Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

DEPREM ŞEHİTLERİ ANILDI

DEPREM ŞEHİTLERİ ANILDI
17 Ağustos Marmara Depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde görülmemiş bir şekilde ikinci bir deprem meydana geldi: 12 Kasım 1999...


Bolu'da 12 Kasım depreminde hayatını kaybedenleri anmak için Demokrasi meydanında Yasin-i Şerif Tilaveti okutuldu. Saatler 18.57’yi gösterdiğinde de sirenler çalarak depremde hayatını kaybeden deprem şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

Haber: Aslı Akış

Bu kez depremin merkez üssü komşumuz Düzce'ydi. Saatler 18.57'yi gösterdiğinde, Düzce kuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı'yı da yerle bir ederken, Bolu'nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu. Sadece 30 saniye içinde 845 insanımızın hayatını kaybettiği, Türkiye’nin yaşadığı en acı felaketi Düzce depreminde Bolu’da da 48 vatandaşımız hayatını kaybetti, 353 vatandaşımız da yaralandı. Ayrıca, 2 bin 352’i ağır hasarlı olmak üzere 14 bin 13 konut zarar görürken depremden 218’i ağır hasarlı olmak üzere 1.803 işyeri etkilendi.

Bu yıl da 12 Kasım’da yitirilen canlar için Bolu’da Bolu Valiliği ve Bolu Belediye Başkanlığı tarafından bir program düzenlendi. Düzenlenen programda ilk olarak protokol tarafından Kalıcı Konutlar Mevkiinde yapılan Deprem Müzesi ziyaret edildi. Ardından da okullar ve AFAD tarafında kurulan stantlar gezilerek depremde hayatını kaybedenler için Demokrasi Meydanında Yasin-i Şerif Tilaveti okutuldu. Saatler 18.57’yi gösterdiğinde de sirenler çalarak depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Kalıcı Konutlar Mevkiinde yapılan Deprem Müzesi gezisinde konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit, depremle yaşamayı öğrenip bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizerek; “12 Kasım 1999 saat 18.57’de maalesef yüreklimizi parçalayan bir ses ile uyandık hepimiz. Müzedeki fotoğraflardan da görüyoruz 30 saniye öncesinde normal bir hayat sürerken herkes ekmeğine aşına sahipken, yaşamını güzel bir şekilde sürdürürken 30 saniyelik bir sarsıntının arkasında hayat durmuş insanlar bir tas çorbayı alabilmek için kuyruğa girmiş. Bu da depremin ne kadar ağır ve acı olduğunu ifade ediyor.

“DEPREM İLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”

Deprem doğa yaratıldığından bu yana olan ve bundan sonrada olacak bir doğa olayı. Deprem ile yaşamayı öğrenmek durumundayız fakat herkesin bir hakkı var doğanında bir hakkı var. Gidip te doğanın bana ait dediği yere ev yapmamalıyız. 1999 depreminde sonra devletimiz ve milletimiz el ele vererek o yaraları sardı. Ama ne yazık ki giden canları yerine getirmek mümkün olmadı. Bu vesile ile depremde kaybettiğimiz tüm şehitlerimize Cenab-ı haktan rahmet diliyorum ve bundan sonra hem ilimizde hem ülkemizde hem de insanlık tarihinde böyle bir felaketin olmamasını temenni ediyoruz.

“TEDBİRLERİMİZİ ALMAK DURUMUNDAYIZ”

Kendi yaptığımız inşaatların kendi mezarımız haline gelmemesi için de her bir fert olarak kamu kurumlarımız başta olma üzere şartları günün, çağın, teknolojik verilerine uygun olarak geliştirmek buna göre işlem yapmak ve bu konuda birbirimize yardımlaşmak durumundayız. Aynı zamanda depremle yaşamayı da öğrenmek durumundayız. Bu konuda hep beraber el ele verip devlet millet işbirliği ile bu doğanın önüne geçilmez gücünün karşısında tedbirlerimizi almak durumundayız” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK ACILARI HEP BİRLİKTE YAŞADIK”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise;  “Anlamlı ve hüzünlü bir anma programında daha birlikteyiz. Geçirdiğimiz depremlerin acılarını hepimiz hissediyoruz, ancak yakınlarını kaybedenler bu acıyı daha fazla hissediyor. Bu günler hepimiz için mahşeri günler idi. Büyük acıları hep birlikte yaşadık.  Allah’a şükür Bolu’da çok ölüm olmadı. Binalarımızın bir kısmı da hasar gördü. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın geneli dinamik deprem fayları üzerinde kurulmuştur. İnsan yapısı olarak, o günleri çok çabuk unutuyoruz. Bunun anlamı burada hep depremler yaşayacağız. Zamanını ve şiddetini bilemesek te depremle yaşama gerçeğini öğrenmeye mecburuz. Ev yaparken, bina yaparken nereye, nasıl ve hangi teknikle bina yapacağımızı bilmek durumundayız. Acılarını hep birlikte yaşadığımız 17 Ağustos ve 12 Kasım Depremleri bizim aklımızın başına gelmesini sağladı. Depremlerden önce zemin nedir bilmez iken, mühendislik hizmetlerini hesaba katmaz iken, ustanın ve malzemenin iyisini düşünmez iken bugün bunların önemini hiç birimiz inkar etmiyoruz. Bolu’da binaların ve insanların depremle ilgili düşünceleri, yaşanan depremler sonrası bugün çok çok iyi ve kaliteli durumdadır. Allah acılı depremleri inşallah bizlere tekrar göstermez, 12 Kasım Depreminde hayatını kaybedenlere rahmet diliyor, saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.