Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU BELEDİYESİ’NDEN YERLİ TOHUM HAMLESİ

BOLU BELEDİYESİ’NDEN YERLİ TOHUM HAMLESİ
Bolu Belediye Başkanı Alaaaddin Yılmaz, yerel tohumların ıslahı, çoğaltılması ve çiftçilere dağıtılması için Akça Tohumculuk ARGE Sanayi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Yılmaz ve Yerlikaya, yaptıkları görüşmede, yerel tohumların ıslahı, çoğaltılması ve çiftçilere dağıtımı konusunda atılacak adımlarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, makamında ağırladığı Akça Tohumculuk Arge Sanayi A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya ile Perşembe günü öğleden sonra bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile tohumculuk üzerine 2010 yılından beri Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent bünyesinde Arge çalışmalarını sürdüren Akça Tohumculuk A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya, Bolu’nun yerel tohumları üzerine verimli bir görüşme gerçekleştirdi.

Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın’ın da hazır bulunduğu görüşmede Yılmaz ve Yerlikaya, yerel tohumların ıslahı, çoğaltılması ve çiftçilere dağıtılması konusunda atılacak adımlarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Yerlikaya: “Türkiye’de bu alanda yapılan en önemli toplantı”

Akça Tohumculuk Arge Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya,  görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, çok önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek “Türkiye’de bu alanda yapılan en önemli toplantı bu toplantıdır. Bir il belediyesi ile tohum ıslah kurumuyla ilk defa bir araya geliyor. Bolu Belediyesi’nin bu konuda çok ciddi, çok samimi çalışmaları var. Bizler de sayın başkanımızla Bolulu çiftçimize güzel tohumları nasıl sağlayabiliriz onu konuşuyoruz” dedi.

“Tohum Türkiye ve dünyada önemli bir konu”

Tohum konusunun Türkiye’de ve dünyada önemli bir konu olduğunu vurgulaya Yerlikaya, “Çünkü insan sağlığını direkt ilgilendirir, gıda güvenliğini, insanların sağlıklı ve devamlı düzgün beslenebilmeleri bu tohumdan başlar. Bu tohumlar dışa bağımlı olmadan düzgün geliştirilerek sağlıklı tohum sağlayarak gelecek nesillerimizin ve bizlerin sağlıklı beslenmelerini sağlarız.” diye konuştu.

“Bolulular olarak ne kadar gurur duysak azdır”

Bolu Belediyesi’nin tarımsal arge çalışmalarına da değinen Yerlikaya, “Burada şunu gördük ki, çok güzel adımlar atılmış çok memnun oldum. Başkanımızı tebrik ediyorum, başkanımızın yaptığı çalışmalar Türkiye’de öncüdür. Bolulular olarak ne kadar gurur duysak azdır. İnşallah bu ortak çalışmalarla Türkiye’de tohumda Bolu Belediyesi’nin de katkılarıyla, ciddi adımlar atılacak. Böylece Bolu çiftçisi, yerli, sağlıklı tohuma ve fideye ulaşacak. Bolu insanı sağlıklı, güvenilir gıdaya erişmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz: “Buradan bir netice çıkacaktır”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da işini seven insanları bir araya getirdiklerini belirterek, “İki işini seven insan bir araya gelirse buradan bir netice çıkacaktır. Biz de bu neticeyi takip edeceğiz.” dedi. Yılmaz, aslen Bolulu olan Akça Tohumculuk Arge Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerlikaya ile ilgili de “Allah’a binlerce şükür ki, Bolu’dan bir arkadaşımızın yerli ve bize ait tohumları ıslah edip, Türkiye’ye ve dünyaya kazandırmış olması başlı başına bir gurur kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu.

“Bolu, ıza buğdayı tohum merkezi olacak”

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 10 bin yıldır genetiğini koruyan Iza buğdayı ile ilgili de görüşlerini paylaştı. Yılmaz, Bolu’yu ıza buğdayının tohum merkezi haline getireceklerini söyledi. Iza buğdayında verimi artırmaya yönelik ıslah çalışmalarının önemine değinen kaydeden Yılmaz, “Buradaki hadise de şu; Iza buğdayı ekilen alanlarda, dönümden kaç kilo alıyoruz, ıza buğdayı değil de normal buğday ekseydik kaç kilo alırdık, bunlar çok önemli. Aynı tohumu ıslah edersek, kaç kilo alabiliriz? Tohumu ıslah etmek, tohumu değiştirme anlamı taşımıyor. Aynı genleri muhafaza ederek tohum üzerindeki çalışmalarla ıslah çalışmaları ile 100 kilo elde ediyorsak, bunu 150 – 200 kiloya çıkartabilir miyiz? Biz 3 tonu 5 tona kendimiz çıkartabiliyorsak, bunu becerememişiz. Bunu Türkiye’de ilk becermeye çalışan Bolulu bir kardeşimiz, Metin Yerlikaya. Bu da beni ayrıca heyecanlandırıyor.” diye konuştu.