Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

CUMHURİYETİN 95’İNCİ YILI COŞKUYLA KUTLANDI

CUMHURİYETİN 95’İNCİ YILI COŞKUYLA KUTLANDI
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 95'inci yıl dönümü, Bolu’da coşkuyla kutlandı. Her yaş grubundan, çocuğu, genci, yaşlısı ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle törende bulundu.


Haber: Aslı Akış 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 95’inci Yıldönümü Kutlamaları çerçevesinde Bolu Valisi Aydın Baruş ilk olarak tebrikleri makamında kabul etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerinin kabulü, ikramların ardından sonra erdi.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Demokrasi Meydanında yapılan programla devam etti. Demokrasi Meydanında düzenlenen programa öğrenciler ve vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

Törene Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Bolu 2. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Bolu İdare Mahkemesi Başkanı Turgut Delal, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, askeri erkan, gaziler, öğretmeler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Demokrasi Meydanında yapılan tören, Vali Aydın Baruş, Bolu 2. Komando Tugay Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından törene katılanların ve vatandaşların bayramını kutlaması ile başladı.

Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu. Ardından Vali Aydın Baruş, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

“29 EKİM MİLLETİMİZİN BİN YILLIK TARİHİNİN DÖNÜM NOKTASIDIR”

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95’inci yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun. Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyük Millet Meclisimizce ilan edildiği 29 Ekim 1923, Milletimizin Anadolu topraklarındaki bin yıllık tarihinin dönüm noktasıdır. 1071 yılında atamız Alparslan’ın beyaz kefenini giyerek ve ölüme meydan okuyarak ordusuna kumanda ettiği Malazgirt Meydan Savaşı’nda kazandığı kutlu zaferle milletimize açılan Anadolu toprakları o günden beri bizlere yurt olmuştur. Anadolu’yu vatan bilen aziz milletimiz, tarihine yön veren inancıyla ve atalarından miras aldığı cesaret ve fedakârlık ruhuyla bu topraklar üzerinde kurduğu devletleri yaşatmak için her zorluğa göğüs germiştir. Bu topraklardan neşet eden ve üç kıtada gölgesi yayılan ulu bir çınar misali cihan devleti haline gelen Osmanlı İmparatorluğu altı asır boyunca dünya tarihine istikamet veren güçlerden biri olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu, son iki yüz yılında yaşanan duraklama ve gerileme döneminde hâkimiyet kurduğu toprakların önemli bir kısmını kaybetmiş, kaybedilen topraklarda yaşayan milyonlarca soydaşımız ana vatan bildikleri Anadolu’ya göç etmiş, kurtuluşlarını bu topraklarda görmüştür” ifadelerine yer verdi.

“TARİHTE ENDER GÖRÜLEN DİRİLİŞ DESTANINA İMZA ATMIŞTIR”

Uluslararası güçlerin sömürgelerine yeni topraklar eklemek amacıyla başlattığı Birinci Dünya Savaşı birçok imparatorluğun parçalanmasına neden olduğunu belirten Vali Baruş, “Osmanlı İmparatorluğu da savaşta kaybeden güçlerden biri olarak yenik sayılmış, savaş sonucunda imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması ile Anadolu’yu da kapsayan topraklar savaşın galibi istilacı güçler tarafından işgal edilmeye başlanmıştır. Anadolu’nun üzerine karabulutların çöktüğü ve umutsuzluğun hâkim olduğu o günlerde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla ayağa kalkan Milletimiz, “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım, hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diyerek yurdun dört bir tarafında bağımsızlık meşalesini yakmıştır. Amasya’da, Erzurum’da, Sivas’ta ve Anadolu’nun ve Trakya’nın diğer bölgelerinde Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetleri şemsiyesi altında yapılan toplantı ve kongreler sonucunda, genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden silaha sarılan halkımız tarihte ender görülen bir diriliş destanına imza atmıştır” dedi.

“CUMHURİYETİMİZİN 95 İNCİ YILI KUTLU OLSUN”

Konuşmasının sonunda gençlere de seslenen Vali Baruş, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözünü asla unutmayınız; "Ey yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyet'i biz kurduk, O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizlersiniz." Atalarımızın bizlere canlarıyla ve kanlarıyla miras bıraktığı Türkiye Cumhuriyetine her şart altında sahip çıkacağınıza, Cumhuriyetimizi ilel-ebed payidar kılmak,  medeniyetler yarışında ülkemizi çok daha ileri seviyelere taşımak için yılmadan çalışacağınıza yürekten inanıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Savaşımızın kahramanları olmak üzere, vatanımızın bütünlüğü ve milletimizin birlik-beraberliği için canlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla yâd ediyorum. Cumhuriyetimizin 95 inci yılı kutlu olsun. Yüce Allah Devletimize ve Milletimize zeval vermesin. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından “Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk” temalı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri ile oryantring yarışmasında dereceye giren öğretmenlere ödülleri verildi. Ödül takdimden sonra halk oyunları gösterileri sunuldu ve şiirler okundu.  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları gösterisi sonrasında Belediye Bandosu eşliğinde tören geçişi yapıldı. Öğrencilerin protokolü selamlamasının ardından yürümeye başlayan Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığına bağlı askerlerin ‘Vatan sana canım feda’, ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ sloganları eşliğinde yürüyüşü büyük alkış aldı.

Tören sonunda Bolu Valisi Aydın Baruş tören komitesi ve öğrencileri tebrik etti.

 

Etiketler: