Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KARNE TATİLİNDE NELER YAPILMALI?

KARNE TATİLİNDE NELER YAPILMALI?
Refika Baysal Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloğu Elif Saraç, öğrencilerin büyük heyecanla beklediği sömestr tatilini verimli geçirmeleri konusunda bilgiler verdi. Anne ve babaların tatili nasıl planlaması hakkında da tavsiyelerde bulundu.

Haber: ASLI AKIŞ

Psikolog Elif Saraç, öğrenci ve veliler için 15 tatilin farklı anlamlar ifade ettiğini fakat anne ve babaların çocuklarıyla ortak yapması gereken aktiviteler olduğuna işaret etti.

Saraç; “Çocuğa asıl vermemiz gereken koşulsuz sevgi. Bu verdiğimiz sevgi herhangi bir karne notu ve ders başarısına bağlanmamalıdır” dedi.

“ÇOCUĞUN İSTEKLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI”

Elif Saraç, tatilde çocuğun isteklerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizerek; “Ara tatile girmiş bulunuyoruz. Tatil deyince öğrencilerin aklına en çok bilgisayar oyunları, TV, tablet ve cep telefonu başında sınırsızca vakit geçirmek gelir. Anne babalar için ise tatil, çocuğun eksik kalan dersleri ve ödevlerini tamamlaması ile kitap okuması demektir. Bu nedenle aileler ve çocuklar arasında çatışma yaşanması kaçınılmaz olur. Bunu önlemek için tatili çocuğun da istekleri dikkate alarak en baştan birlikte planlamak gerekir. Bu planın içinde aile ile vakit geçirme, ders tekrarı, varsa ödevleri tamamlama, TV, tablet ve bilgisayar oyunları dengeli bir şekilde yer almalıdır” diye konuştu.

“KİTAP OKUMA BAŞARIYI ARTIRIR”

Anne ve babaların çocukları ile etkinlikte bulunmasının önemine değinen Saraç; “Tatilde her gün kısa sürelerle de olsa keyifli şeyler yapmak için zaman zaman ayırmaya çalışılmalıdır. Ayrıca çalışan anne babalar izinlerini mümkünse tatile denk getirmeye çalışıp sinema, konser, tiyatro gibi etkinlikler planlayabilirler. Bu etkinlikler çocukların sosyalleşmesi açısından önemlidir. Anne babalar çocukları için 2 hafta içinde bitirebilecekleri kitaplar seçerek gün içinde birlikte kitap okuma saatleri yapabilir. Kitap okuma okuldaki başarıyı da arttıracaktır” dedi.

“BOL BOL DİNLENİN ENERJİ TOPLAYIN”

Elif Saraç, 15 tatilde öğrencilere bol bol dinlenmeleri önerisinde bulunarak; “Tatil boyunca uyku sürecinin tamamen bozulmamasına, uzun saatler TV, tablet ve bilgisayar başında vakit geçirilmemesine dikkat edilmelidir. Tablet, TV ve bilgisayar günlük kullanım süreleri birlikte belirlenmelidir. Ödevler son güne bırakılmamalıdır. Bol bol dinlenerek, eğlenerek ve yeni döneme enerji toplayarak girilmeli” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞA ASIL VERİLMESİ GEREKEN KOŞULSUZ SEVGİ”

Saraç, son olarak karnesinde düşük notlar olan öğrencilere ‘motivasyon sağlanmalıdır’ diyerek; “Hangi derslerde başarısız iseler destek alınmalı, nedenleri araştırılmalı. İkinci dönem bunu toparlayabileceği herhangi bir fiziksel ceza, sözel şiddet olmadan çocuğa motivasyon sağlanmalı. Çünkü çocuğa asıl vermemiz gereken koşulsuz sevgi. Bu verdiğimiz sevgi herhangi bir karne notu ve ders başarısına bağlanmamalıdır” şeklinde konuştu.