Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BOLU MÜSİAD’DA YÜKSEK HIZLI TREN KONFERANSI

BOLU MÜSİAD’DA YÜKSEK HIZLI TREN KONFERANSI
Bolu ve Düzce MÜSİAD Şubelerinin ortak çalışması ile MÜSİAD Bolu Şubesinde Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar tarafından yüksek hızlı tren konulu bir konferans verildi. Konferansta yaptığı çalışmayı aktaran Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Ankara – İstanbul arası yüksek hızlı trenin Bolu ve Düzce’den geçmesi gerektiğini ifade etti.

TCDD tarafından yapılan çalışmada, hattın Ankara, Beypazarı ve Sakarya’dan geçtiğini söyleyen Şamandar, en verimli hattın, Ankara, Kızılcahamam, Gerede, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Gebze, İstanbul hattı olduğunu ifade etti. 

MEHMET FATİH YALINIZ

MÜSİAD Bolu Şubesinde düzenlenen konferansta ilk konuşmayı yapan MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Abdullah Abat, Bolu ve Düzce gibi turizm potansiyeli olan illerde trenin olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Abat şöyle konuştu; “Bundan iki yıl önce Düzce MÜSİAD tarafından düzenlenen bir organizasyonda hocamızın bu yola ne kadar değer verip, bununla ilgili ne kadar kafa yorduğunu bizler şahit olduk. Bunla alakalı da bolu ve Düzce MÜSİAD öncülüğünde nasıl bir girişim yapabiliriz? Bunun planlarını yaptık. Ama bu işler sivil toplum kuruluşları çok fazla ileri götüremiyor. Bu dosyanın bir üzerini, fizibilite çalışmalarını ve artısı eksisini içeren geniş bir dosyayı Binali Yıldırım Bey’e genel merkez nezdinde ilettik. Olumlu dönüşler ve bize verilen bir söz oldu. Bu iş adamları derneğinin çabasıyla hocamızın ekibinin çalışmaları ile olacak şeyler değildi. Biz bir şeylerin önünü açmaya ve önderlik yapmaya çalıştık. Bunu yaparken de, trenin buradan gelip geçmesi ile alakalı bir pr elde edelim, MÜSİAD olarak bir şey yapmış olalım diye değil, bu civarı etkileyecek, istihdam açısından, özellikle Bolu gibi, Düzce gibi turizmde öncü olmak isteyen iller için tren olmazsa olmaz. Avrupa’da ulaşımın hemen hemen %60’ı trenle yapılıyor. Bunun için biz bir kapı açtık, bazı sözler aldık ama bize verilen sözler ne aşamada, bilmiyoruz. Hocamız sağ olsun bu konuda Düzce ve Bolu’ya gönül vermiş biri olarak elinden geleni yapıyor.”

Abat’tan sonra konuşan MÜSİAD Düzce Şube Başkanı Vefa Pehlivan, projenin hayata geçmesini dilediklerini söyledi. Pehlivan, “Bizler yaklaşık 2 – 3 yıldır, bu projenin takipçisiyiz. Bu konuda hocam çok güzel çalıştı. Bu konuda kendisini takdir ediyoruz. İnşallah, bu proje hayata geçer.” dedi.

Daha sonra sunumunu gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar projenin detaylarını anlattı. Şamandar, “Şu anda Ankara’dan, Polatlı üzerinden Eskişehir, Bilecik’ten devam ediyor fakat bu hat 100 kilometre uzatıyor. Bu hatta da günde 5 bin kişi taşınıyor. Japon günde 300 bin kişi taşırken, biz 5 bin kişi taşıyoruz. Şu an TCDD’de bir plan var, Ankara’dan Beypazarı’ndan Sakarya’ya gidiyor, oradan İstanbul’a geçiyor. Bu projenin fizibilitesi 2011 yılında yapılmış, bu kendini 30 yılda amorti ediyor. Dedik ki bu yanlış, doğrusu, Ankara, Kızılcahamam, Gerede, Bolu, Düzce, Sakarya, Kocaeli, Gebze, İstanbul hattıdır. Bizim planladığımız hat 6 ilde, devletin planladığı hat 3 ilde duruyor. Bizim projemizde yolcu sayısını 3’e katlıyoruz. Kendini 30 yılda amorti edecek bir hatta şirketlerin gireceğini düşünmüyorum. Gerede’nin de bir özelliği var, Sinop, Karabük otobüsle buraya gelecek. Hatta Trabzon bile gelebilir. Bu çoğu otobüsün yolu kullanmaması, mazot benzin kârı, trafik kazalarında azalış hesaplandığında ülkemiz için çok karlı bir projedir. Ankara – İstanbul arası 2 saat, Bolu’dan, Ankara 45, İstanbul 75 dakika.” diye konuştu.

“Doğru güzergah burası” 

Yüksek hızlı tren hattı için doğru güzergahın Bolu ve Düzce’den geçen güzergah olduğunu söyleyen Şamandar, “Biz bu dosyayı bir çok yere ulaştırdık, TCDD Genel Başkanına, yardımcısına, Ulaştırma Bakan Yardımcısına, Sabah Gazetesinde çıktı. Çok ilgi çekti, Kızılcahamam’da, Gerede’de, Bolu’da, Düzce’de, Adapazarı’nda haber oldu. Bu bütün bölgeyi ilgilendiren bir şey. 10 dakikada bir trenden bahsediyoruz. Metroya biner gibi binip gideceğiz. Treni kaçırma derdi yok 10 dakika sonra bir tane daha geliyor. Devamlı sirkülasyon var. Düzce ve Bolu hakikaten Türkiye’nin 1 ve 2 numarasının tam ortasında. İstanbul’un 20 milyon, Ankara’da 5,5 milyon insan yaşıyor. Aradakilerle beraber 30 milyona yakın nüfus var. Tren yapılacaksa, ilk önce yapılması gereken yer burası, doğru güzergah burası. Yanlış yatırımlar yapıldığında yatırım uzun yılda geri dönüyor. Ben gönülden inanıyorum, öbür güzergahta, fizibilite yapılmış, ben bunu teklif ettiğimde sen haklısın dediler. Düzce Bolu üzerinden geçen bir fizibilite yapın biz bunu yaptık, siz de yapın görün. Devlet olarak bunu görün. Usul budur, tek güzergahtan gideceğim diye bir şey yoktur. Karşılaştıracaksın ki en ekonomik hangisidir tercih edeceksin. Uygulanması gereken, Düzce ve Bolu’dan geçen hattın fizibilitesinin yapılıp karşılaştırılmasıdır. Bu karşılaştırıldığı zaman da buranın verimli olduğu görülecektir.” diye konuştu.