Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“BAŞARI ORANI % 95”

“BAŞARI ORANI % 95”
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü İzzet Baysal Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Barış Alkan’a diz ağrıları ve diz kapağı protezi hakkında bilgiler verdi.

Diz ağrıları ve hareket kısıtlığının hayatı olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan olduğu ifade eden Dr. Barış Alkan, ilaç ve fizik tedavi ile sonuç alınmadığında cerrahi tedavi yapıldığının altını çizdi. Öte yandan diz protezi nedir? Hangi hastalara uygulanır? Başarı oranı nedir? İlerleyen yıllarda tekrar operasyon gerekir mi? sorularını yanıtladı.

Diz ağrılarını kabus olmaktan çıkabileceğini söyleyen Dr. Barış Alkan;  “Diz kapağında oluşan ağrılar yaş guruplarına göre farklılıklar göstermekle beraber özelikle yaşlılarda meydana gelen kireçlenmeler ve bazı romatizmal hastalıklar sebebiyle oluşan yıpranma, ağrı ve hareket kısıtlığı sebebiyle oluşan ve ilaç, fizik tedavi ve dinlenme ile geçmeyen ağrılarda cerrahi tedavi düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

“DİZ PROTEZİ DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

Hastaların hangi şikayetler ile başvurduğunu ifade eden Barış Alkan; “Hastalar genelde merdiven inip çıkarken, namaz kılarken, çömelme gereken hareketlerlerde ve gece artan ağrı duymakta ve hareketleri kısıtlanmaktadır. Dinlenme, kilo verme, yürüteç, baston kullanma gibi diğer yöntemlerinin işe yaramadığı ve ağrının devam ettiği durumlarda hastalar diz protezi açısından değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu. 

“HASTALARIN YAŞAM KALİTELERİ ARTIYOR”

Ameliyat sonrasında hastaların yaşam kalitesinin arttığına dikkat çeken Alkan, Diz protezi, diz hareketlerini taklit eden, yapay bir eklem oluşturulmasıdır. Diz protezi genç hastalara da uygulanabilir olmasına rağmen protez ameliyatının genellikle 60 yaşını geçmiş hastalara uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. Protezlerin ömrünün ortalama 15-20 yıl arasında değiştiğini dile getirerek ameliyatlarda başarı oranın % 95’lerde olduğunu ve hastaların yaşam kalitelerinin arttığını da ekledi.

AMELİYAT İÇİN RANDEVU GÜNÜ NASIL BELİRLENİYOR?

Polikliniğimize başvuran hastaların aciliyet durumuna göre operasyonlarımızı planlıyoruz. Hastanemizde 7 gün 24 saat aktif olarak çalışan ameliyathanemiz bulunmakta gerek personel gerekse malzeme ve cihaz konusunda herhangi eksiklik olmadığından poliklinik muayenesi ve anestezi hazırlığı yapılmış olan hastalarımızı ivedilikle operasyona alıyoruz. Hastane yönetimimize sizin aracılığınız ile teşekkür etmek istiyorum, çünkü ameliyatlar için gerekli her türlü imkanı biz cerrahlara ve hastalarımıza eksiksiz sağlamaktalar ve bu konuda oldukça hassas davranmaktalar. Her hastanın ameliyat öncesi hazırlığı farklıdır. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra hastalarımıza operasyon tarihi verilerek ameliyat gerçekleştiriliyor.

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI YAŞANANLAR NELERDİR?

Opr. Dr. Barış Alkan diz protezi ameliyatının anestezi altında yapıldığını ve ameliyat öncesi hazırlıkların tamamlanmasının ardından ortalama 3 gün içerisinde ameliyat tarihi verdiklerini, ameliyat süresinin hastadan hastaya değişmekle beraber ortalama 1 saat sürdüğünü ve hastalarımızı 3 gün hastanemizde misafir ettiğimizi belirtti.

“KONTROLLER İHMAL EDİLMEMELİ”

Hastaların taburcu olduktan sonra nelere dikkat etmesi konusunda uyarılarda bulunan Alkan; “Diz protezi operasyonu geçiren hastalarımızı, ameliyat olan ayağını yukarda tutması, soğuk uygulama yapması, hastanede kaldıkları müddetçe fizyoterapist eşliğinde yaptıkları egzersizlerine evde de devam etmesi, sigara içmemesi ve kontrollerini ihmal edilmemesi tavsiyeleri ile taburcu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak hastanede ortopedi ve travmatoloji operasyonları dışında ameliyatlarında olduğunu belirten Opr. Dr. Barış Alkan;  “Hastanemizde, kalça protezi, ön çapraz bağ operasyonları, menisküs yırtıkları, omuz yırtıkları ve travma sonucunda oluşan her türlü kırık operasyonları tedavi edilmektedir” dedi.