rektöre bu ikinci üniversite konusunu açtım.

Bu vesile ile yeni öğrendiğim;  İzzet Baysal Vakfımızın, bugün ki Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’la  2005 yılında dönemin Başbakanıyken temelini attığı mühendislik ve mimarlık fakültelerinin öğretim üyesi eksiklikleri giderilememiş  ve  bazı bölümlerine öğrenci alınamamış. Öğretim görevlisi yetersizliği nedeniyle mühendislik ve  mimarlık fakültesinde açılamamış  bölümler var. Kuruluşundan bu yana hala öğrenci alamamışlar. Biliyorsunuz ben de inşaat mühendisiyim, özellikle inşaat mühendisliği fakültesinde öğrenci olmayışı beni derinden etkiledi. İnşaat mühendisliği bölümündeki durumu öğrenince çok üzüldüm. 2006 yılında açılan mühendislik ve mimarlık fakültesinin, İnşaat mühendislik bölümüne, şehir ve bölge planlama bölümüne, endüstri mühendisliği ve harita mühendisliği bölümüne hala daha öğrenci alınamamış. Rektör görüşmemizde bu üzücü durumu kabul etti. Kendi ifadesiyle öğretim görevlisi bulamadıklarını söyledi.

Bu görüşmede sayın rektörden yeni fakültelerden önce, mevcut rektörü olduğunuz büyük hayırsever İzzet Baysal’ın gururla ismini taşıdığınız üniversitenin bölümlerini faaliyete geçirmesini istedim. Hepsinin doğru olduğunu fakat henüz daha öğretim görevlisi bulamadıkları için bazı bölümlere öğrenci alamadıklarını söyledi. Bakın ben de mühendisim, mezun olanlar olduğunu sanıyordum bırakın mezun olmayı öğrenci bile alınamamış. Bunları herkesin huzurunda dile getirdim. Söylediğim hiçbir görüşe itiraz etmedi sayın rektör.

Ancak işin çok enteresan tarafı ben bu durumu  bugüne kadar araştırma yapmadığım için üzülerek söylüyorum.

 

ŞU KARARA VARDIM

Ben o zaman şu karara vardım.  Sayın rektörün ilk önce üniversitemizdeki boşlukları doldurarak 40 bin öğrenciye ulaşması gerekir. Çünkü yeni açılacak hukuk fakültesinin nitelikli bir fakülte olması yönünde görüştük. Tüm bu fakülteler faaliyete geçtikten sonra siz ikinci üniversiteyi ancak o zaman düşünmelisiniz dedim.  O zaman biz de İzzet Baysal Vakfı olarak her türlü desteğimizi yeni üniversiteye de sunarız. Evvela mevcut üniversitemizde açılmayan bölümlerin açılması ve doldurulması gerekir. Sizin öncelikli göreviniz budur. Sizin  ‘benim üniversitem’ dediğiniz bir üniversite de boş kontenjanları doldurmadan ikinci bir üniversiteden bahsetmeniz  bile abes olur dedim. Çünkü bu üniversite sizin üniversiteniz. Sayın rektör dedi ki ‘bazı bölümleri açmak için benden öncekilerde öğretim görevlisi bulamamış bende bulamıyorum’. Madem bölümler açılmış bulmak zorundasınız dedim. Az önce karşılıklı olarak Hukuk Fakültesinin anlaşmasını imzaladık. Ya onu da bitirdiğimiz zaman oraya da öğretim görevlisi bulamazsanız ne olacak dedim ve açıkça bunları dile getirdim. Rektörde ifadelerimin hepsini kabul etti. ‘Biz eksiği olan bu fakültelere öğretim görevlisi bulacağız ve bulmaya çalışıyoruz’ dedi. Bu konular için zaman istedi. Kendisi de YÖK’te bu konu ile alakalı aynı zamanda uğraştığını söyledi.

 

BİZ BOLU SEVDALISIYIZ

Hiçbir zaman ikinci bir üniversitenin karşısında olmayız. Fakat evvela açılmış olan bölümleri doldurmamız lazım. Yani işin özü BAİBÜ’de teknik fakülte binaları hazır halde olmasına rağmen; İnşaat, Endüstri ve Harita Mühendisliği bölümleri akademisyen yetersizliği nedeniyle öğrenci kabul edemiyorken, biz vakıf olarak ikinci üniversiteyi  doğru bulmuyoruz. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine adını biz değil devlet verdi. Bu açılmayan bölümlerin atıl vaziyette kalmasına Vakıf olarak razı olamayız. İzzet Baysal kampüsünün bir teknik üniversiteye dönüştürülmesi isteniyorsa, zaten kampüste yer hazır, imkan varsa oraya bir “Teknoloji Fakültesi” kursunlar içine Maden ve Metalurji bölümleri, Deniz ve Gemi Yapımı Bölümleri, Uzay Bilimleri ve Uçak Yapımı Bölümlerini koysunlar, yapılmış mevcutlar ile birlikte ortaya bir teknik üniversite çıkacaktır.

 

BAŞKAN ALAADDİN YILMAZ’A

Bu arada Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın bu konudaki bilgi eksikliğinden kaynaklı olduğuna inandığım beyanatındaki boşluğu da doldurmak isterim. Sevgili Yılmaz; belirttiğin gibi ‘’İzzet Baba’nın korunmaya ihtiyacı yok, o bizatihi Bolu’nun sahibidir.’’ Ama İzzet Babamızın Bolu’nun eğitimine ve sağlığına  yaptığı eserlerin korunmaya ihtiyacı vardır.  Bolu Belediye Başkanı olarak senden önce; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin bölünmesi yerine korunmasına ve 40.000 üniversite öğrenci sayısına kavuşması için gayret etmeni beklerim. Bu vesileyle tüm Bolu halkının yeni yılını kutluyor Bolumuza huzur, hayır ve bereket getirmesini diliyorum.”