Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ARASTA ÇARŞISI ŞEKİLLENİYOR

ARASTA ÇARŞISI ŞEKİLLENİYOR
Yukarı Çarşı’da devam eden Arasta Çarşısı çalışmaları kapsamında cephe güzelleştirme ve zemin çalışmaları yapılıyor. Proje kapsamında cephe güzelleştirmesi çalışmalarının yanı sıra, Yemeniciler Sokakta taş döşeme çalışmaları tamamlandı. Proje tamamlandığında, 16’sı tescilli olmak üzere 162 dükkanın tadilatı yapılmış olacak.


Proje hakkında konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Yukarı Çarşının bir turizm merkezi haline gelmesi için Bolu Belediyesi olarak 15 yıldır çalıştıklarını ifade etti. Başkan Yılmaz, “Bu dükkanlar öyle dizayn edilmeli ki insanlar buraya gelip alışveriş yapma ihtiyacı hissetmeli.” diye konuştu.

Özel Haber: M. Fatih Yalınız

Proje detayları hakkında bilgiler veren Bolu Belediyesi Fen İşleri personeli Vasfi Taştan, yukarı çarşıya kapalı çarşı görünümü vermeye çalıştıklarını ifade ederek; “Yukarı Çarşıda 162 adet dükkânımız mevcut. Bunlardan 16 tanesi tescilli geri kalanlar normal eserler. Bunlarla cephe güzelleştirme işi yapıyoruz. Bunun için lambri imalatlarımız var. Ahşap üzerine genelde yapılan imalatlar. Çatıları yeniliyoruz, doğramaları değiştiriyoruz. Çarşımız için yerlerde zemin için değişikliği yapmayı öngörüyoruz. Kapalı çarşı havası verme düşüncemiz var. Bunları yapıp her şeyi düzgün şekilde ilerletip imalatları sıra ile yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu. 

“PROJE NASIL ONAYLANDIYSA O ŞEKİLDE RESTORE EDİYORUZ”

Bolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Restoratörü Senem Karabıyık, Tarihi Arasta Çarşısı’nın 13 yıllık bir proje olduğunu fakat Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yeni onay alındığını belirterek;  “Yukarı Çarşının prosedürleri de Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.  Yaklaşık 13 yıldır devam eden bir proje aslında. 13 yıllık süre sonunda koruma kurulundan nihayet onaylatabildik ve uygulamaya başladık.  Tescilli binalarımızı koruma kurulu nasıl istiyorsa yani proje nasıl onaylandıysa o şekilde restore ediyoruz. Diğer dükkânların sadece cephelerini yapıyoruz. Tescilli binaların çatlak tamiratı, gerekli uygulamaları proje doğrultusunda uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

“Belediye başkanı olduğumuzdan beri bunun için çalışıyoruz”

15 yıldır Yukarı Çarşının restorasyonu için çalıştıklarını kaydeden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise projenin onaylandığını söyledi. Başkan Yılmaz; “Biz hep Bolu’nun geleceğini turizm kenti, spor kenti, sağlık kenti ve üniversite kenti olacak dedik ve 15 yıldır buna yönelik çalışıyoruz. Arasta çarşısı hemen hemen bütün illerde var, büyük illerde kapalı çarşı şeklinde var, küçük yerlerde de bu şekilde yapılmış. Ama şu an geçmişte alış veriş merkezi olarak burası bilinirken, hem şehir merkezindekiler, hem de köylerdekiler gelip burada urbalarını görürken, şu an burası yeni süper marketler, değişik yerler dükkânlar açılınca yavaş yavaş gidiyor. Türkiye’de bu tür alanlar turizme yönelik olarak çalışan alanlar olarak kaldı. Biz de belediye başkanı olduğumuz günden bu yana Yukarı Çarşı’yı restore etmek için çalışıyoruz. Bunun için Anıtlar Kurulundan izin almak gerekiyor. Anıtlarla ne mücadeleler vererek bu projenin onaylanmasını sağladık. Sağlarken de bir de vatandaşın ekonomisine uygun bir şekilde bir projenin olması lazım. Üstünü de kapalı hale dönüştürüp buranın turizme açılması lazım. Buradaki esnaf da artık turizm amaçlı bu dükkânlarını dizayn etmesi lazım. Siz bunu istersiniz ama esnaf istemezse bu iş olmaz. Bunun esnafın bunu isteyip bizi zorlaması lazım ama burada bunu biz yapıyoruz, biz isteyip esnafı zorluyoruz. İnşallah bunlar adım adım gerçekleşecek. Aşağıdaki Taşhan 15 yılımızı verdik bunu yaptık, Yukarı Taşhan’ı hala alamadık. Hatta yukarıdaki Taşhan’daki insanları çıkartmak için Kültür Sitesinin doğusundaki belediye dükkânlarının ikinci katlarını yaptık ki, bedava onları taşıyalım. Burayı da turizm amaçlı biz çalıştıralım turizme kazandıralım dedik. Onu da tam sağlayamadık. Yukarı Taşhan’ı vakıflar bünyesinden belediye bünyesine alamadık. Şu an onda da son aşamalara geldik.” diye konuştu.

“15 yıllık mücadele ile bu noktaya gelebildik”

15 yılın sonunda gelinen noktayı anlatan Başkan Yılmaz şunları söyledi; “Bunlar uzun süreç gerektiren çalışmalar. Şu an burası başladı. Ekonominin de en sıkıntılı olduğu döneme rastladı. Biz esnaftan bunun parasını almamız lazım. Esnafa da az yük vererek bunu almamız lazım. Onları da rahatsız etmememiz lazım. Biz kendimiz şu an ekonomik olarak sıkıntı çekiyoruz. Bir yerden bir hibe, kredi bulabilir miyiz? Dedik ama onu da bulamadık. İnşallah onun araştırmasına da devam ediyoruz. Adım adım burası bitecek, buradaki çalışanlar ve dükkan sahipleri de çile çektiler bunu da biliyoruz. Bu hemen olamıyor bazen. İnşallah bittiği zaman burası Bolu’nun turizm merkezlerinden biri olacak. Asıl amacımız şu, Abant’a, Gölcük’e, Yedigöller’e çok sayıda insan geliyor. Onları buraya çekmemiz lazım. Burada da onların alabileceği bir şeyler olması ki buraya gelsinler. Para harcamaya hazır bir sürü insan var. Bu dükkanlar öyle dizayn edilmeli ki insanlar buraya gelip alışveriş yapma ihtiyacı hissetmeli. Çatılar da kapanınca, burası belki, geç saatlere kadar açık kalacak mekanlar haline dönüşebilir mi? Bizim amacımız bu. İnşallah hem Yukarı Çarşı Koruma Derneği hem de esnaflarla bir araya gelerek burayı Bolu’nun geleceğinde ticaretin geçmişte olduğu gibi asıl işleyeceği mekan haline dönüştürmek. Bu amaca yönelik de 15 yıllık mücadele ile ancak bu noktaya gelebildik. Önümüzdeki sürecin önü açık, izinlerin tamamı alınmış durumda, inşallah burayı farklı bir konuma getirebiliriz diye düşünüyorum. Bolu’muza hayırlı olsun.”