Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

"MARKA ŞEHİR BOLU VE 6. ULUSLARARASI KÖROĞLU FESTİVALİ” BAŞLADI

Bu yıl 6.sı düzenlenen Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali sanatçı Necati Şaşmaz ve Ampute Milli Takımı oyuncularının festival ateşini yakmasıyla başladı


Bu yıl 6.sı düzenlenen Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali sanatçı Necati Şaşmaz ve Ampute Milli Takımı oyuncularının festival ateşini yakmasıyla başladı. Festivalin açılışı renkli görüntüler oluşturdu.

3 gün boyunca Türkiye ve dünyadan yüzlerce konuğa ev sahipliği yapacak Festivalin ilk gün etkinliklerine, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı Albay Nadir Çelik, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Işankul Amanliyev, Kırgızistan Ankara Büyükelçisi Profesör İbrahim Cunusov, Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ramazan Serpetova, Özbekistan Kültür Ataşesi Babür Tagaev, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Marka Şehir Bolu ve 6’ncı Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında her yıl geleneksel olarak Demokrasi Meydanı’ndaki Köroğlu Heykeli önünde yakılan festival ateşini bu yıl sanatçı Necati Şaşmaz ve Ampute Milli takımı oyuncuları birlikte yaktı.

Birinci gün etkinlikleri kapsamında Sakarya Belediyesi Mehteran takımı eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüşü Demokrasi Meydanından Anıt Park’a kadar, İzzet Baysal caddesinde 16 ülkeden gelen 8 halk dans topluluğu ve yürüyüşe katılan yüzlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti. Kortej yürüyüşüne Bolu halkı büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar yöresel kıyafet giyen yabancı dansçılarla fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı. Kortej yürüyüşü Anıtpark’ta son buldu.

Anıtpark’ta Saygı Duruşu İstiklal Marşı okunmasının ardından Çelenk konuldu. Ardından Kent Meydanı'nda hazırlanan sahneye geçildi ve festivalin açılış konuşmaları yapıldı.

İlk konuşmayı Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptı.  Yılmaz, Köroğlu’nun yiğitliğin mertliğin değeri olduğuna dikkat çekerek; “Bolu özel bir şehir, %65’i ormanlarla kaplı 200 kadar göl göleti olan, dört mevsim dünyada yaşanabilen, en özel yer. Biz onun için tabiatın kalbi diyoruz, buranın geleceğinde, Bolu turizm kenti olacak, spor kenti olacak, sporun her branşının kamp merkezi olacak, sağlık kenti olacak ve üniversite kenti olacak. Böyle bir şehir Türk Dünyası ile kucaklaşacak Köroğlu ile. Köroğlu yiğitliğin mertliğin değeri, Türk Milleti’nin kendisi aslında. Ezilenin yanında duran, ezene dik duran, adaleti temsil eden bir kahraman. Adriyatik’ten, Türk Dünyası’na kadar Türk Dünyasının ortak kahramanı. Bu kahramanla biz Türk Dünyası ile kucaklaşacağız. Türk Dünyasının her ülkesi ile sıcaklık içindeyiz, her ülkede Köroğlu ile ilgili illerle kardeşliğimiz sürüyor. En son Özbekistan’la irtibatlarımızı kurduk. Özbekistan Büyükelçisine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRK DÜNYASI İLE KUCAKLAŞACAĞIZ”

Şu an Türk Dünyası ile kucaklaşacak bir parkı da Bolu’da inşa ediyoruz. Müşterek bir park, TÜRKSOY’la beraber yapıyoruz. UNESCO’nun da Türkiye temsilciliğinin de görüşlerini alarak yapıyoruz. Bu park şu an dünyada olan sekiz devletimiz, sekiz de özerk cumhuriyet yani 16 tane birimin tamamını bağrında barındıracak bir park. Bu parkla biz Türk Dünyası ile kucaklaşacağız.

“HER BİRİMİZ BİRER KÖROĞLU’YUZ”

Robin Hood, İngilizlerin bir kahramanı. Şu an dünyada herkes tanıyor. Robin Hood’un bir özelliği de Köroğlu’nun aynısı. Ama Köroğlu farklı bir özellikte. Köroğlu bizim medeniyetimizin kahramanı. Bizim medeniyetimiz özel bir medeniyet. Biz bir çok ülkeye egemen olmuşuz ama kimsenin diline, dinine, örfüne, adetine karışmamışız. Dünyada böyle bir medeniyet, böyle bir millet yok. Batı, her tarafı sömürmüş, Robin Hood, sömürge medeniyetinin kahramanı. Bizimki farklı, Köroğlu farklı. Yiğitlikte Robin Hood’un üzerinde olmasına rağmen insancıl değeri var. Elinde sazı var, dilinde sözü var. Dünyada böyle bir kahraman yok. Böyle bir kahraman, Bolu’da doğmuş. Bolu insanları böyle bir kahramanın torunları ve her birimiz birer Köroğlu’yuz.

Türk Dünyasında tek bir nevruz tepesi var o da Bolu’da. Bolu’nun Seben İlçesinde. İnşallah bundan sonra Nevruz’la da Türk Dünyası ile kucaklaşacağız. Bugün çok özel bir gün Cuma. Alparslan’ın Anadolu’ya girdiği gün Cuma. Bugün aynı zamanda İslam dünyasında hicri takvimin başlangıç günü. Aynı zamanda İslam dünyasında mübarek olan Muharrem ayındayız. Peygamberimizin torununu kaybettiğimiz acı bir gündeyiz. Allah mekanını cennet etsin. Bu acıları paylaşarak, ehli beyte de sahip çıkarak geleceğe umutlu adımlarla ilerleyeceğiz.

“BOLU’YU SEVİYORUM”

Daha sonra sahneye gelerek konuşmasını yapan oyuncu Necati Şaşmaz şunları kaydetti: “Bolu ile hukukum yaklaşık 10 yıl öncesine dayanıyor. Burada bir fabrikam var, ahşap üzerine. Yıllardır sizlerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Bu vesile ile başkamızla birçok kez görüşme fırsatımız oldu. Ben Bolu’yu sevdiğimi dile getirmiştim. Kendisi bir Köroğlu gibi çalışmakta. Allah onun yardımcısı olmuş. Büyük hedefleri var, bizde onun yanında olmaya çalışacağız, sinema sektörü olarak da elimden geldiğince destek olmaya çalışacağım.

“KÖROĞLU ÖRNEKLERİ DİLE GETİRİLSİN”

Köroğlu’ndan bahsederken Robin Hood örneğini vermez zorunda kalıyoruz. Gönül ister ki, böyle kahramanlıklar anlatılırken dünyada Köroğlu örnekleri dile getirilsin. Bu vesile ile başkanım, Köroğlu projesinde, ‘yapımcı olur musun?’ teklifinde bulununca büyük bir mutluluk duydum. İnşallah bunu hayırlısıyla neticelendirebiliriz. Güzel senaryolar yazıp, buraya katılan Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Makedonya ülkelerinde bunların yayını ile ilgili hizmet etmeye çalışacağım.

“KÖROĞLU’YA AYVAZ OLMAYA GÖNÜLLÜYÜM”

Köroğlu’nun geçmişte zalime karşı, mazlumun yanında durduğunu ama onu asıl kahraman yapan babasının bilgeliği ve yanında duran Ayvaz’ın dostluğu olduğuna inanıyorum. Bu vesile ile Köroğlu gibi hizmet etmeye çalışan tüm idari amirlerime Ayvaz olmaya gönüllüyüm.”

“BOLU TÜRK DÜNYASI İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR”

Son olarak konuşan Bolu Valisi aydı Baruş Bolu’nun Türk dünyası için önemli bir şehir olduğuna vurgu yaparak; “Bolu bizim medeniyetimiz ve Türk dünyası için çok önemli bir şehir ve bütün Türk dünyası ile bizi gönülden birleştiren büyük bir kahramana sahip. Medeniyetler kuran toplumlar insanlara sözü olan değerler hediye etmiş olan milletlerdir. İnsan hayatını anlamlı kılan kılacak sözü olmayan milletler dünyada kalıcı izler bırakamamışlardır. Bizim medeniyet tarihimiz insanlık hazinesine eşsiz değerler kazandırmış bir tarihtir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sinema oyuncu Necati Şaşmaz moderatörlüğünde, "Türk Sineması ve Köroğlu" konulu söyleşi gerçekleştirildi.