Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KABAK KÖYÜ MEZBAHANESİ” İÇİN KOLLAR SIVANDI

“KABAK KÖYÜ MEZBAHANESİ” İÇİN KOLLAR SIVANDI

İlimiz Seben ilçesi Kabak köyü farklılıkları ile dikkat çekmeye devam ediyor. Başarılı çalışmaları ile dikkat çeken köy muhtarı Naci Özkan kurban bayramında köy halkının sağda solda kırban kesmesini önlemek, huzurluca bayram yapmasını sağlamak, birlik beraberliği pekiştirmek için köye mezbahana kurulacağını köy halkının ücretli tutulacak kasaplarla elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan bayram yaşayacaklarını belirtti. 

Kabak köyü Muhtarı Naci Özkan “Son birkaç yılda Gölcük mahallemizde sosyal tesisin yapılarak köy halkımızın hizmetine sunulması, merkez mahallemizde dev su deposunun hizmete sokularak bu bölgede sulama ve yangın tehlikesi için önem arz eden su ihtiyacının giderilmesi, köy yolumuzun asfaltlanması ve yukarı mahallemizdeki sosyal bina için temelin atılmasından sonra ihtiyaç duyulan mezbahana için resmi görüşmeler ve alt yapı çalışmaları başladı. Projemiz ve tesisimiz 2019 kurban bayramına yetiştirilecek” dedi.

Kabak Köyü merkez mahallede bulunan ve kullanılmayarak atıl durumda bulunan eski adı ile suvatlık yeni adı ile çamaşırhanenin 3 mahalle halkına hizmet vermesi amacı ile “Kabak köyü Mezbahanesi” olarak yapılmasının planlandığı ifade eden Özkan “Son yıllarda 3 mahallemizde de kurban kesiminin azalması, kurbanların Bolu’da ve çeşitli bölgelerde olduğu için Arefe günü ve bayramın 1. Günü komşularımızın köylere gelememesi nedeniyle merkez mahalledeki suvatlık yeri yeniden yapılarak Mezbahane’ye çevrilecek” dedi.

“Kabak köyü Mezbahanesi” hakkında detaylı bilgiler veren köy muhtarı Naci Özkan “Mevcut olan ancak atıl durumda bulunan “Suvatlık”ın yıkılarak oraya planlanan Mezbahane 1-2 hayvanın aynı anda kesilerek parçalanacak şekilde tasarlanacak. Demir iskele kurularak vinç takviyeli sistem ile kurbanlıkların daha rahat kesilmesini planlanmaktayız. Betonarme yapılamsı düşünülen tesisin içine ise kalebodur döşenerek su sistemleri de yapılacak. Ayrıca- et parçalama tezgahları ile de daha steril bir alan oluşturulacak” dedi.

Son yıllarda kurban kesimi ile uğraşmak istemeyen, yorucu ve meşgaleli olduğu için başka yerlerde kurbanını kestirip parçalatan köy halkımız için düşünülen bu projenin önemli olduğunu belirten muhtar Naci Özkan “Mezbahane’de bayramın 1. günü Bolu’dan getirilerek ücreti karşılığı görevlendirilecek kasaplar 3 mahalle komşularımızın kurbanlarını kesip parçalayıp paylarını kurban sahiplerine dağıtacaklar. Köy halkımız sadece kurbanlarının kesimini izleyecekler. Parçalanmış ve pay edilmiş etlerini alarak sadece evlerinin yolunu tutacaklar. Yine suvatlık bölgesine yapılacak çardakta bayramın 1. günü hazırlanacak semaverler eşliğinde çaylarını yudumlayarak hem bayram sohbetini yapacaklar, hem de kurban telaşına girmeyecekler. Burada amacımız 3 mahallemizde arzu eden kurban sahiplerine yine bir hizmet sunmak. Bu projenin önemli bir ihtiyacı karşılayacağımızı düşünüyorum. Tabi ki tüm bu projelerde emeği geçen siyasilerimiz ve bürokratlarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz" dedi.


 

Etiketler: