Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

“KRİZİN FATURASI MİLLİ EĞİTİME KESİLDİ”

“KRİZİN FATURASI MİLLİ EĞİTİME KESİLDİ”
Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, yazılı bir açıklama yaparak son zamanlarda yaşanan ekonomik dalgalanmalar sebebiyle faturanın ilk olarak Milli Eğitim’e kesildiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesinden 'tasarruf tedbiri' gerekçesiyle 2 milyar TL kesildiği haberleri sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, yaşanan gelişmeler hakkında sert açıklamalarda bulundu. “Kriz ilk eğitimi vurdu” diyen CHP Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu açıklamasında AK Parti iktidarına yüklendi. Türkoğlu açıklamasında ayrıca, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizi helali ile ticaret yapmaya çalışan iş adamından, askeri ücretliye, köylüden kentliye herkes fazlası ile hissediyor. Hissetmeyen %1 bir kesim var. Bu kesimde AKP iktidarının Bakanları, Bakan yardımcıları, sayısı belli olmayan danışmanları, devlete ait kurumlara hak etmeden çöreklenmiş, adeta saltanat süren üst düzey bürokratlar, birçok AKP’li belediye, siyasi kadrolar ve yandaş iş adamlarıdır. Krizi hissetmeyen bu mutlu azınlık bütün savurganlığı ile yaşamaya devam ederken okulların açılmasına sayılı günler kala ülkemizin geleceğini hazırlayan Milliği Eğitim Bakanlığının bütçesinden tasarrufa gidildi” dedi.

“MEB’İN KEMERİ YÜZDE 18 SIKILDI”

MEB’den 2 milyar TL kesildiğini ve öğrencinin bursuna, yurduna göz dikildiğini belirten CHP Merkez İlçe Başkanı Türkoğlu açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomik kriz ve döviz kurundaki dalgalanma karşısında kamu kurum ve kuruluşları için tasarruf paketleri hazırladı. Üzerine basa basa vurgulamak istiyorum krizin faturası ilk olarak milyonlarca çocuğu ve ailesini ilgilendiren Milli Eğitim’e kesildi. Yılın ilk 6 ayının ardından MEB ’in elinde maaşlar hariç kalan 10 milyar 633 milyon 716 bin 878 TL’den 2 milyar TL’si “ tasarruf tedbirleri” kapsamında kesildi. Böylece MEB’in kemeri yüzde 18 ‘sıkıldı’. Okulların onarımlarından, yeni okul yapımı için kamulaştırma giderlerine kadar pek çok kalemde kesinti yapıldı. İlimizde devam eden okul inşaatlarının bu kapsamda durdurulup durdurulmayacağını takip edeceğiz. Çocuklarımızın yetersiz, onarımı yapılmamış binalarda ders yapmasına, mağdur edilmesine izin vermeyeceğiz.”

“TALİMATI ERDOĞAN’IN KUZENİ VERDİ”

Okul öncesinden liseye kadar öğrencilerin ailelerine verilen burslardan 20 milyon TL, devlet parasız yatılı öğrencileri için yine ailelerine verilen pansiyon yardımından 103 milyon TL kesilmesinin ise dikkat çektiğini söyleyen Ersan Türkoğlu açıklamasında, “Özel okula gidecek öğrenciler için ayrılan 1.2 milyar TL teşvikten 75 milyon TL kesinti yapıldı. Milyarca liranın çöpe atıldığı Fatih Projesi’nden ise 705 milyon TL kesildi. Olan yoksula olacak Tasarruf kapsamında, büyük kesinti kararlarından biri de okulların her türlü altyapı giderleri ve alımları ile ilgilenen İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı için alındı. Okullar için hammadde, her türlü ürün alımları; yeni okul yapımı için kamulaştırma, satın alma, ayni hak tesisi ve okulların büyük bakım-onarımları için ayrılan bütçeden 145 milyon TL kesildi. Her kademedeki okulda parasız yatılı okuyan öğrencilerin ailelerine ‘hane halkına yapılan transfer’ kaleminden verilen ‘pansiyon hizmetleri’ yardımı ödeneğinden 103 milyon TL kesildi. Bu kapsamda en büyük kesinti 38 milyon ile lisede yatılı okuyan öğrencilere verilen yurt yardımından yapıldı. İlkokul, lise, imam hatip ortaokulu ve lisesi öğrencilerine verilen burslardan da toplamda 20 milyon TL kesinti yapıldı. Damattan kuzene Milli Eğitim bütçesinden yapılacak kalem kalem tasarruf, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlandı. Bütçede yapılacak tasarrufa ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm birimlerine gönderilen talimatı ise Milli Eğitim Bakan Yardımcılığı’na Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kuzeni İbrahim Er, 6 Ağustos tarihinde verdi” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

CHP Merkez İlçe Başkanı Türkoğlu açıklamasının sonunda ise şunları söyledi: “Okullarımızda kurulan Aile Birlikleri aracılığı ile velilerden para toplayan AKP’li siyasi anlayış yeni eğitim öğretim döneminde okulların temel ihtiyaçları için velilerimize yüklenmeye devam edecek. Biz CHP Bolu Merkez ilçe örgütü olarak velilerimizin ve öğrencilerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız. İnşaatı durdurulan, bakımsız bırakılan, zorla velilerden para toplanan okul önlerinde bizleri göreceksiniz. Süreçle ilgili mağdur olan velilerimizin yasal yönden hak arama çabalarında Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Begüm Tuncel hanım efendiyi göreceksiniz.”