Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI ELE ALINDI

ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI ELE ALINDI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Orta Kuzey Anadolu Ziraat Odaları Bölge toplantısı, Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan’da bir konuşma gerçekleştirdi.


TZOB Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Ankara, Bilecik, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Eskişehir, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya ve Yozgat’ta bulunan 113 Ziraat Odasının Başkanları katıldı. Çiftçi sorunlarının ele alındığı toplantının ardından hazırlanacak ayrıntılı rapor, ilgili bakanlıklara sunulacak. Toplantı TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açılış konuşmasıyla başladı. Bayraktar’ın tarım ve hayvancılık konusunda yaptığı değerlendirmenin ardından il temsilcisi Ziraat Odası Başkanları söz aldı. Söz alan Ziraat Odası Başkanları illerin tarım, hayvancılıktaki sorunlarını ve çiftçi taleplerini dile getirdiler. Toplantıya TZOB Yönetim Kurulu Başkanvekili, Orta Kuzey Anadolu Bölge Temsilcisi Nejat Gamzeli de katıldı.

Toplantıda konuşan Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ilimizin zirai koşullarından bahsederek oda tarafından tespit edilen konulara değindi. Fidan’ın konuşması şu şekilde:

“İlimizin yüzölçümü toplam 832.339 hektar olup bu alanın;

%64 ‘ü orman ve fundalık alan

%18’i tarım dışı arazi

%4’ü çayır mera ve sadece % 14’ ü tarım alanıdır.

İlimizde bu kadar dar bir tarım alanında ve çok parçalı arazilerde tarım yapmaya çalışıyoruz. Arazilerimizi genişletme imkanımız olmadığından, artan nüfusumuzu ancak birim alandan daha fazla ürün alarak besleyebiliriz.

İlimizin avantajı topraklarımızın verimli olmasıdır. Bu verimli alanlarda daha teknik ve daha bilinçli tarım yapmaya çalışıyoruz.

Bu süreçte tespit ettiğimiz sorunları şöyle sıralayabiliriz;

* İlimizin en büyük sorunlarından biri arazilerin parçalı olmasıdır. Arazi toplulaştırılmasının hızlandırılması gerekmektedir.

* Bolu patates tohumu üreticisi iken bu özelliğini kaybetmiştir. Gerekli altyapı, proje ve eğitimlerle bu özelliğini tekrar kazanması gerekmektedir.

* Çiftçilerin girdi temininde yaşadığı öz kaynak bulamama sorunu giderilmelidir. Çiftçinin kredi temini ve faiz oranlarında yaşadığı sorunlar çözülmelidir.

* Çiftçilerin kullandığı mazot fiyatında indirime gidilmesi veya mazot desteğinin yeterli oranda arttırılması gerekmektedir.

* Yöreye uygun buğday çeşitleri denemeleri yapılarak uygun yerli çeşit ekimi yapılması gerekmektedir.

* Tarımsal Danışmanlık Sisteminde sulu 50 dekar, kuru 100 dekar sınırı düşürülmelidir.

* Yöreye uygun alternatif ürün denemeleri arttırılmalı, bu ürünler desteklenmelidir.

* Kanatlı sektöründe kullanılan yakıt ve elektrik fiyatında düzenleme yapılıp, indirime gidilmelidir.

* Özellikle ilimizin turistik bölgelerinde İyi Tarım ve Organik Tarım faaliyetleri desteklenmelidir.

* Yem fiyatlarında daha çok iyileştirme yapılmalı ve hayvancılık destekleri yörelere uygun olarak düzenlenmelidir.

* Kıbrısçık pirinci ve Seben elması gibi yöresel ürünlere projelerle destek verilmelidir.

* Veraset intikal işlemleri bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.

* Müstahsil yol belgesinin bütün meyve sebze hallerinde aslı istenmelidir.”