Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BİNLERCE KİŞİ CUMHURİYETİ “FENER ALAYI” İLE KUTLADI

BİNLERCE KİŞİ CUMHURİYETİ “FENER ALAYI”  İLE KUTLADI
CHP Bolu İl Teşkilatı tarafından Cumhuriyetin 95’inci yıldönümü kutlamaları çerçevesinde fener alayı düzenlendi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlediği Fener Alayı’na ise binlerce kişi Türk bayraklarıyla katıldı.


Haber: Aslı Akış

CHP Bolu İl Başkanlığı tarafından düzenlenen fener alayı yürüyüşüne CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, CHP Bolu Belediye Başkan Aday adayları Erhan Beykoz ve Cahit Çıngı, partililer ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 95. Yılında Cumhuriyet Halk Partisi binlerce kişinin katıldığı fener alayı düzenledi.  Atatürk Bulvarı Tuser Apartmanı önünde ellerinde meşaleler ve Türk bayraklarıyla toplanan Bolulular Kent Meydanı’na kadar Marşlar ve sloganlar eşliğinde yürüdüler. Yürüyüşün ön safında Atatürk Portresi ve Türk Bayrağı yer aldı. Ellerindeki Türk bayrakları ve Atatürk flamalarıyla yürüyüşe katılan vatandaşlar, “Mustafa Kemalin askerleriyiz” sloganları attılar. Binlerce cumhuriyet sevdalısı, askere lojmanların önüne geldiğinde de hep bir ağızdan; “Şehitler ölmez vatan bölünmez” diyerek Mehmetçiğin yanında olduğunu ve şehitleri unutmadıkları gösterdiler. Öte yandan sokaktaki vatandaşlar da korteji cep telefonlarıyla görüntülediler. 

Muhteşem kalabalık kortej eşliğinde geniş güvenlik önlemleri altında Kent Meydanındaki Mehmet Yücetürk Sanat Merkezinin önündeki alanda toplandılar. Burada ilk olarak CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan Bolululara seslendi.

"BİZLER BU CUMHURİYETİN ÇOCUKLARIYIZ DA ONLAR ACABA KİMİN ÇOCUKLARI?"

Vatandaşların Cumhuriyet bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Özcan; “Bu milli bayramımızı birlikte kutlamak üzere bu alanda bulunan, bu alanı dolduran binlerce Bolulu hemşerilerimize şükranlarımı sunuyorum. Hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Bakın biz sizlerle birçok bayramda bir araya geldik.  Her seferinde zorluklarla karşılaşıyoruz. Bakın nasıl konuşuyoruz, görüyor musunuz? Genç kardeşimiz ses sistemini eliyle tutuyor, bizde sizlere düşüncelerimizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Hemen şurada Belediyenin şurada bir ses sistemi var, ışıklandırması var. Bunların hiçbiri yok. Şimdi ben soruyorum. Bizler bu Cumhuriyetin çocuklarıyız da onlar acaba kimin çocukları da bu Cumhuriyetin çocuklarına bu kadar sıkıntı yaratıyor. Şuna emin olun 23 Nisan’dan itibaren artık bütün bayramlarda belediye başkanları halka kutlama için vermesi gereken desteği fazlasıyla verecek.  Bu sıkıntılı son bayram” ifadelerini kullandı.

“EZANDA BİZİM BAYRAK DA BİZİM”

Konuşmasına ezan okunması sebebiyle ara veren Özcan; “Her yerde söylüyoruz, ezanda bizim bayrakta bizim” dedi. Özcan; “ Cumhuriyette bizim, Mustafa Kemal Atatürk’te hepimizin. Cumhuriyetle sorunu olanlara sesleniyorum. Cumhuriyet ile sizin ne sorununuz olacak. Bu alanı dolduran binlerce Bolulu,  şuan Türkiye’de meydanlarda olan binlerce vatandaşımız neden Mustafa Kemal Atatürk’e minnettar? Bunu bir öyküsü var, bunun bir hikayesi var. Mustafa Kemal Atatürk milli mücadeleye başlarken önce Sivas ve Erzurum Kongrelerini gerçekleştirmiş.  Sonra milletin egemenliğini millete vermiş. Yani 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinde açmak suretiyle hem milli mücadeleyi resmen başlatmış,  hem de egemenliğin kayıtsız ve şartsız millete ait olduğunu söylemiş. İşte 23 Nisanlar bizim için bu yüzden önemli. 19 Mayıs’ın önemi ne? 19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıkıp milli mücadele için Anadolu’ya ilk adım attığı yer. 30 Ağustos’unda bir hikayesi var. 30 Ağustos da gerçekten yedi düvele meydan okumuş, emperyalizme karşı büyük bir zafer kazanmıştır. İşte onu kutluyoruz. 29 Ekimde de bütün bu kazanımları taçlandırmışız ve Cumhuriyeti ilan etmişiz. İşte bunu idrak edemeyenlere tekrar hatırlatmak isteriz.  Şimdi bize bu elektriği vermeyenler, bu ses düzenini vermeyenler Mustafa Kemal Atatürk sevgisini bu milletin yüreğinden atmaya çalışanlara şunu hatırlatmak isterim. Bakın az önce ezanımız okunurken hepimiz sustuk ve ezanımızı dinledik. Ama bu mücadele başarıya ulaşmamış olsaydı, eğer biz zaferle çıkmış olmasaydık, eğer bu milli bayramlarımızı kutlayamasaydık bugün bu ezanı da dinleyemiyor olacaktık” şeklinde konuştu.

“AYNI KARARLILIKLA YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

Tanju Özcan konuşmasının devamında hükümete yüklendi. Özcan; “Bu Cumhuriyet düşmanlarının bugün bir tanesinin adı belki Hristo,  diğerinin adı da Yorgo olacaktı. Bunları hatırlatmak gerekiyor. Bugün belki bu ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip yerine Hristo olacaktı, belki bu ülkenin Meclis Başkanının adı da Binali yerine Yorgo olacaktı. İşte bunu anlamakta güçlük çekiyorlar. O yüzden tekrar hatırlatmak istedik. Bakın birkaç yıl önce ne yaptılar? Bayram kutlamalarını halka, milletimize kapattılar. Ama ne oldu? Ondan sonra millet Cumhuriyetine, Milli Bayramlarına daha bir kararlılıkla sahip çıkar oldu.  Belki yaptıklarından pişman oldular.  Şuna emin olun biz aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Belki bu Cumhuriyet düşmanlarından ülkemizi kurtaramamış olabiliriz. Ama o umutlarımızın sona erdiği anlamına gelmez. Mustafa Kemal Atatürk bu Cumhuriyeti bize emanet etmiş. Emin olun şuanda bu ülkede yaşananlardan dolayı kurucu liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kemikleri sızlıyor. Cumhuriyetin 95. Kuruluş yılını kutluyoruz. 100. Kuruluş yıl dönümü çok önemli. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 100. yılında bu Cumhuriyet düşmanlarından kurtarmamız şart. Bu bizim boynumuzun borcu. Her yıl bu Fener Alayını düzenliyoruz.  Bu yıl beni özellikle beni memnun eden bir şey oldu. Yaş ortalaması gençleşmiş. Her yıl bu meydanda yaş ortalaması 40’ın üzerindeyken, bugün 20’li yaşlara düştüğünü memnuniyetle görüyoruz. Burada “Mustafa Kemal Atatürk’ün Askerleriyiz” diyen çocuklarımızı görmek beni mutlu ediyor. Biz bu sloganı çok duymuştuk ama işte bu çocuklarımızdan bunu duymak en güzeli oldu, en anlamlısı oldu” diye konuştu.

“BU ÜLKENİN ÇOCUKLARI DONARAK ÖLMEMELİDİR”

Tanju Özcan’ın konuşmasının ardından kendisine söz verilen CHP Bolu İl Başkanı Hüseyin Kazım Karsu, bir gün yeniden Türkiye cumhuriyeti eski günlerine kavuşacak vurgusu yaptı. Karsu; “Sevgili yurttaşlarım, sevgili Bolulular gözünüz aydın olsun,  ufkunuz açık olsun. Mustafa Kemal’in askerleri, bu ülkenin aydınlık yolunun insanları hoş geldiniz. Bir gün olacak Türkiye Cumhuriyeti yine eski günlerine kavuşacak. Ne bölüneceğiz nede ayrılacağız. Hep birbirimizi seveceğiz. Her şeyin yolu sevgiden, birlikten, beraberlikten geçer. Mustafa Kemal bize birliği beraberliği muhafaza etsinler diye bu ülkeyi teslim etti. Bugüne kadar ülkemizde canlarını feda eden şehitlerimize, gazilerimize rahmetle, şükranla, hürmetle huzurlarınızda eğiliyorum. Biliyorsunuz 2-3 gün önce 2 tane yiğidimizi soğuya teslim ettik.. Herkesin cebinde telefon varken, evinde telefon varken, gökyüzünde uydular varken 2 tane askerimizi soğukta dondurduk.  Bu aslında bir yüz karasıdır. Hepinizden onlar adına özür diliyorum. Bu ülkenin çocukları donarak ölmemelidir. Şehitlik bizim özlemimizdir. Vatan müdafaası söz konusu olduğu zaman hepimizin yolu şehitlikten, gazilikten geçer. Zaten Mustafa Kemal bize bunları öğretti” açıklamasında bulundu.

CHP’nin düzenlediği meşaleli Cumhuriyet yürüyüşüne yaşları küçük olan Iraklı ve Afganlı küçük çocuklarda ellerindeki Türk bayraklarıyla destek verdiler. Bir grup Bolulu motosiklet sevdalısı da motosikletleri ve Türk bayraklarıyla klakson çalarak sürüş yaptılar. Yürüyüşün sonunda binlerce vatandaş hep bir ağızdan Andımızı ve İstiklal Marşını okudu ve grup daha sonra dağıldı.