Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?
Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alev Uygun Akaltun kadınların sıklıkla yaşadığı bir rahatsızlık olan poliskistik over sendromu ile ilgili bilgiler verdi.

Akaltun yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi.

“Kadınların yüzde yirmibeşinde görülen polikistik over sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Polikistik over sendromu adet düzensizliği yumurtalıklarda tipik polikistik overler(çok sayıda çatlamamış küçük yumurta içeren yumurtalık görüntüsü )ve tüylenme artışı ile seyreden kronik bir hastalıktır.

Normal kadınların %25 kadarında görünen polikistik overin tipik ultrasonografi bulguları (overlerde inci tanesi gibi dizilmiş follikül kistleri)ile karıştırılmamalıdır. Çünkü polikistik over sendromu diyebilmek için sadece usg görüntüsü yeterli değildir. Tüylenme artışı (hirsutizm)ve adetlerin geç gelmesi (oligomenore )şikayetlerinin birinin ya da her ikisinin eşlik etmesi gereklidir.

Polikistik Overde Erken Teşhis Hayati Önem Taşır

Polikistik sendromu over bulunan kadınlarda uzun dönemde şeker hastalığı hipertansiyon kalp ve damar hastalıkları ile rahim kanseri gelişebilmektedir .Bu nedenle erken evrede teşhisi ve tedavi edilmesi önemlidir

Şişmanlık Polikistik Over Hastalığına Zemin Hazırlayabilir

Obezitenin artışı ile birlikte bu hastalık görülme oranı da artmaktadır.

Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik over sendromunda tedavide ilk yapılması gereken yaşam tarzı değişikliğidir. Kilo alımı adet düzensizliğini daha da artıracağından öncelikle kilo verilmesi ve bu kiloyu koruyabilmek çok önemlidir.

Düzenli ve sağlıklı beslenme düzenli spor yapmak kesinlikle şarttır. Beraberinde adet düzensizliklerini ve hormonal dengesizliği önleyebilmek için doğum kontrol haplarını kullanmaktayız. Doğum kontrol hapı denilince bekar hastaların en çok korktuğu haptan dolayı ya ileride çocuğum olmassadır. Ancak doğum kontrol haplarının kullanımı kısırlığa yol açmaz.

İlacı kestikten sonra etkilere hızla kaybolur. Ancak polikistik over sendromlu kadınların gebe kalması diğer kadınlara göre daha zordur. Çünkü yumurtlama olmamaktadır. Evlenip çocuk sahibi oluncaya kadar bu ilaçları kullanmamızın nedeni ileriye dönük riskleri (rahim içi kalınlaşması ve rhim kanseri riski gibi)ve tüylenme gibi şikayetleri azaltmak içindir.”