Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KENDİMİZE ZAMAN AYIRMALIYIZ”

“KENDİMİZE ZAMAN AYIRMALIYIZ”
Uzman Psikolog Eda Kumaş mevsim değişikliğinin insan ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgiler verdi. Kumaş; “Hem beden hem ruh sağlığımız açısından yürümemiz gerekiyor. Güneş ışığından ne kadar faydalanırsak o kadar kendimizi daha iyi hissedip daha pozitif düşünebiliriz” dedi.

Haber: Aslı Akış

Mevsim geçişleri tüm canlılarda olduğu gibi insan üzerinde de fiziksel ve ruhsal değişimlere neden oluyor. İnsanın alıştığı bir düzenden farklı bir düzene geçmesi uyum sağlamasında güçlük yaratıyor. Sonbahar ve kış aylarında doğanın canlılığı kaybetmesi ile birlikte insan ruhu da canlılığını kaybederek karamsarlığa bürünüyor. İşte bu noktada Uzm. Psikolog Eda Kumaş tavsiyelerde bulunarak her şeyden önemlisi kişilerin kendine vakit ayırması gerektiğinin altını çizdi.

“20 DAKİKALIK YÜRÜYÜŞLER YAPMALIYIZ”

Psikolog Eda Kumaş, güneş ışığından yararlanmanın olumlu etkisi oldu kadar yağmurda toprak kokusu ile yapılan yürüyüşünde insanı depresyondan çıkardığını vurgulayarak; “Mevsim geçişleri insanların psikolojisini çok etkilemekte, ruhsal sıkıntılar yaratmakta. Depresyon özellikle sonbaharda yaşanmakta.  Olumlu olarak etkisi yağmur yağdığında toprağın vermiş olduğu o koku ile birlikte insanlar yürüyüşe çıkarsa antiseptik bir özelliği var. Depresyondan çıkmanızı sağlayabilir. Gün ışığı azaldığı ve karanlık ortamlarda bulunduğumuz için kendimizi ev kitlersek oturduğumuz her dakika içinde depresyona maruz kalabiliriz. Bu süreçte günde en az 20 dakikalık yürüyüşler yapmamız gerekiyor. Soğuk, yağmur yağıyor demeden tam tersine soğuk olduğu için yürüyelim. Hem beden hem ruh sağlığımız açısından yürümemiz gerekiyor. Güneş ışığından ne kadar faydalanırsak o kadar kendimizi daha iyi hissedip daha pozitif düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.

 “KENDİMİZE ZAMAN AYIRMALIYIZ”

Düzenli beslenme ve uykunun önemli olduğunun belirten Kumaş; “Düzenli uyku çok önemli. Düzenli uykudan kastımız 8 saat uyumaktan ziyade erken kalkmalıyız. Güneş ışığı azaldığı ve günü verimli kullanabilmek için erken kalkmalıyız. Beslenmemiz de burada çok önemli. Sağlıklı besinler tüketmeliyiz. Çalışıyorsak iş çıkışları bir takın sosyal aktivitelerde bulunabiliriz. Öğle arasında dışarıda bulunsak daha güzel olur. Sonbaharın etkisi ile her şeyden önemlisi kendimize zaman ayırmalıyız” şeklinde konuştu.