Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“SİGARA BIRAK HAYATI BIRAKMA”

“SİGARA BIRAK HAYATI BIRAKMA”
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğinde Bolu Adliyesi’nde görev yapan Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile çalışanlara yönelik, “Bağımlı Olma Özgür Ol” projesi ile sigara bırakma kampanyası başlatıldı.


Haber: Aslı Akış

Sigarayı bırakma kampanyasına Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Süleyman Özsarı, Yeşilay Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kayhan, savcılar ve adliye personeli katıldı.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bolu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Bolu Adliyesi’nde sigara kullanımının en aza indirilmesi, tüm yargı mensupları ve çalışanlarının iş, sağlık ve yaşam kalitelerinin arttırılması amacıyla “Bağımlı Olma Özgür Ol” projesi hazırlandı. Adliyede görev yapan Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile çalışanların sigarayı bırakmasını öngören proje kapsamında düzenlenen etkinlikte, İl Halk Sağlığı görevlileri, sigara bırakmak isteyen adliye çalışanlarının başvurularını alıp, karbon testi yaptı.

“İNŞALLAH BOLU BİR REKORA İMZA ATAR”

Etkinlikte ilk olarak bir konuşma yapan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, çok anlamlı bir proje için bir arada bulunulduğunu belirterek; “Başsavcımızın önderliğinde yeni açılan adliye sarayımız inşallah hayırlı hizmetler yapmaya vesile olur. Burada sigarayı bırakma polikliniği ve danışma merkezimizi açmış bulunuyoruz. Kurumlarımızda da sigarayı bırakan 40 arkadaşımızın aileleri ile beraber yemekte buluştuk. İnşallah 2019 yılı da adliye sarayı için sigarayı bırakma da hem Bolu kurumları arasında hem de Türkiye’de bir rekora imza atar” dedi.

“SAĞLIK VE MALİYET AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Demirkol konuşmasının devamında, 4 poliklinikte sigarayı bırakmak isteyenler için hizmet verildiğine dikkat çekerek; “40 kişinin sigarayı bırakması ile ilgili 10 yıl içerisinde 2 milyon TL’lik sadece sigara ile ilgili bir tasarruf sağlanmış oluyor. Bu bir il için toplum sağlığı merkezi, sağlıklı hayat merkezi demek. Aslında 20-30 yataklı bir ilçe devlet hastanesi demek maliyet açısından. Sağlıkla ve milli sermayenin kullanılması ile ilgili gideri de var. Bu noktada bizim Bolu’da 4 tane sigara bırakma ofisimiz var. Eğitim Araştırma hastanemiz, Refika Baysal Toplum Sağlığı Merkezi, KETEM ve Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde toplam 4 poliklinikte sigarayı bırakma sertifikası olan 5 doktorumuzla hizmet vermekteyiz. İnşallah adliye için hayırlara vesile olur. Bu çok anlamlı organizasyon için emeği geçen başta başsavcımız olmak üzere destek verenlere teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.  

“DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUM”

Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman; “Yeni Adalet Sarayına geçtikten sonra ilk projelerinin sigarayı bırakma üzerine olduğunu ifade ederek kampanyaya destek beklediğini vurguladı. Yaman; “Bunu İl Sağlık müdürümüz ile paylaştığımda kendisi son derece destekler vaziyette heyecanlı bir şekilde karşıladı ve ellerinden gelecek tüm desteği göstereceklerini söyledi

Biliyoruz ki; sigara bağımlılık yaratan bir madde ve kurtulması gerçekten zor ayrıca çaba gerektiriyor. Ancak bir o kadar da kolay aslında çünkü yaşayan örnekleri var bunların hepimizin birliği çevremizde herkesin anlattığı. O anlamda aslında zor olan bir şeyi, zor işleri zaten şiar edinen adliye personelinin çok kolaylıkla başaracağına ben inanıyorum. Bu kampanyaya hepinizin desteklerini bekliyorum” diye konuştu.

“3 ERİŞKİNDEN BİRİ SİGARA İÇİYOR”

Önder Yaman, Yeşilay Derneği Başkanının paylaşmış olduğu verilerden bahsederek; “Dünyada 15 yaş üzeri her 3 erişkinden biri sigara içiyor. Dünya da ise 6 milyon kişi sigara içiyorken ve 1,2 milyar insan sigara kullanıcıymış. Ülkemizde ise bu rakam yaklaşık 100 bin kişi ve her gün sigara için 90-100 milyon civarında para harcanıyor” ifadelerini kullandı.

“SİGARA BIRAK HAYATI BIRAKMA”

“Bir farkındalık yaratmak istediğinin altını çizen Yaman, ülkemizde ölümlerin %23’nün sigaradan kaynaklandığını söyledi. Yaman; “Hepimiz neticede bir şekilde işin ekonomik boyutu ile de ilgilenmek zorundayız. Günde bir paket sigara içilse yılda 3 bin 500 TL harcanıyor. 20 yılda bu 60-70 bin TL’ye tekabül ediyor. Yıllık ülkemizde 30 milyar liralık bir sigara harcaması var. Esasen ülkemiz çapında dikkate aldığımızda 3 bin tane tam teşekküllü kampüs şeklinde okul yapılabiliyor. İşin bir de sağlık boyutu var. Türkiye’deki ölümlerin yaklaşık %23’ü sigaradan ve buna bağlı hastalıklardan gerçekleşiyor. Bu rakamları dikkate aldığımızda yine ülkemizdeki ölümlerde sigaradan ölenler yaklaşık 100 bin kişiyi bulurken bu da 250 uçak dolusu insan ediyor. Farkındalık oluşsun diye sigarayı içen arkadaşlarıma şiddetle tavsiye ediyor ve “sigara bırak hayatı bırakma” sloganına sarılalım istiyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bolu’daki kampanya kapsamında ilk olarak Bolu Barosu Başkanı Sabri Erhendekçi, Hakim ve Cumhuriyet Savcıları, “Bağımlı Olma Özgür Ol”  sloganıyla sigarayı bırakma kampanyasına destek verdiler.