Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gemalmaz

Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gemalmaz
İSTANBUL Kent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gemalmaz, hastalıkların temelinde diş çürüklerinin olabileceğine dikkat çekerek, "Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığı açısından büyük önem arz ediyor" dedi.

ÇÜRÜK BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Prof. Dr. Gemalmaz, "Ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı açısından büyük önem arzeder. Ağız ortamında diş çürüğü ve dişeti hastalıkları gibi sağlık problemlerinin bulunması kardiyovasküler sorunlar, üst solunum yolu enfeksiyonları, endokardit gibi genel vücut sağlığı ile ilgili sorunlara neden olabilir. Sağlıksız ağız tablosunun ve dönem dönem şiddetlenen ağrı ile kendini gösteren akut diş abselerinin uzun dönem ağızda bulunması neticesinde beyin absesi oluşumuna kadar ilerleyen durumlar gözlemleyebiliyoruz" diye konuştu.

HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Önemli sağlık sorunlarına yol açabilen diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının önlenmesinin son derece basit olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gemalmaz, "Kişinin ağız bakımını düzenli olarak yerine getirmesi için uygun diş fırçası ve fırçalama tekniklerini kullanmasının yanısıra dişlerin arayüzlerine biriken gıda artıklarını gidermek amacı ile dişipi yada ara yüz fırçası kullanması gerekir. Her gün ağız bakımına ayıracağımız bir kaç dakika ağız sağlımızı korumamıza yardımcı olacağı gibi genel sağlığımıza da büyük katkılar sağlar. Ağız sağlığımızı korumak için ikinci yapacağımız basit önlem ise yılda en az 1 kez diş hekimi muayenesi olmaktır" ifadelerini kullandı.

6 AYDA BİR DOKTOR KONTRÖLÜ ŞART

Bireylerin çürük riskleri ve dişeti hastalığı taşıma potansiyelleri bireysel olarak farklılık gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Gemalmaz, "Bu nedenle çürük riski yüksek, dişeti hastalığı taşıma riski yüksek olan bireylerin 6 ayda bir kez mutlaka dişhekimi muayenesi olması gerekir. Yüksek risk grubunda olmayan sağlıklı bireylerin ise yılda 1 kez muayene olması yeterli olur. Her hastalıkta olduğu gibi diş çürükleri, dişeti hastalıkları ve çevre dokuların tümoral oluşumları açısından da erken teşhis çok büyük önem taşır. Basit bir dolgu girişimi ile çözülebilecek küçük sorunlar, hastanın dişhekimine genel kontrol muayenelerini aksatması neticesinde büyük çürüklere ve ileri dişeti hastalıklarına dönüşür ve neticede çok daha ağrılı ve masraflı tedavi seçenekleri gerekli olur" dedi.

ÇOCUKLARIN DİŞLERİNE DİKKAT!

Koruyucu hekimlik önlemlerinin alınmasına dikkat çeken Prof. Dr. Gemalmaz, "Hastalıkları erken teşhis edip tedavi etmenin yanısıra koruyucu hekimlik önlemlerinin alınıp dişlerin ağıza sürmesinden itibaren diş çürüklerinin oluşumunun önlenmesi de önemlidir. Bu konuda okullarda gerçekleştirilen kapsamlı taramalar, çocuklara ağız sağlığını koruma yöntemlerinin öğretilmesi ve ailelerin koruyucu diş tedavilerini aksatmamak adına çocuklarını dişhekimine götürmeleri önemlidir. Çocukluk döneminde ağızda bulunan süt dişlerinin korunmasının yanısıra 6 yaşından itibaren ağıza çıkan daimi