Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

BAŞPEHLİVAN ŞABAN YILMAZ OLDU

BAŞPEHLİVAN ŞABAN YILMAZ OLDU
Bu yıl ilki gerçekleştirilen 1. Ramazan Dede'yi Anma etkinlikleri ve Tarihi Esentepe Yağlı Güreşleri´nin 70. si Pazar günü Gerede Belediyesi´nin organizasyonunda Esentepe Mesireliğinde gerçekleştirildi.

Kıran kırana geçen müsabakalarda Esentepe Er Meydanının Baş Pehlivanı finalde Faruk Akkoyun'u yenen Samsunlu Şaban Yılmaz oldu.

Programa Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü ve Arzu Aydın, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz,  Gerede Kaymakamı Cengiz Ünsal, Belediye Başkanı Mustafa Allar, AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay,  AK Parti İlçe Başkanı Ali Şafak, AK Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı Serap Çığrılı, AK Parti Gençlik kolları Başkanı Yunus Demirses, İlçe Emniyet Müdürü Ethem Çakır, İlçe Jandarma Komutanı Hasan Ali Karsavuran, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri, İl içi İl dışı Sivil Toplum Örgütlerinin Başkan ve

Yöneticileri ve binlerce vatandaş katıldı.

Ramazan Dede Camisinde dünyaca ünlü hafızlar Millet Camisi İmam Hatibi Mustafa Orhan, Hacı Bayram Veli Camisi İmam Hatibi Yunus Koçan, Zeytinburnu Seyit Nizam Camisi İmam Hatibi Kurra Hafız Cemil Özkul ve İlçe Müftülüğüne bağlı İmam-Hatip ve Müezzinlerin katılımıyla Kuran Ziyafeti ve Mevlid-i Şerif programıyla başlayan 1. Ramazan Dede’yi anma etkinlikleri program sonrasında etli pilav ikramıyla devam etti. Öğle namazına müteakip protokol ve vatandaşlar Cami yanında bulunan Horasan Erenlerinden, Akıncı Türklerinden Ramazan Dede Türbesini ziyaret ederek burada dua ettiler, Fatiha okudular.

 Yaklaşık 200 güreşçinin yer aldığı güreşler sabah saat 10.30´da Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla start aldı. Minik-1, Minik-2, Teşvik-1, Teşvik-2 ve Toz Koparanla başladı. Deste Küçük Boy, Ayak, Deste Büyük Boy, K. Orta Küçük Boy ve Küçük Orta Büyük Boy ile devam etti. Kesintisiz devam eden güreşlerde öğle saatlerinde Büyük Orta ve Başaltı Er Meydanında yerlerini aldı. Ardından Baş Pehlivanların kurası protokol nezdinde çekildi. Baş Pehlivanlar Er Meydanını titrettiler. Kıyasıya mücadele eden güreşçiler tribünlerde ki binlerce seyircinin nefesini kesti ve bol bol alkış aldı.

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü selamlama konuşmasında "Gerede Esentepe Yağlı Güreşlerine katılan siz değerli vatandaşlarımıza ve pehlivanlarımıza teşekkür ediyorum. Yağlı Güreşler Orta Asya´dan Anadolu´ya süren bir gelenek ve Türk Sporu. Zalimin hasmı, mazlumun dostu olan Türk milletinin değer verdiği bir spor. Gerede´nin evladı olarak sizler için 24 saat esasına göre çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mücadelemiz Ülkemiz için, Bolu’muz için, Gerede’miz için” dedi.

Belediye Başkanı Mustafa Allar yaptığı konuşmasında " Biz Türkler; erkeği, kadını ve çocuğuyla güreş sever; ruhlarımızdaki savaşçı duyguların da etkisiyle güreşçiye saygı duyar ve pehlivanlara ayrıcalık tanırız. Pehlivanların kahraman, yiğit, doğru ve mert, eline, beline ve diline sahip insanlar olduğunu düşünürüz. Yüzyıllardır Kırkpınar’da, ülkemizin çeşitli yerlerinde ata sporumuz Yağlı Güreşler devam ediyor. Geçmişte çeşitli sebeplerden ötürü verilen aralar sebebiyle her ne kadar şu anda 70. sini düzenliyor olsak ta Yağlı Güreşler konusunda ilçemiz de meşhurdur, Türkiye’de bilinir ve yüzyılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Bugün 26 Ağustos. Güzel bir tevafukla tarihin akışını değiştirmiş, destansı zaferler günü. Anadolu’ya giriş zaferimiz Malazgirt’ten, Otlukbeli’ne, Çaldıran’a, Mercidabık’a, Mohaç ve nihayet bizi bu topraklardan atmak isteyen düşmanlarımızın yüzüne patlattığımız o tokadın adı olan Sakarya ve Büyük Taarruz hep bu tarihlerde meydana gelmiştir. Millet olarak Ağustos ayı bizim için ayrı bir öneme sahiptir. İşte Ecdadımız, Allah’a olan imanları ve vatana olan sevdaları ile bu mukaddes toprakları asırlarca korumuş, zulme ve zalime karşı kahramanca mücadele etmiştir. Yegâne emeli, mabedinin göğsüne namahrem eli değdirmemek olan bu aziz millet, haysiyet ve onuruna hiçbir zaman halel getirmemiştir. Bu kutlu zaferler göstermiştir ki, gayret müminlerden, zafer Allah’tandır. O’nun rızasını kazanmak ve yeryüzünde iyiliği hâkim kılmak için çarpan yürekler asla esaret altına alınamaz. Hakka tapan milletimizin birlik ve beraberliğine göz dikenler, rezil ve zelil olmaya mahkûmdur. Yurdumuzun üstünde tüten en son ocak sönmeden bu bayrak inmeyecek, bu ezanlar dinmeyecektir. Gerede’de metfun bulunan Ramazan Dede Hazretlerini ve arkadaşlarını; Şeyh Hüseyin Efendi’yi, Şeyh Halil Efendi’yi, Hacı Emin Efendi’yi, Koca Müftü’yü, Ünlü Pehlivanlar Kel Aliço’yu, Koca Yusuf’u, Adalı Halil’i ismini sayamadığım nice pehlivanları, bu vatan uğruna Malazgirt’ten 15 Temmuza canını veren tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum” dedi.

AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar ve protokol üyeleri ile birlikte güreş sahasına inerek başpehlivanların kuralarını çekti. Kuraların çekilmesinin ardından protokol üyeleri güreşçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.