Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

10 ton kapasiteli tesisin imzaları atıldı

10 ton kapasiteli tesisin imzaları atıldı
Bolu Ziraat Odası’nın Doğu Marmara Kalkınma Ajansına sunduğu ‘Dane Mısır Kurutma Tesisi’ projesinin imza töreni geçtiğimiz Salı günü Marka Ajans merkez binasında gerçekleştirildi.

İmza töreninden sonra konuya ilişkin bir açıklama yapan Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan; “Yöremizde yetiştirilen ürünlerden olan patates son yıllarda çiftçimiz için karlı olmaktan çıkmaya başlamıştır. Artan maliyetlerle birlikte patates üretimi giderek azalmaktadır. Münavebe ekim sistemine geçip dane mısırı da bu sisteminin içine dahil ederek çiftçimizin üretimine ve kazancına da katkı sağlamayı amaçlamıştır.

 

“Proje eğitimlerinden sonra yapım aşaması başlayacaktır”

Yöremizde halen yetiştirilmekte olan dane mısır, alternatif ürünlerin başında gelmektedir. Türkiye’nin kanatlı sektörünün % 35’i Bolu’da olup, bu sektörde kullanılan yemin hammaddesi Mısırdır. Ancak nem oranının yüksekliğinden dolayı yörenin Mısırı bu sektörde kullanılamamaktadır. Bu sebeple de ürünün pazarlama sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu sorun ürünün kurutulmasıyla ortadan kalkmaktadır. Bunun için mısır kurutma tesisi ihtiyacı doğmuştur. Odamız gerekli çalışmaları yürütüp Marka Ajansı ile birlikte proje otaklığına girip Danelik mısır kurutma tesisini Bolu’muza kazandırmıştır. Bu tesis sayesinde hem mısır ekiliş alanlarını artırarak çiftçimize bir gelir kapısı açmayı, hem de bölgemizdeki kanatlı sektörüne yem hammaddesini karşılamayı hedeflemekteyiz. Patates pazarına kurulacak tesisimizin kapasitesi saat’te yaklaşık 10 Ton kapasiteli olup, ekiliş alanlarının artmasıyla bu kapasite saat’te 20 Ton’a çıkarılabilecektir” ifadelerine yer verdi.