Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

TÜRKİYE’DE BİR İLK

TÜRKİYE’DE BİR İLK
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi, Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve Türk Üniversitesi Kadınlar Derneği Bolu Şubesi iş birliği ile hazırlanan “Nefes Sağlıktır” projesi açılış ve tanıtımı yapıldı.


Haber: Ömer Çetinaslan

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Merkez Ünitedeki açılışa, Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı emine Davarcıoğlu, AK Parti Bolu Belediye Başkan adayı Fatih Metin, Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Belediye Başkan adayı Tanju Özcan, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi Başkanı Fatma Sırmatel ve Nefes Terapisti Şükran Namdar katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Ardından Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Bolu Şubesi Başkanı Fatma Sırmatel konuşma yaptı. Sırmatel, bu çalışmadaki amacın, iyi nefes almayı öğreterek, hayata daha sıkı bağlanmak olduğunun altını çizdi.

“BİRÇOK PROJEYE İMZA ATTIK”   

Sırmatel, kadının toplumun her alanında yer almasını da belirterek, “Türk Üniversiteli Kadınlar olarak biz, sizlerin desteğiyle, özellikle bize inanan sağlık müdürümüz ve başhekimlerimiz sayesinde bu projeyi aktifleştirdik. Bolu Türk Üniversiteli Kadınlar olarak 2008 yılında kurulduk ve birçok projeye imza attık. Amacımız, kadının, laik, çağdaş bir şekilde ekonomi, siyasi ve ticari alanda kadının hakkına verilen değer ve kadının güçlü bir şekilde ana olarak çocuklara iyi bir gelecek hazırlamasıdır” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK”

Sırmatel, bu projenin birçok ülkede yapıldığını ancak Türkiye’de ilk olduğunu ifade ederek;  “Nefes terapisi gerçekten zor bir konu. Biz, nefesimizi iyi kullanamıyoruz. Nefes alırken oksijeni ancak %5-%7 oranında kullanabiliyoruz. Esasında, Cumhurbaşkanımız, milletvekilleri, hatipler, nefesi iyi kullanarak, uzun süre konuşmayı öğrenen kişilerdir.

Biz, destek tedavisi olarak, hayata küsmüş hastaların, oksijeni vücuduna göndererek hayata daha sıkı bağlanmasına ve zihnini berraklaştırmasına yardımcı olmak amacıyla bir çalışma yürütüyoruz. Bu projemiz, Türkiye’de ilktir. Birçok ülkede ise destek tedavisi olarak, kronik hastalıklarda uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

NEFES POLİKLİNİĞİ MÜJDESİ

Sırmatel’in ardından Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, bu tarz projelerde rol almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, üniversite hastanesinde bir Nefes Polikliniği müjdesi verdi. Demirkol, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak, nitelikli hizmet ve Bolu’ya değer katan bu projelerde rol almayı Allah’ın bir lütfu olarak görüyoruz. Bu hizmetin bizim tarafımızdan sunulması bakımından Şükran hocamıza ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’ne teşekkür ediyorum. İnşallah, buradan aldıkları eğitimlerle, hastalarımız hayatlarına değer katar, daha düzgün nefes alarak daha sağlıklı olurlar.

Bu program vesilesi ile şu müjdeyi de vermek istiyorum; Bolu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı üniversite hastanemizde, diyabet ve obezite eğitimi gibi Onkoloji polikliniğimizin yanına, başhekimimizin de desteğiyle bir ‘Nefes Polikliniği’ de açmak istiyoruz. Hastalarımız da doğru nefes almayı hastanede öğrenmiş olurlar” ifadelerini kullandı.

“2008 YILINDA BU EĞİTİMİ ALDIM VE ÇOK FAYDASINI GÖRDÜM”

Açılışta bir konuşmada CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Tanju Özcan yaptı. Özcan; 2008 yılında bu eğitimi aldığını ve çok faydasını gördüğünü belirterek; “Önemli bir proje, 2013 yılında, Ankara’da bu eğitimi aldım ve çok da faydasını gördüm. Oksijenin kullanılması, sesin alçalıp yükselmesi bakımından, bizim açımızdan son derece önemli bir çalışma. Bu eğitimin somut olarak faydasını, siyasette gördüm. Sürekli konuşma yapıyoruz ve uzun süreli konuşabiliyoruz. Umuyorum, bu proje başarılı olur ve katılım da yüksek olur. Umarım, hastalarımız Fatma Hoca’nın ne demek istediğini anlar ve bu faydalı projeden de faydalanırlar” şeklinde konuştu.

“BOLU SAĞLIK TEŞKİLATI BU HİZMETLERDE BAŞARILI”

Programda son olarak konuşan AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin; “Belediye Başkanı olduğu takdirde bu projelere her zaman destek vereceğini ifade ederek, “Çok değerli bir çalışma. İnşallah Bolu Belediye başkanlığı nasip olursa, vatandaşımız bu yetkiyi bize verirse, sağlık teşkilatımızla, sivil toplum kuruluşlarımızın bu birlikteliğine Bolu Belediyesi olarak da her zaman her yerde destek olacağımızı şimdiden ifade edeyim. Siyaset yaptığımız için en fazla aldığımız taleplerin başında sağlıkla alakalı konular gelir. O konuda da az çok bilgi sahibi oluyoruz.

Önleyici hizmetler, son dönemlerde çok önemli. Sağlık Müdürlüğümüzün, başhekimlerimizin, başhekimlerimizin sağlık teşkilat çalışanlarımızın yani Bolu Sağlık Teşkilatının bu önleyici hizmetlerdeki başarısından dolayı sağlık teşkilatının bu önleyici hizmetlerdeki başarısından dolayı tebrik ediyorum. Çok önemli çalışmalarınız var. Tedavi aşamasında da çok ciddi rehabilite dönemleri de olabiliyor. Bolu’yu tebrik ediyorum, nefes de bunlardan bir tanesi. Ben profesyonel bir nefes eğitimi almadım ama genellikle bazen insan heyecanını kontrol edemiyor, o zaman derin bir nefes almak iyi geliyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Protokol üyeleri tarafından kurdele kesimi yapıldı.

Son olarak, Nefes Terapisti Şükran Namdar tarafından bir nefes eğitimi verildi. Terapiye, AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Fatih Metin, Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol ve vatandaşlar katıldı.