Bolu Haber, Gazete ve Firma Rehberi

Bolu ile ilgili internette aradığınız tüm soruların cevabını bulabileceğiniz internet sitesi.

HAFTA SONU FAZLA UYUYANLAR YAŞADI?

HAFTA SONU FAZLA UYUYANLAR YAŞADI?
Az uyumak ömrü kısaltıyor ama yeni bir araştırma telafisini buldu: Hafta sonu uzun uyku, hafta içi uykusuzluğun yol açtığı ölüm riskini azaltıyor.

Hafta içi az uyuyup, bu yorgunluğu hafta sonu uykusuyla telafi etmenin ölüm riskini azalttığı ortaya çıktı. İsveç’te 65 yaşın altındaki 38 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre,

Ancak hafta içi en fazla beşer saat uyuyanlar, bu risk hafta sonu sekiz saat ve daha uzun uykuyla azaltılabiliyor. Aşırı uyku da ölüm riskini artırıyor. Düzenli olarak günde sekiz saatten uzun uyuyanların ölüm riskinin yüzde 25 oranında arttığı belirlendi.

Uyku Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan araştırma, İsveç’te 1997’den bu yana sürdürülen bir yaşam tarzı ve tıbbi sorunlar anketinden verilere dayandırıldı.  Ankete katılan 38 binden fazla kişinin akıbeti, sonraki yıllar boyunca takip edildi.  Stockholm Üniversitsi’ndeki Stres Araştırmaları Enstitüsü’den Torbjörn Åkerstedt, araştırma sonuçlarını “Uykunun süresi uzun yaşam için önemli” diye yorumladı.  Åkerstedt, uyku süresi ile ölüm arasındaki ilişkinin geçmişte de araştırıldığını ancak haftasonu etkisinin hesaba katılmadığını söyleyerek, araştırma öncesinde “Hafta sonu uykusunu veya gün içindeki uyuklamaları da dahil etmenin sonuçları değiştireceğini” tahmin ettiğini söyledi.