Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

KARADERE İÇME SUYU TÜNELİ TAMAMLANDI

KARADERE İÇME SUYU TÜNELİ TAMAMLANDI
‘Tabiatın Kalbi Bolu’nun merakla beklediği tünel tamamlandı. Bolu’da musluklara kaynak suyu ulaştıracak ve Bolu Belediyesi’nin en prestijli projeleri arasında yer alan Karadere Projesi’nin ilk etabı tamamlandı. 3 bin 674 metrelik uzunluğuyla 2 bin 900 metrelik Bolu Tüneli’ni de geride bırakan Karadere Su Alma Tüneli, kentin 2055 yılına kadar ihtiyaç duyduğu suyun teminini sağlayacak.


Haber: Aslı Akış

Çalışmanın tamamlanmasının ardından Karadere Tüneli’nde basın açıklaması yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bolu içme suyu tünelinde sıkıntılar yaşadık ama belediye danışman ekibiyle beraber tüneli tamamlayarak Bolu Belediyesi tünelci oldu. Ne kadar gurur duysak azdır. İnşallah bu hizmetler devam eder. Ülkemizin en sıkıntılı döneminde bir hayal projesi gibi olan kırmızı benekli balıkların yaşadığı kaynak sularının Bolu’ya akışını da hep beraber göreceğiz. Musluklarımızdan kaynak suyu akmaya başlayacak. Bunlar hep bizim hayallerimizdi” dedi.

“BÜYÜK GURURU HEP BİRLİKTE YAŞIYORUZ”

Tabiatın Kalbi’ne, tabiatın kalbinden can suyu getirdiklerinin altını çizen Yılmaz;  “Daha önce ‘Bolu’ya hizmet için dağları deleriz’ demiştik. Zoru başardık, yapılamaz deneni yaptık. Bugün bu büyük gururu hep birlikte yaşıyoruz. El değmemiş doğallıkta, kaliteli ve sağlıklı Karadere suyunu Bolu’nun musluklarına ulaştırmamıza çok az kaldı. İnşallah devletimizle el ele isale hattı da tamamlandığında Tabiatın Kalbi, çeşmelerinden kaynak suyu akan ilk kent olacak. Yumuşak içimi ve bol oksijenli yapısıyla bu son derece değerli kaynağı kentimize kazandırıp vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız. Çünkü Bolumuz, Bolulular her şeyin en iyisine layık” diye konuştu.

“TÜRKİYE’NİN EN UZUN SU TÜNELİ”

Türkiye’nin en uzun su tünelini açmak için 2 yıl önce ilk adımı attıklarını vurgulayan Başkan Yılmaz “Karadere suyunun şehre getirilmesi projesi şu ana kadar Türkiye’de hiçbir belediyenin cesaret edip yapamadığı büyüklükte bir projedir” diye konuştu. 

“Tabiatın Kalbi Bolumuz musluklarından memba suyu akan ilk kent olacak” diyen Yılmaz;  “Bu büyük proje için 2016 yılında ilk kazmayı vurduk. Tüneli kente yaklaşık 45 km uzaklıktaki Karadere mevkiinde açmaya başladık. Hem giriş hem de çıkıştan kazarak orta noktada buluşturduğumuz tünelde çok şükür ki ışığa ulaştık. Türkiye’nin en uzun su tünelini Bolumuza kazandırdık. Projenin 1’inci etabı olan 3 bin 674 metrelik su alma tünelini tamamladık. Şimdi sıra 2’inci etap olan regülatör ve isale hattının yapımına geldi. İhalemizi Temmuz ayında gerçekleştirdik. İnşallah onaylandığında 40 kilometre uzunluğundaki isale hattını da kısa sürede tamamlayıp bu değerli kaynak suyunu saniyede 293 litre gibi bir hızla kentimize kazandıracağız. ‘Tabiatın Kalbi’ Bolumuz musluklarından memba suyu akan ilk kent olacak.” ifadelerini kullandı.

“TABİATIN KALBİ’NDE SU SIKINTISI ÇEKMEYECEĞİZ”

Karadere Tüneli inşası sırasında yeni kaynak sularına ulaştıklarını belirten Başkan Yılmaz “Bolumuzun ne kadar zengin bir doğa hazinesine sahip olduğunu gördük. Yeni kaynaklar keşfettik. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana Bolu’yu bir dünya şehri yapmak için gayret gösteriyor, hep ileriye bakıyor, geleceği planlıyoruz. Tabiat nimetlerinin ortasında, suyun kuyudan içildiği bir dönemden, memba suyunun musluklara ulaştığı bir döneme geldik. Bolu ancak dünyanın gelişmiş kentleriyle kıyaslanabilecek bir yerdir. Artık kentimizin 2055 yılına kadar su teminini garanti altına alıyoruz. Nüfusumuz hiçbir zaman 350 bini aşmayacak ama biz 1 milyonluk nüfusa yetecek su planlamamızı yaptık. Karadere Tünelimizi Çele Barajı’yla da birleştirdiğimizde nüfusumuz 1 milyon dahi olsa ‘Tabiatın Kalbi’nde su sıkıntısı çekmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.