Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

SÜLÜK TEDAVİSİ İLE HASTALAR ŞİFA BULUYOR

SÜLÜK TEDAVİSİ İLE HASTALAR ŞİFA BULUYOR
BAİBÜ İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erdal Dilekçi, hizmete açılan “Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezi’ hakkında bilgiler verdi.

Erdal Dilekçi, Karacasu’da bulunan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezinde Alternatif Tıbbın yanında Sülük Tedavisi’nin uygulandığını söyledi.

Dilekçi, modern tıbbın yanında geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın tedavileri destekleyen bir yöntem olduğunun altını çizerek; “Çoğu da yüzyıllardır usta-çırak ilişkisi ile aktarılmış olan bilgilerin, son yıllarda gerek Avrupa’da gerekse Türkiye’de çok fazla talebi olması üzerine bilimsel olarak ve hastane koşullarında uygulanabildiği merkezler olarak öne çıkıyor. Bizim hastanemizdeki merkez de böyle bir durumda. Türkiye’de 20’nci merkez konumunda” diye konuştu.

“ÇEVRE İLLERDEN HASTA TALEBİ ALMAKTAYIZ”

Bolu dışında çevre iller ve Batı Karadeniz Bölgesi’nden çok yoğun hasta talebi olduğunu belirten Dilekçi; “Daha önce, hastanemiz tüm Türkiye’de hizmet veren ve modern tıbbın birçok özelliğini taşıyan, tedavi ve cihazlarını kullanan bir hastane durumundaydı. Tüm Türkiye’den hastamız vardı. Ayrıca, kaplıcamız da vardı. Biz bunların yanına yaklaşık 1,5 yıldır hastanemizde Akupunktur hizmeti veriyorduk. Bununla birlikte eylül ayının başından itibaren Türkiye’nin 20. merkezi olan GETAT merkezi olarak hizmet vermeye başladık. Merkezimizde daha önce Akupunktur ve kupa hacamat tedavisi uygulayan Doktor Nuran Hanım’ın yanında bir de Doktor Özgür Bey de hizmet vermeye başladı. Doktor Özgür Bey üniversite binamızdaki GETAT merkezinde hizmet veriyor. Burada sülük tedavisi, kupa hacamat, ozon, mezoterapi ve hipnoz tedavisi uyguluyoruz. Yaklaşık olarak her gün randevulu işlem uygulanan 10 hastası oluyor. Başvuran hastalarımıza da gerekli tetkikler yapıldıktan sonra randevu veriliyor ve uygun olan bu tedavi yöntemlerinden bir ya da birkaçını kombine ederek tedaviler düzenleniyor. Burada hem ayaktan gelen hastalarımızın tedavileri uygulanmakla birlikte yatan hastalarımızda gelirse, bunları da değerlendiriyoruz. Şuan için Bolu Merkez’den çok yoğun talep varken, özellikle çevre illerden de çok ciddi hasta talebi almaktayız. Başlayalı 1,5 aylık bir süre oldu, bu sürede 200’ü aşkın hastaya tedavi verdik. Bazılarına tek tedavi uygulanırken bazılarına birkaç tedavi birlikte uygulandı” ifadelerini kullandı.

“ENFEKSİYON SONUCU AMELİYAT GEÇİREN HASTALAR VAR”

Tedavilerin hastane ortamında yapılması gerektiğini vurgulayan Başhekim Dilekçi, doktor kontrolünde yapılmayan tedaviler sonucunda hastaların enfeksiyon kapma riskinin olduğunu belirtti. Dilekçi; “Burada asıl önemli olan kısım, bu tedaviler yıllardır yapılıyordu, hala yapılıyor. Biz bu tedavilerin özellikle yan etkileri ile çok fazla karşılaşıyorduk. Çünkü doktor kontrolünde değildi, hastalar tıbbi olarak yeterince değerlendirilmiyordu. Kanama şikayeti ile acile giden hastalar, enfeksiyon sonucu ciddi ameliyatlar geçiren hastalar vardı. Böyle bir talep vardı ve Sağlık Bakanlığı’nın da bu yönde çalışması olması üzerine, bu işin merdiven altından daha temiz, daha uygun tedaviler uygulanabilir yerlerde uygulanması amacıyla hastanemizde böyle bir merkez kurduk. Bu kadar çok sayıda hizmetin verildiği bir merkez, Türkiye’de çok az sayıda bulunuyor. Dışarıda, bu işin komplikasyonları ile karşılaşmadan, daha verimli sonuç alacakları, daha iyi şekilde sağlıklarına kavuşacakları bir merkez olduğumuzu belirtmeye çalışıyoruz. Gerçekten böyle bir tedaviye ihtiyaçları varsa, bunu bizim merkezimizde almaları gerektiğini söylüyoruz. Bu hizmetlerin hastanede, sağlık tesisi temizliği ve profesyonelliğinde alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.


SÜLÜK TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANIR?

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Uzm. Dr. Özgür Aslan ise sülük tedavisi kimlere uygulanır, tedavi süresi ve dikkat edilmesi gereken hususlarda açıklamada bulundu. Aslan, “Merkezimiz açılalı 2 ay oldu. 2 ay boyunca buraya gelen hastalar genelde eklem ağrıları, varis hastalığından kaynaklı bacaklarda ağrı ve yanma şikayeti ve bel boyun ağrıları ile geliyorlar. Gelen hastaları önce değerlendiriyoruz, hastanın şikayetine uygun olarak elimizdeki geleneksel tıp metotlarından uygulayabileceğimiz ne varsa ona göre hastaya yardımcı olmaya çalışıyoruz.

“YAN ETKİSİ YOK”

Sülük tedavisinde, hastalar buraya başvurduktan sonra tedavi odalarımıza alıyoruz. Uygulanacak bölgeyi temizleyip, hazırladıktan sonra sülüklerimizi o bölgeye tutturuyoruz. Geri kalan tedaviyi sülükler yapıyor. Hastalarda yaş sınırımız yok ama geleneksel tıp merkezlerinde genellikle 18 yaş altı hastalara bakmıyoruz, üst yaş sınırımız yok. Sülük tedavisinin bilinen yan etkisi yok. Sadece kanamayı artırabilir. Hasta çok fazla kansız ve düşkünse ya da kan ilacı kullanıyorsa onlara sülük tedavisi uygulamıyoruz.

“KORKULACAK BİR YANI YOK”

Sülükleri tutturduktan sonra sülüklerin kendini bırakması ve doyması 1 ya da 1,5 saat zaman alıyor. Sonrasında, yaklaşık 4 ila 6 saat boyunca hafif bir kanama oluyor. 24 saati bulan kanama ihtimali de var ama bu kanamalar ince, sızma tarzında bir kanama. Onun dışında herhangi bir sıkıntısı yok. Sülük tedavisinin korkulacak bir yanı yok” dedi.